Πιστό στο ραντεβού του με τους μικρούς του φίλους το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ) – Πανεπιστήμιο Κρήτης διοργανώνει και για το φετινό καλοκαίρι του 2018 εβδομαδιαία θεματικά προγράμματα για παιδιά και εφήβους.
Για αναλυτικές πληροφορίες δείτε το επισυναπτόμενο αρχείο. Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε στην υποδοχή της έκθεσης του ΜΦΙΚ στο τηλέφωνο 2810 393630, Δευτέρα έως Παρασκευή από 09:00 – 15:00.
Τα προγράμματα είναι τα εξής:
Α’ ως και Γ’ τάξη Δημοτικού
-
«Φένεκ: η επιβίωση της μικρής αλεπούς στην έρημο»
Η Φένεκ είναι μια εκπληκτική αλεπού! Ζει στη Σαχάρα, τη μεγαλύτερη ζεστή έρημο στον κόσμο, όπου η θερμοκρασία τη μέρα φτάνει στους 45 βαθμούς Κελσίου, ενώ τη νύχτα πέφτει πολλές φορές στους μείον 10 βαθμούς!
Γνωρίζει, επίσης, τον Άδακα, τη μεγάλη αντιλόπη που μπορεί να μείνει πολύ καιρό χωρίς νερό, ερπετά που κρύβονται στην άμμο και βγαίνουν μόνο τη νύχτα για να κυνηγήσουν και φυτά που έχουν κάνει τα φύλλα τους αγκάθια!
Μήπως υπάρχουν και στην Κρήτη περιοχές που μοιάζουν με ερήμους; Αν είστε περίεργοι και θέλετε να γνωρίσετε από κοντά τη Φένεκ και να εξερευνήσετε τον τόσο ιδιαίτερο κόσμο της ερήμου, ελάτε στο Μουσείο αυτό το καλοκαίρι!
Εβδομάδες υλοποίησης:
- 9 Ιουλίου -13 Ιουλίου 2018
- 30 Ιουλίου – 3 Αυγούστου 2018
- 27 Αυγούστου- 31 Αυγούστου 2018
-
Δεινόσαυροι κι άλλα παράξενα πλάσματα»
Πόσα μυστήρια ακόμη θα ανακαλύψουμε γι’ αυτά τα θηρία; Πολλά!
Ξέρετε πόσα περίεργα χαρακτηριστικά έχει ο Θεριζινόσαυρος (Therizinosaurus cheloniformis), ο Αμαργάσαυρος (Amargasaurus cazaui) ή ο διάσημος T-Rex; Ξέρετε πώς ζήσανε, πώς κυριάρχησαν σ’ όλη τη Γη και πώς τελικά εξαφανίστηκαν όλοι αυτοί οι γίγαντες; Πραγματικό μυστήριο! Αφού τα ανακαλύψουμε όλα αυτά με ηλεκτρονικά, κινητικά και θεατρικά παιχνίδια, θα μασκαρευτούμε με Δεινοσαυροκαπέλα που θα τα φτιάξουμε μόνοι μας! Λέτε να τους μοιάσουμε;
Εβδομάδες υλοποίησης:
25 Ιουνίου – 29 Ιουνίου 2018
16 Ιουλίου – 20 Ιουλίου 2018
6 Αυγούστου -10 Αυγούστου 2018
-
«Γινόμαστε Εντομολόγοι!»
Τι είναι όλος αυτός ο θόρυβος; Βζζζ, βζζζ, βζζζ! Τι κάνουν όλα αυτά τα ζουζούνια γύρω μου; Με έχουν τρελάνει! Μήπως με τσιμπήσουν χωρίς να το καταλάβω; Θα ‘θελα πολύ να τα δω από κοντά με ένα μεγάλο φακό, να δω τα μάτια τους, τα φτερά τους, το κεντρί τους… Σ’ ένα βιντεάκι έχω δει κάτι καταπληκτικά έντομα και νομίζω ότι μπορώ να δοκιμάσω να γίνω ένας μικρός Εντομολόγος…
Άλλωστε μάς είπαν από το Μουσείο ότι θα γνωρίσουμε κι έναν πραγματικό Εντομολόγο… Πώς να ‘ναι άραγε;
Εβδομάδες υλοποίησης:
- 23 Ιουλίου -27 Ιουλίου 2018
- 20 Αυγούστου – 24 Αυγούστου 2018
-
«Βιοποικιλότητα – Η τεράστια ποικιλία των οργανισμών πάνω στη Γη»
Ξέρετε ότι μέχρι σήμερα οι επιστήμονες έχουν περιγράφει περίπου 2 εκατομμύρια διαφορετικούς οργανισμούς; Εκτιμούν, επίσης, ότι ο αριθμός τους στη φύση μπορεί να φτάνει μέχρι και το 1 τρισεκατομμύριο είδη! Δεν είναι φοβερό; Ελάτε λοιπόν να ανακαλύψουμε τη μεγάλη ποικιλία των οργανισμών, να παρατηρήσουμε τις διαφορετικές μορφές τους και να εντυπωσιαστούμε από την ομορφιά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.
Να δούμε πόσο διαφορετικοί είναι, να γνωρίσουμε τα μέρη που ζουν και να διαπιστώσουμε την αξία του κάθε οργανισμού αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Μόνο στο Μουσείο, αυτό το καλοκαίρι!
Εβδομάδες υλοποίησης:
- 18 Ιουνίου – 22 Ιουνίου 2018
- 23 Ιουλίου – 27 Ιουλίου 2018
- 27 Αυγούστου – 31 Αυγούστου 2018
Δ’ ως και Ε’ τάξη Δημοτικού
-
«Ας παίξουμε σινεμά!»
Κάθε φορά που κοιτάς τους Δεινόσαυρους του Μουσείου σκέφτεσαι τον Καλόσαυρο της Disney, το Ice Age ή το Jurassic Park; Πας σινεμά κάθε εβδομάδα και λατρεύεις τις ταινίες και το μαγικό τους σύμπαν; Μήπως το να πλάθεις ιστορίες είναι το αγαπημένο σου hobby; Έλα φέτος το καλοκαίρι στο Μουσείο
Φυσικής Ιστορίας και γράφε το δικό σου σενάριο! Γίνε ηθοποιός, σκηνοθέτης ή διευθυντής φωτογραφίας, γνώρισε κι άλλους που αγαπάνε τη γλώσσα του σινεμά και όλοι μαζί ξεκινήστε τη δική σας δημιουργία,τη δική σας καταπληκτική μικρή ταινία. Φώτα, Κάμερα και… Πάμε!
Εβδομάδα υλοποίησης:
- 25 Ιουνίου – 29 Ιουνίου 2018
Δ’ ως και Στ’ τάξη Δημοτικού & Α’ Γυμνασίου
-
«Ανακαλύπτω τους οργανισμούς με δηλητήριο»
Ξέρω ότι πολλοί οργανισμοί, όπως οι σκορπιοί, οι αράχνες, οι μέλισσες και κάποια φίδια, έχουν δηλητήριο που το χρησιμοποιούν για να σκοτώσουν το θήραμά τους ή για άμυνα, όταν ενοχληθούν. Όμως ξέρω ότι υπάρχουν και φυτά με δηλητήριο! Προχτές στο Μουσείο όμως, άκουσα από έναν επιστήμονα και κάτι άλλο. Ακόμα και το δηλητήριο της μέλισσας μπορεί να είναι ένα πραγματικό φάρμακο για μας τους ανθρώπους!
Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ φοβάμαι λίγο όλα αυτά τα δηλητήρια… αλλά μ’ αρέσουν πολύ οι εκδρομές και η κατασκήνωση.
Τι πρέπει να ξέρω και τι να προσέχω;
Θα πάω στο Μουσείο να μάθω
και μετά θα σας πω κι εσάς!
Εβδομάδα υλοποίησης:
• 18 Ιουνίου – 22 Ιουνίου 2018.