Ο Δρ. Γιώργος Κακαβελάκης
Από την εκλογή του ως ερευνητικού υπότροφου στο Wolfson College του Κέιμπριτζ

Από το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο στο Cambridge και σύντομα στο École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL)!

Ο Δρ. Γιώργος Κακαβελάκης, ο οποίος ασχολείται με τις Εκτυπώσιμες Φωτοβολταικές Συσκευές Περοβσκιτών βασισμένες σε εκτυπώσιμα ηλεκτρόδια άνθρακα, θα πραγματοποιήσει σήμερα στις 11 το πρωί διαδικτυακή ομιλία, προσκεκλημένος του ΕΛΜΕΠΑ.

Αγώγιμο διαφανές ηλεκτρόδιο  γραφενίου
Αγώγιμο διαφανές ηλεκτρόδιο γραφενίου

Ο ερευνητής την προηγούμενη εβδομάδα έλαβε χρηματοδότηση μέσω της Ευρωπαϊκής επιχορήγησης Marie Skłodowska-Curie Individual Fellowships  (μέσα στο 1% με την πιο υψηλή βαθμολογία) και θα μιλήσει για τη δουλειά του σε εύκαμπτα ηλεκτρόδια από άνθρακα με εφαρμογές στην παραγωγή ενέργειας.

Αγώγιμο εκτυπώσιμο μελάνι γραφενίου
Πλήρως εκτυπώσιμες φωτοβολταϊκές συσκευές με ηλεκτρόδια άνθρακα

Όπως αναφέρει στην «Π», ξεκίνησε τις προπτυχιακές του σπουδές στο ΤΕΤΥ, συνέχισε με διδακτορικό στο ΤΕΤΥ σε συνεργασία με το ΕΛΜΕΠΑ και τον καθηγητή, Εμμανουήλ Κυμάκη.

Στη συνέχεια, έγινε δεκτός στο Cambridge ως μεταδιδακτορικός ερευνητής και έλαβε ερευνητική υποτροφία από το κολλέγιο Wolfson του Cambridge.

Με τη χρηματοδότηση μέσω του Marie Curie (200.000 ευρώ για δύο χρόνια) θα συνεχίσει την έρευνά του στο EPFL στην ερευνητική ομάδα του κορυφαίου καθηγητή Michael Graetzel.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θέτει ως κριτήριο τη μετακίνηση των επιστημόνων εντός των χωρών της Ευρώπης, προκειμένου να υπάρχει διάχυση της τεχνογνωσίας.

Η διάκρισή του είναι ξεχωριστή, καθώς τη χρηματοδότηση διεκδίκησαν επιστήμονες από όλο τον κόσμο και όλους τους ερευνητικούς τομείς.

Η έρευνά του αφορά σε καινούριες τεχνολογίες που παρέχουν φτηνά και εκτυπώσιμα υλικά και συσκευές για την παραγωγή ενέργειας.

Πλήρως εκτυπώσιμες φωτοβολταϊκές συσκευές με ηλεκτρόδια άνθρακα

Πέρα από το χαμηλό κόστος, έχουν και περιβαλλοντικό όφελος λόγω της δυνατότητας εκτύπωσης των συσκευών αυτών σε θερμοκρασία δωματίου.

Σε ερώτηση πώς βλέπει τα ΑΕΙ της Κρήτης σε σχέση με τα Ιδρύματα του εξωτερικού, τονίζει πως τόσο το Πανεπιστήμιο Κρήτης όσο και το ΕΛΜΕΠΑ είναι ανταγωνιστικά και σε επίπεδο καθηγητών αλλά και σε ερευνητικές υποδομές.

«Οι υποδομές και η τακτική χρηματοδότηση αποτελούν τις πιο βασικές προϋποθέσεις για να πάμε την έρευνα μπροστά, χωρίς αυτά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα», τονίζει. Ως παράδειγμα αναφέρει το ΤΕΤΥ, που έχει καταφέρει να προσελκύσει στους κόλπους του επιστήμονες από κορυφαία Ιδρύματα του εξωτερικού.