Εναλλακτικό και οικολογικό το χριστουγεννιάτικο δέντρο των φοιτητών του ΕΛΜΕΠΑ

Στο πνεύμα των γιορτών και με περιβαλλοντικές ευαισθησίες, οι φοιτητές του 7ου εξαμήνου από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού του ΕΛΜΕΠΑ δημιούργησαν ένα μοναδικό, εναλλακτικό, οικολογικό χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Η εργασία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «Ηγεσία και Διοίκηση Αλλαγής» με συντονιστή της ιδέας τον συνεργάτη ερευνητή Εμμανουήλ Παπαβασιλείου.

Πρόκειται για μια βιωματική εργασία που είχε σκοπό την καλλιέργεια της έννοιας της ομάδας αλλά και της εμπέδωσης της γνώσης για τα στάδια που προηγούνται πριν την ολοκλήρωση ενός έργου.

Κατά τις δύο εβδομάδες που χρειάστηκαν για να ολοκληρωθεί το έργο  οι φοιτητές ενημερώθηκαν σχετικά με τις προδιαγραφές του έργου (το χριστουγεννιάτικο δέντρο έπρεπε να κατασκευαστεί από άνθη καλαμιών και τα στολίδια από οικιακό χαρτί ρολό).  Ο χρόνος παράδοσης του έργου ήταν δύο εβδομάδες, ορίστηκε αρχηγός  η “καποδιστρίτσα“, δημιουργήθηκε προσωρινή ομάδα στο Viber για τον καλύτερο συντονισμό της ομάδας.

Η ομάδα αρχικά συμβουλεύτηκε γνωστές ψηφιακές πλατφόρμες ιδιο-κατασκευών προκειμένου να πάρει ιδέες για το δικό της έργο αλλά και αυτοσχεδίασε στην συνέχεια ανάλογα με την εξέλιξη των δεδομένων της κατασκευής.

Οι φοιτητές μέσα από την βιωματική εργασία αποκόμισαν ηγετική συμπεριφορά αλλά και εμπειρία για το ρόλο του ηγέτη.

Εμπειρία του ρόλου της ομάδας

Έπειτα από περισσότερο από τρία χρόνια μαζί, δεν είχαν λειτουργήσει ποτέ ως ομάδα.

Οι φοιτητές κατανόησαν τη σημασία της ξεκάθαρης επικοινωνίας στην επίτευξη ενός ομαδικού στόχου.

Οι φοιτητές έθεσαν επιμέρους στόχους για την πραγματοποίηση του σκοπού (ενναλακτικό χριστουγεννιάτικο δένδρο) σύμφωνα με τις γνώσεις, τις ικανότητες και τις δεξιότητες τους.

Οι φοιτητές πλέον διαθέτουν την εμπειρία της επίτευξης ενός σκοπού μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο και με συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του δένδρου, οι φοιτητές ήρθαν αντιμέτωποι με αρνητικά σχόλια. Η αντίδραση τους αρχικά περιελάβανε τον διαπληκτισμό. Στη συνέχεια όμως, διαπίστωσαν πως ο χρόνος τους ήταν ιδιαίτερα πολύτιμος για την υλοποίηση του σχεδίου και πως η επιλογή του διαπληκτισμού απλώς τους έβγαζε εκτός ρυθμού.

Οι φοιτητές δεσμεύτηκαν απέναντι στον σκοπό, την ομάδα και τον εαυτό τους.

Η συμμετοχή στην εργασία δεν περιελάβανε κανένα επιπλέον βαθμό, ήταν αποκλειστικά η παρακίνηση από τον καθηγητή να δείξουν ότι είναι μια ομάδα.

Η ομάδα συστάθηκε από τους εξής φοιτητές:

Αρχηγός: Στέλλα Ζουμπουλάκη

Μέλη: Αντωνινης Αντώνιος, Βακωνάκη Αικατερίνη, Ζουμπουλάκη Στυλιανή, Καλογεράκη Μαρία, Κοντοβερου Κυριακή, Λαγουδάκη Μαρίνα, Μαρκαντωνάκη Μαρία, Μαυρίκη Αδαμαντία, Μεστροπιάν Εμμανουέλα, Μπακογιάννη Ειρήνη, Μπουμπουκάκη Νεφέλη, Παθιάκη Ελένη, Παπακωνσταντής Ιωάννης, Πλατσιδάκης Κωνσταντίνος, Πολυκανδριώτη Αργυρώ, Πρασσάκη Ευτυχία, Στεφανάκης Νικήτας.