Πρόθεση του δημάρχου Μαλεβιζίου είναι να υπάρξει μια σταθερή συνεργασία μεταξύ Δήμου και ΕΛΜΕΠΑ
Πρόθεση του δημάρχου Μαλεβιζίου είναι να υπάρξει μια σταθερή συνεργασία μεταξύ Δήμου και ΕΛΜΕΠΑ

Ο τουρισμός, η στήριξη του πρωτογενούς τομέα και άλλοι κλάδοι αποτελούν πεδία δόξης λαμπρά για συνεργασία ανάμεσα στον Δήμο Μαλεβιζίου και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.

Τις προηγούμενες ημέρες, οι φοιτήτριες Παρασκευή Καλλέργη και Ναταλία Φαρσάρη,  του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΕΛΜΕΠΑ, και ο καθηγητής τους Δρ.  Γιώργος Τριανταφύλλου, παρέδωσαν στον κ. Μενέλαο Μποκέα δύο μελέτες – εργασίες στο πλαίσιο του μαθήματος «Διοίκηση Τουριστικών Προορισμών».

Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης ο πρόεδρος του τμήματος Δρ. Αλέξανδρος Αποστολάκης, ο πρόεδρος της ΜΑΕΔΗΜ ,Γιάννης Μαρής, και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, Γρηγόρης Περυσινάκης.

Οι κ.κ. Παρασκευή Καλλέργη και Ναταλία Φαρσάρη
Οι κ.κ. Παρασκευή Καλλέργη και Ναταλία Φαρσάρη

Τύλισος και Φόδελε στο μικροσκόπιο

Οι εργασίες αφορούσαν στις περιοχές Φόδελε και Τύλισο, τα δυνατά τους σημεία και τις αδυναμίες τους όσον αφορά στον τουρισμό.

Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου δεσμεύτηκε να στηρίξει φοιτητές του Ιδρύματος, ιδιαίτερα αν πρόκειται για άτομα με καταγωγή από το Μαλεβίζι, που θα εκπονούν εργασίες για τις περιοχές που βρίσκονταν εντός των ορίων του Δήμου.

Στα σχέδια του κ. Μποκέα, όπως είπε ο ίδιος στην «Π», είναι να θεσμοθετηθεί μία σταθερή συνεργασία με το ΕΛΜΕΠΑ, προκειμένου αφενός να στηρίζονται νέοι επιστήμονες και αφετέρουο Δήμος να έχει στα χέρια του εργασίες ακαδημαϊκού επιπέδου που θα μπορέσουν να συνεισφέρουν στην περαιτέρω ανάπτυξή του.

Σημειώνεται πως οι εργασίες έγιναν στο πλαίσιο του μαθήματος «Διοίκηση Τουριστικών Προορισμών», όπου φοιτητές από 63 πόλεις της Ελλάδας ανέλαβαν να υλοποιήσουν  μια μελέτη για την πόλη της μόνιμης κατοικίας τους.

Ο κ. Τριανταφύλλου εξηγεί στην «Π» πως στόχος του είναι να βγουν οι φοιτητές εκτός αμφιθεάτρου, από τη στιγμή, μάλιστα, που το επάγγελμα που θα ακολουθήσουν είναι ιδιαίτερα εξωστρεφές.

Ο κάθε φοιτητής πήρε συνεντεύξεις από τουρίστες, επιχειρηματίες, κατοίκους της εκάστοτε περιοχής, ενώ συνέταξε προτάσεις τουριστικής προβολής και τουριστικής ανάπτυξης για τα επόμενα 20 με 30 χρόνια.

Είχε προηγηθεί αντίστοιχη επαφή στο Δήμο Ηρακλείου, ενώ θα ακολουθήσουν παρουσιάσεις και σε άλλους Δήμους.

Η κ. Ναταλία Φαρσάρη κλήθηκε να μελετήσει το Φόδελε και, όπως εξήγησε στην «Π», κρίνει σκόπιμο να οργανώνονται επιπλέον εκδηλώσεις και δράσεις, όπως συνέδρια νεολαίας, να επεκταθεί το ωράριο λειτουργίας του μουσείου Ελ Γκρέκο, να δοθεί έμφαση στον φυσιολατρικό τουρισμό, το φυσικό περιβάλλον και τον παραδοσιακό χαρακτήρα του χωριού, στην παραλία και, κυρίως, να μη μένει η περιοχή «νεκρή» κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Η ίδια είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά.

Η κ. Παρασκευή Καλλέργη εστίασε στην Τύλισο, μία περιοχή με ιστορία και αρχιτεκτονικά μνημεία. Όπως είπε, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στον αγροτουρισμό, γενικότερα η περιοχή έχει τη δυνατότητα ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού, να στηριχθούν και προωθηθούν τα παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα και η τοπική κουζίνα.

Η ανάδειξη των μνημείων με σκοπό την προστασία τους δίνει τη δυνατότητα να προσελκύσει περισσότερο το ενδιαφέρον τον ανθρώπων με αποτέλεσμα να αυξηθεί η επισκεψιμότητα της περιοχής.