Οι “ΔώδεκΑρειανοί” του 12ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου
Οι “ΔώδεκΑρειανοί” του 12ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ
Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 200 μαθητές και 37 προπονητές από την Κρήτη

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ

Οι μικροί μαθητές κατέκτησαν το αύριο

Με τη φαντασία τους, τη δημιουργικότητα και το μεράκι τους κατάφεραν να ταξιδέψουν ως τον πλανήτη Άρη και να κατασκευάσουν τα δικά τους ρομποτικά συστήματα.

Περισσότεροι από 200 μαθητές και 37 προπονητές από την Κρήτη συμμετείχαν στον τελικό του Περιφερειακού Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2018 που έγινε την περασμένη Κυριακή στο κλειστό γυμναστήριο ΔΑΠΚΗ.

Τον διαγωνισμό οργάνωσε ο μη κερδοσκοπικός ελληνικός οργανισμός εκπαιδευτικής ρομποτικής επιστήμης και τεχνολογίας WRO-HELLAS μαζί με τον Δήμο Ηρακλείου.

Σε πανελλαδικό επίπεδο, ο  διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου και έλαβαν μέρος 850 ομάδες όλων των βαθμίδων.

Για το δημοτικό ο φετινός διαγωνισμός προσκάλεσε τους μαθητές να φανταστούν το συναρπαστικό μέλλον κατασκευάζοντας μοντέλα με αυτοματισμούς σύμφωνα με το θέμα «Εποικισμός του Άρη». Η διαγωνιστική πίστα του γυμνασίου κάλεσε τους μαθητές να κατασκευάσουν γρήγορα ρομπότ που θα επιλύουν προβλήματα που σχετίζονται με το ιστορικό θέμα «Βυζαντινή Αυτοκρατορία και Επικοινωνίες (Φρυκτωρίες)».

Οι μαθητές του λυκείου, όπως και πέρυσι, παρουσίασαν μία κατασκευή ελεύθερης έμπνευσης, η οποία λειτουργεί με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και περιέχει αυτοματισμούς που λύνουν προβλήματα στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, σύμφωνα με το θέμα «Αειφόρος Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα».

Οι τέσσερις ομάδες που προκρίθηκαν από το δημοτικό είναι  οι  “Αποστολή Ευγένιος Αντωνιάδης” του 31ου Δημοτικού Ηρακλείου, “Plakias robotics” του Δημοτικού Σχολείου Πλακιά, “Τρελοί ρομποτοεπιστήμονες” του Δημοτικού Σχολείου Κριτζά και “ΔώδεκΑρειανοί” του 12ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου.

Από την κατηγορία του γυμνασίου προκρίθηκαν οι δύο ανεξάρτητες ομάδες “Robotronics” και “Virus”.

Από την κατηγορία του λυκείου προκρίθηκε  η ομάδα “System Overload” από το 5ο Λύκειο Ηρακλείου.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ: 8018
Η ομάδα “System Overload” από το 5ο Λύκειο Ηρακλείου

«Αποστολή  Ευγένειος Αντωνιάδης»

Το όνομα της ομάδας του 31ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου είναι  «Αποστολή Ευγένειος Αντωνιάδης», προς τιμήν του Έλληνα παρατηρησιακού αστρονόμου που έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του και δούλεψε στη Γαλλία πριν 100 περίπου χρόνια.

Δημιουργήθηκε ένα robot όχημα-μεταφορέας (Dr. Watson) το οποίο θα χαρτογραφεί το έδαφος και υπέδαφος του Άρη και θα σταματά όταν βρίσκει επίπεδο έδαφος κατάλληλο για μια νέα αποικία. Το όχημα-μεταφορέας μεταφέρει το όχημα-ανιχνευτή μέχρι να βρει επίπεδο οροπέδιο και εκεί το αποδεσμεύει ώστε να ξεκινάει εκείνο την αναζήτηση του νερού μέχρι να φτάσει στην πηγή. Επίσης, κατασκευάστηκε ένα robot όχημα-ανιχνευτής (SHERLOC), το οποίο θα αναγνωρίζει ίχνη νερού και αφού τα εντοπίσει θα μπορεί να τα ακολουθεί μέχρι να φτάσει στην πηγή.

Προπονητής ήταν ο κ. Γιάννης Χαραλαμπάκης και συμμετείχαν οι μαθητές Ατσαλάκη Ιζαμπέλλα (ΣΤ’), Ατσαλάκη Καρολίνα

(Δ’), Μανιαδάκης Φάνης (ΣΤ’), Πρωϊμάκης Ηλίας (Δ’), Τσαμάνδουρας Δημήτρης (Δ’), Χαραλαμπάκη Κατερίνα (Δ’).

Οι “ΔώδεκΑρειανοί” του 12ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου
Οι “ΔώδεκΑρειανοί” του 12ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου

“ΔώδεκΑρειανοί”

Οι μαθητές του 12ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου Σαπουντζάκη Εύα, Παπαδάκη Μαρία, Βαγγελιώ Μακρυμανωλάκη, Εμμανουήλ Δρακωνάκης, Μάνος Βασιλοκωνσταντάκης, Μάνος Χατζηδάκης δημιούργησαν δύο εφαρμογές. Η εφαρμογή «Άρης» αφορά μία μαγνητική ασπίδα με αισθητήρα απόστασης και κινητήρα που ανιχνεύει τον ηλιακό άνεμο, δημιουργώντας ένα μαγνητικό πεδίο για την προστασία της ατμόσφαιρας του Άρη. Η εφαρμογή «Φόβος- Δείμος»,  τα παιδιά του Άρη, είναι ένα δίδυμο εξόρυξης πάγου από τα έγκατα του Άρη που μαζεύει κομμάτια πάγου και τα φέρνει στην επιφάνεια για τη δημιουργία νερού και οξυγόνου.

Προπονητής είναι ο εκπαιδευτικός Πληροφορικής κ. Αναστάσης Ρίγγας. Τα μαθήματα ρομποτικής γίνονται στο πλαίσιο του ωραρίου του σχολείου δωρεάν, με τη στήριξη του διευθυντή κ. Γιάννη Γαλανάκη.

 

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ: Η ομάδα “System Overload” από το 5ο Λύκειο Ηρακλείου

“System Overload”

Συμμετείχαν οι μαθητές του 5ου Λυκείου Ηρακλείου Σταματουλάκη Νικολέτα, Φρουδάκης Ευάγγελος, Χριστοδουλάκης Φοίβος, Γαραζανάκης Κωνσταντίνος και Ζερβός Εμμανουήλ.

Προπονητές ήταν οι Σωτήριος Γκουγκούσης και Σταμάτιος Παπαδάκης.

Στο σχολείο υπάρχει ένα κιτ εκπαιδευτικής ρομποτικής που αφορά την αειφόρο ανάπτυξη και στον διαγωνισμό παρουσιάστηκε ένα ρομποτικό όχημα που είναι προγραμματισμένο να γυρνάει στον χώρο με αισθητήρες που επιλέγουν τα σκουπίδια, καταλαβαίνει τι είναι το αντικείμενο που βρίσκει στο δρόμο του.

Την ερχόμενη Κυριακή θα μετέχουν στον εθνικό διαγωνισμό που θα γίνει στο Γαλάτσι.

Ευχαριστίες

Οι οργανωτές του διαγωνισμού ευχαριστούν τον αντιδήμαρχο Ηρακλείου κ. Πέτρο Ινιωτάκη και τον Δήμο Ηρακλείου για την παραχώρηση του  κλειστού γυμναστηρίου ΔΑΠΚΗ για τις καρέκλες και τους πάγκους, τον κ. Μιχάλη Σταματουλάκη και την κ. Μαρία Μπατζανακάκη για την οργάνωση των σχολείων, τους κριτές, κ. Ιάκωβο Γιαμπαζολιά , Νίκο Τσατσάκη, Εμμανουήλ Ζαχαριουδάκη, Αφροδίτη Mιχαηλίδη, τους εθελοντές που βοήθησαν κ. Αντώνη Παπουτσάκη, Κώστα Μουρτζάκη, Στέλιο Καζάνη, τα στελέχη του σταδίου ΔΑΠΚΗ, την εταιρεία Robotic and Science academy  και όσους άλλους βοήθησαν καθώς και τις εταιρείες που στήριξαν τη διοργάνωση.

Ανανεώνουν τη συνάντησή τους για τον παγκόσμιο διαγωνισμό της World Robot Olympiad που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο.