Ο κάθε νέος επιστήμονας που θα περνάει από τα αμφιθέατρα του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης θα έρχεται σε επαφή με ένα «μεγάλο» όνομα, του κορυφαίου Έλληνα αλλά και παγκόσμιου βιολόγου, Φώτη Καφάτου.
Με μια λιτή και συγκινητική τελετή έγιναν χθες το απόγευμα τα αποκαλυπτήρια της πινακίδας με το όνομα «Φώτης Καφάτος» στο κτίριο του Τμήματος στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στις Βούτες.
Υπήρξε μία πρόταση του πρύτανη του Ιδρύματος, κ. Οδυσσέα Ζώρα, που, όπως ήταν φυσικό, έγινε ομόφωνα δεκτή από όλα τα αρμόδια όργανα αφού ο Φώτης Καφάτος ήταν από τους ιδρυτές και οργανωτές του Πανεπιστημίου Κρήτης και έθεσε τις βάσεις για την πολύπλευρη ανάπτυξη του Τμήματος Βιολογίας, καθιστώντας το σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη Βιολογία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στην τελετή παρευρέθηκε ο αδελφός του, γνωστός αστροφυσικός, κ. Μηνάς Καφάτος.
Μεταξύ άλλων, το «παρών» έδωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης.
Για τη σημαντική συνεισφορά του στο Ίδρυμα μίλησαν, εκτός των άλλων, ο πρύτανης κ. Οδυσσέας Ζώρας και ο πρόεδρος του Τμήματος Βιολογίας κ. Μιχάλης Παυλίδης.
Πρωτοπόρος επιστήμονας
Ο διεθνούς φήμης επιστήμονας και ένας εκ των θεμελιωτών του Τμήματος Βιολογίας άφησε την τελευταία του πνοή στις 18 Νοεμβρίου 2017.
Ο Φώτης Καφάτος γεννήθηκε στις 16 Απριλίου του 1940 στο Ηράκλειο Κρήτης.
Σπούδασε Ζωολογία στο Πανεπιστήμιο Cornell και Βιολογία στο Πανεπιστήμιο Harvard, από όπου έλαβε το Διδακτορικό του το 1965, και κατόπιν διετέλεσε καθηγητής μέχρι το 1994 και Διευθυντής του τομέα Κυτταρικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας (1978-1981).
Από το 1972 έως το 1982 διετέλεσε καθηγητής Γενικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, θέση από την οποία παραιτήθηκε για να υπηρετήσει ως Καθηγητής Μοριακής και Αναπτυξιακής Βιολογίας στο νεοσύστατο τότε Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Ήταν ο πρωτεργάτης της ίδρυσης του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ), του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, του οποίου υπήρξε διευθυντής από το 1982 έως το 1993.
Διετέλεσε γενικός διευθυντής και επικεφαλής ερευνητικής ομάδας στο European Molecular Biology Laboratory (EMBL) στη Χαϊδελβέργη από το 1993 έως το 2005, οπότε εκλέχθηκε καθηγητής Ανοσογονιδιωματικής στο Imperial College στο Λονδίνο.
Εργάστηκε με επιμονή για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) και υπηρέτησε ως πρώτος πρόεδρος του Επιστημονικού του Συμβουλίου (2006-2010).