«Ο Χάνδακας στα χρόνια της μεγάλης πολιορκίας του (1647-1669): μια λογοτεχνική ανάγνωση» ήταν το θέμα της ομιλίας που πραγματοποίησε στους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου του Εκπαιδευτήριου «Το Παγκρήτιον» η επίκουρη καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κ. Τασούλα Μ. Μαρκομιχελάκη.
Η εκδήλωση έγινε την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της σειράς «Ξανά στο σχολειό τους: Οι απόφοιτοι συνομιλούν με γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς».
Η Τασούλα Μ. Μαρκομιχελάκη είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου διδάσκει θέματα σχετικά με τους πρώτους αιώνες της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας.
Από το νηπιαγωγείο μέχρι και το λύκειο φοίτησε στο Παγκρήτιο Εκπαιδευτήριο. Στη συνέχεια, σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.
Παλιότερα δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και στη Σχολή Ξεναγών Κρήτης. Έχει κάνει τη φιλολογική επιμέλεια σε πολλά σημαντικά βιβλία και έχει συγγράψει η ίδια δύο βιβλία για τον Χάνδακα.
Είναι γνωστό πως σε κάθε ευκαιρία επιστρέφει στη γενέτειρά της, το Ηράκλειο, τον αγαπημένο της Χάνδακα, και συμμετέχει συχνότατα σε πολιτιστικές δράσεις, εκδηλώσεις επιστημονικού ενδιαφέροντος, συνέδρια, βιβλιοπαρουσιάσεις, με ιδιαίτερο ζήλο και γνήσια διάθεση να παρακολουθήσει από κοντά και να συνδράμει στα πνευματικά δρώμενα του τόπου της.
Η προγραμματισμένη ομιλία της Τασούλας Μ. Μαρκομιχελάκη στο «Παγκρήτιο» αποτέλεσε ένα φιλολογικό μάθημα διαφορετικό από τα καθημερινά που διδάσκονται με την προκαθορισμένη διδακτέα ύλη οι μαθητές.
Καταρχάς έκανε μια σύντομη εισαγωγή στην ιστορία του βενετοκρατούμενου Χάνδακα και επ’ ευκαιρία τούς εξήγησε τις διαφορετικές ονομασίες της πόλης μας, Χάνδακας, Κάντια, Κρήτη και Μεγάλο Κάστρο ή Κάστρο, και έδωσε την ιστορική τους διάσταση.
Στη συνέχεια, προβάλλοντας εξαιρετικές φωτογραφίες, έδειξε τη γεωγραφική θέση αλλά και τα όρια της πόλης εντός των πρώτων τειχών της, αλλά και έξω από αυτά, κατά τη Βενετοκρατία, και αναφέρθηκε σύντομα στα μνημεία της από εκείνη την εποχή. Κατέληξε, έτσι, στο έργο του Ρεθύμνιου Μαρίνου Τζάνε Μπουνιαλή «Ο Κρητικός Πόλεμος», φωτοτυπημένα αποσπάσματα του οποίου είχαν διανεμηθεί σε όλους τους ακροατές, μαθητές και καθηγητές, για την καλύτερη παρακολούθηση του μαθήματος.
Η ομιλήτρια διάβασε τα πιο χαρακτηριστικά χωρία που αποτυπώνουν την ατμόσφαιρα της πολιορκίας του Χάνδακα και το κλίμα των ημερών εκείνων, όπως μοναδικά αποδίδονται στο ποιητικό αυτό έργο. Πράγματι, το κείμενο σαγήνευσε τους μαθητές, που διδάχτηκαν, με τον καλύτερο τρόπο, όσους δεν ήξεραν και ξαναθυμήθηκαν, όσους κατείχαν ήδη τις σχετικές γνώσεις, τις ιστορικές σελίδες του παρελθόντος της πόλης στην οποία ζουν και κινούνται.
Η προσήνεια, η απλότητα και η μεταδοτικότητα της Τασούλας Μαρκομιχελάκη έκαναν ξεχωριστό το μάθημα αυτό, που περιείχε ιστορία, τέχνη και, βεβαίως, λογοτεχνία.
Σίγουρα το ασίγαστο πάθος της για την Κρητική Λογοτεχνία έφτασε στο ακροατήριο, έτσι ώστε η συγκεκριμένη εκδήλωση δεν θα σβήσει εύκολα από τη μνήμη των νέων μαθητών του «Παγκρητίου».