οι βρεφικοί - παιδικοί δημοτικοί σταθμοί

Με 100 παιδιά λιγότερα θα λειτουργήσουν οι βρεφικοί δημοτικοί σταθμοί την επόμενη σχολική περίοδο μετά από τις αλλαγές του νέου νόμου που φέρνουν τα  πάνω κάτω σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των δομών προσχολικής αγωγής. Αυτό προκύπτει από μια πρώτη αποτίμηση που δείχνει ότι πολλοί δημοτικοί παιδικοί σταθμοί θα αντιμετωπίσουν σοβαρότατα προβλήματα με την άδεια λειτουργίας τους, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΟΠΑΦΜΑΗ, κ. Γ.Βουρεξάκη.

«Αν σκεφτεί κανείς μόνο ότι τέσσερις σταθμοί δεν έχουν αύλειους χώρους, την ίδια ώρα που ο νέος νόμος οριοθετεί εξαιρετικά μεγάλο πλαφόν σε σχέση με τις αυλές των δομών προσχολικής αγωγής μπορεί να καταλάβει κανείς το μέγεθος των δυσκολιών» τονίζει.

ΟΡΘΙΑ ΜΕΣΑ ΒΟΥΡΕΞΑΚΗΣ
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ κ. Γιώργος Βουρεξάκη

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΔΟΠΑΦΜΑΗ όπως εξηγεί ο πρόεδρος, έχει αναθέσει σε συγκεκριμένο μελετητή τη λεπτομερή καταγραφή όλων των δομών προσχολικής αγωγής, και την αντιπαραβολή των δεδομένων τους με τις προδιαγραφές του νόμου, ώστε να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές, όπου αυτό είναι εφικτό.

Ο ίδιος εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του Απριλίου θα έχει τα στοιχεία αυτά στα χέρια του, ωστόσο δεν κρύβει τους φόβους του για το γεγονός ότι σε κάποιες περιπτώσεις τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα.

“Θα κάνουμε ό,τι είναι εφικτό στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας για να προσαρμοστούμε στα δεδομένα του νέου νόμου”,  τονίζει ο κ. Βουρεξάκης, που αλλάζει δραστικά την κατάσταση στις δομές προσχολικής αγωγής.

Ο ίδιος εξηγεί ότι βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με το αρμόδιο Υπουργείο, που έχει θέσει ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα σε ό,τι αφορά  τις προσαρμογές των κεντρικών χώρων των παιδικών σταθμών στις προδιαγραφές που ο νόμος ορίζει ώστε να είναι έτοιμες ως το καλοκαίρι.

Παράλληλα σημειώνει ότι από την ενημέρωση που έχει από το Υπουργείο προκύπτει ότι υπάρχει περιθώριο να χρηματοδοτηθεί ο ΔΟΠΑΦΜΑΗ προκειμένου να προχωρήσει στις αλλαγές που το νέο νομοθετικό πλαίσιο ορίζει.

Όπως τονίζει ο κ. Βουρεξάκης, το πρόβλημα που ανακύπτει είναι ότι το νέο πλαίσιο λειτουργίας των παιδικών σταθμών όχι μόνο ποτέ δεν τέθηκε σε διαβούλευση, ώστε να μπορεί και η αυτοδιοίκηση να εκφράσει άποψη και να καταθέσει τις προτάσεις της, αλλά αλλάζει σε τόσο πολύ τα δεδομένα των δομών προσχολικής αγωγής.

Έτσι τώρα μέσα σε ένα σκηνικό αφόρητης πίεσης θα πρέπει να γίνουν οι προσαρμογές στα νέα δεδομένα  που αλλάζουν τις προδιαγραφές των παιδικών  σταθμών σε σχέση και με τους εξωτερικούς χώρους τους και τους εσωτερικούς και τίθενται τέτοιες προϋποθέσεις που, σύμφωνα με τον κ. Βουρεξάκη, αρκετοί παιδικοί σταθμοί θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα  με την αδειοδότηση.

Συγκεκριμένα, εκτός από τους αύλειους χώρους, τίθενται θέματα και για τους χώρους ύπνου των βρεφών, που σύμφωνα με τον νόμο πρέπει να διασφαλίζονται 2,5 τμ ανά βρέφος, κάτι που σύμφωνα με τον κ. Βουρεξάκη είναι απολύτως υπερβολικό.  Ο ίδιος εξηγεί ότι η υπηρεσία έχει βάλει στο μικροσκόπιο το νέο πλαίσιο λειτουργίας των παιδικών για να ελέγξει ενδελεχώς τα νέα δεδομένα που υπάρχουν.

Μάλιστα το νέο νομοθετικό πλαίσιο αναφέρει ότι οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί θα έχουν στη διάθεσή τους μια πενταετία για να μπορέσουν να διασφαλίσουν τις προδιαγραφές αυτές και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Ωστόσο, αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο όπως εξηγεί ο κ. Βουρεξάκης, σε όλες τις περιπτώσεις, καθώς υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες, αφού κάποιοι παιδικοί σταθμοί είναι είναι αμφίβολο αν μπορούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.