Εκδήλωση με θέμα “Μέσα ενημέρωσης και επικοινωνίας στην ψηφιακή εποχή” οργανώνει το 2ο Εργαστηριακό Κέντρο Ηρακλείου – Τομέας Πληροφορικής, με την υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, σήμερα, Τρίτη 6 Μαρτίου, στην αίθουσα “Μανόλης Καρέλλης” (Ανδρόγεω, 2ος όροφος) στις 6:30 το απόγευμα.
Οι ομιλητές της βραδιάς καθώς και τα θέματα που θα αναπτύξουν είναι: Ανδρικάκης Αλέκος, δημοσιογράφος – Υπ/νος ενημερωτικού site candiadoc.gr, «Στην υπηρεσία της κοινωνίας ή της ισχύος πολιτικής και οικονομίας», Αργυράκης Μανόλης, δημοσιογράφος – Αρχισυντάκτης Ράδιο Κρήτη, «Η εξέλιξη της τεχνολογίας των Μ.Μ.Ε. και ο ρόλος τους στην κοινωνία».
Βασίλης Βασιλόπουλος, δημοσιογράφος – Γενική Δ/νση νέων μέσων της ΕΡΤ, διδάσκων στο Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, «Μέσα κοινωνικής Δικτύωσης, αλήθειες, ευκαιρίες & κίνδυνοι», Κατσούλη Πελαγία, δημοσιογράφος-μέλος του δευτεροβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, «Από το χαρτί στα ψηφιακά μέσα, κρίση αξιοπιστίας στην ενημέρωση», Μεταξάς Σωτήρης, αρχισυντάκτης Creta, «Η ενημέρωση, το διαδίκτυο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», Τσάκα Ειρήνη, δημοσιογράφος – cretalive.gr, «Δημοσιογράφοι και Δημοσιογραφία των πολιτών».
Συντονιστής: Βασιλάκης Κώστας, δημοσιογράφος.
Οι διοργανωτές αναφέρουν πως «τα τελευταία χρόνια, ζούμε την επανάσταση της μετάβασης από τα παραδοσιακά μέσα επικοινωνίας και ενημέρωσης στα ψηφιακά μέσα της σύγχρονης εποχής.
Το Διαδίκτυο, η παγκόσμια πλατφόρμα επικοινωνίας, ήρθε στα ήδη υπάρχοντα μέσα ενημέρωσης (έντυπα, ραδιόφωνο, τηλεόραση) να προσθέσει καινούργια, την διαδικτυακή τηλεόραση, το διαδικτυακό ραδιόφωνο, τους ειδησεογραφικούς ιστότοπους ενημέρωσης (portals), τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.ά.
Η μετάδοση της είδησης γίνεται πλέον αστραπιαία και η πρόσβαση στην πληροφορία και την ενημέρωση είναι σχεδόν καθολική, από κάθε γωνιά του πλανήτη. Πολίτες, φορείς, επιχειρήσεις και οργανισμοί μπορούν να δημοσιοποιούν απόψεις, να ασκούν κριτική και να προωθούν τις ιδέες και τα προϊόντα τους μέσω του ψηφιακού κόσμου.
Πολλές φορές όμως, τα νέα ψηφιακά μέσα, γίνονται εργαλεία στα χέρια κακόβουλων, που εύκολα μπορούν να διαδώσουν ψευδείς ή παραπλανητικές ειδήσεις, εγείροντας έτσι ζητήματα ηθικής, δεοντολογίας, ακόμα και θέσπισης νέων νομικών πλαισίων.
Στην εσπερίδα με θέμα “Μέσα ενημέρωσης και επικοινωνίας στην ψηφιακή εποχή”, επτά δημοσιογράφοι, που καθημερινά δίνουν τη μάχη της ενημέρωσης, συζητούν και αναπτύσσουν απόψεις και προβληματισμούς για την νέα ψηφιακή εποχή στην ενημέρωση και την επικοινωνία».