1ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΟΥ YALE

Με μια σειρά παράλληλων δράσεων, με επισκέψεις σε τοπικούς παραγωγούς και γευστικές εμπειρίες των τοπικών πρώτων υλών, στο Αγρόκτημα Peskesi και το ξενοδοχείο Cretan Malia Park κλείνει σήμερα το 1ο Διεθνές Γαστρονομικό και Πολιτιστικό Συμπόσιο  με θέμα την κρητική διατροφή και παράδοση.

Το Συμπόσιο συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Ηρακλείου και το Πανεπιστήμιο YALE, (YALE School of Public Health and Yale Hospitality), ενώ την συνολική επίβλεψη και επιμέλεια   έχει επιστημονική επιτροπή που αποτελείται από καθηγητές του YALE, Έλληνες ακαδημαϊκούς, διακεκριμένους chefs και εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας της Κρήτης.

Ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής στο Τμήμα της Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Yale Βασίλης Βασιλείου, αναφέρθηκε στην ανάγκη «να γυρίσουμε πίσω στις ρίζες μας» σημειώνοντας ότι η διατροφή σε όλη τη χώρα, και στην Κρήτη, έχει αποκτήσει έντονα δυτικά στοιχεία, τόσο στα εστιατόρια όσο και στο φαγητό στο σπίτι.

«Δεν είναι μόνο πώς θα μαγειρεύουμε, αλλά και πώς θα τρώμε. Αξίες που έχουν χαθεί αυτή τη στιγμή είναι το οικογενειακό τραπέζι το οποίο δεν το βλέπουμε πλέον, γιατί έχουμε αρχίσει να μπαίνουμε στο δυτικό πνεύμα ζωής, το οποίο δυστυχώς έχει κακά επακόλουθα» συμπλήρωσε ο κ. Βασιλείου.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο παθολόγος, ειδικός σε θέματα διατροφής και μεταβολισμού και συγγραφέας Fedon Alexander Lindberg, ανέφερε ότι    «aπό τα τρόφιμα που ήταν πολύ λίγο επεξεργασμένα, άρα πιο κοντά στη φύση, μέχρι την μεγάλη ποικιλία λόγω και του κλίματος, οι άνθρωποι στην Κρήτη που ήταν σωματικά πιο δραστήριοι και ενωμένοι μέσα σε μικρές κοινότητες, δείχνουν έναν δρόμο που και σήμερα πρέπει οι Κρητικοί να ακολουθήσουν δίνοντας το καλό παράδειγμα» ανέφερε ο κ. Fedon Alexander Lindberg, επισημαίνοντας τα αυξημένα ποσοστά διαβήτη αλλά και παχυσαρκίας στον πληθυσμό του νησιού.

Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και η γιατρός Αντωνία Τριχοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στην κρητική και τη μεσογειακή διατροφή, «που εκφράζουν έναν ολόκληρο τρόπο ζωής» εξηγώντας πως έχουν άμεση σχέση με την παράδοση, τον πολιτισμό και τη θρησκεία και εκτός από την ευεργετική επίδραση στην υγεία των ανθρώπων, επιφυλάσσουν και εξαιρετικές γεύσεις.

Όπως σημείωσε ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Γιώργος Σισαμάκης, στόχος είναι το συμπόσιο να αποτελέσει θεσμό, προβάλλοντας την κρητική διατροφή ως ακρογωνιαίο λίθο μιας ισορροπημένης και υγιεινής ζωής.

Το συνέδριο ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης. Η τελετή έναρξης έγινε στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου.

Εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης η αντιπεριφερειάρχης πρωτογενή τομέα Ειρήνη Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη υποδέχθηκε τους προσκεκλημένους «στο φιλόξενο νησί μας», το διάσημο αμερικανικό πανεπιστήμιο Γέιλ, το τρίτο παλαιότερο ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, που συνδιοργανώνει μαζί με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Ηρακλείου, το 1ο Διεθνές Γαστρονομικό και Πολιτιστικό Συμπόσιο.

«Eίμαι σίγουρη ότι η πρωτοβουλία αυτή συνιστά μια εξαιρετική ευκαιρία προκειμένου να προβληθεί η σπουδαιότητα και η αξία της Κρητικής διατροφής και γαστρονομίας, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς, σε διεθνές επίπεδο και εννοείται ότι ως Περιφέρεια Κρήτης την υποστηρίζουμε έμπρακτα, όπως και κάθε ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά η Αντιπεριφερειάρχης, μεταφέροντας το καλωσόρισμα και τις ευχές για επιτυχία στη διοργάνωση του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη.