Η δημιουργική υποδοχή της νέας σχολικής χρονιάς στο πάρκο «Γεωργιάδη»

Με δημιουργικές δράσεις εικαστικού περιεχομένου αλλά και εκμάθησης του πνευματικού παιχνιδιού Σκάκι με την συμμετοχή παιδιών από την Κρήτη και παιδιών μεταναστών – προσφύγων, έγινε με επιτυχία στο πάρκο Γεωργιάδη η διοργάνωση: «Υποδεχόμαστε Δημιουργικά τη Νέα Σχολική Χρονιά» Ι “Welcoming the New School Year with Creativity”  από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στο πλαίσιο του Ενταξιακού Προγράμματος HELIOS που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η εκδήλωση που πέτυχε τον στόχο της ήταν συνύπαρξη και αλληλεπίδραση μικρών και μεγάλων από τον ντόπιο και μεταναστευτικό/προσφυγικό πληθυσμό, πραγματοποιήθηκε (29/09) σε συνεργασία με το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων (ΣΕΜΠ) και τη ΔΗ.Κ.Ε.Η. του Δήμου Ηρακλείου, την Novelty ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. με την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και την υποστήριξη της ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε.

Τους συμμετέχοντες στις δράσεις όπως και τους παριστάμενους στην εκδήλωση πολίτες και θεσμικούς εκπροσώπους, τον Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης,  Γιώργο Πιτσούλη, την Αντιδήμαρχο – Πρόεδρο της ΔΗ.Κ.Ε.Η.,. Ρένα Παπαδάκη, καθώς και την Αντιδήμαρχο – Πρόεδρο της ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε.,  Στέλλα Καλογεράκη – Αρχοντάκη, καλωσόρισε το στέλεχος του ΔΟΜ,  Νίκος Κοκολάκης, ο οποίος παράλληλα ευχαρίστησε για την στήριξη τον Δήμο Ηρακλείου, την Περιφέρεια Κρήτης, τις κοινωνικές τους υπηρεσίες για την διαχρονική συνεργασία με τον ΔΟΜ – Πρόγραμμα HELIOS και την στήριξη των πολλαπλών δράσεων.

Επίσης, ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε στον Κώστα Κλώκα, ιδρυτή και διαχειριστή της Novelty ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ για την διαδραστική δράση διάδοσης και εκμάθησης του σκακιού, καθώς και σε όλους τους συνδιοργανωτές – φορείς, συντελεστές, εθελοντές, συμμετέχοντες στην επιτυχημένη δράση – εκδήλωση.

Στην σημαντικότητα της δράσης και στην αλληλεπίδραση που έγινε ανάμεσα σε παιδιά και διαφορετικούς πληθυσμούς, αναφέρθηκαν στον χαιρετισμό τους ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, Γιώργος Πιτσούλης και η Αντιδήμαρχος – Πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Η. του Δήμου Ηρακλείου Ρένα Παπαδάκη, οι οποίοι και ευχαρίστησαν τα στελέχη του ΔΟΜ για την διαχρονική συνεργασία και πολύτιμη συμβολή στην ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης και συνοχής σε τοπικό επίπεδο.

Η διοργάνωση – εκδήλωση, επικεντρώθηκε σε δυο (2) επιμέρους δραστηριότητες, οι οποίες αφορούσαν  γονείς και παιδιά όλων των ηλικιών, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ένταξης των μεταναστών και προσφύγων στην ελληνική κοινωνία, καθώς και την ανάδειξη των πτυχών της αρμονικής συνύπαρξης με την κοινότητα υποδοχής.

Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν  διαδραστικές εκδηλώσεις διάδοσης και εκμάθησης του σκακιού με χρήση οπτικοακουστικών μέσων και επιδαπέδιας σκακιέρας «ΓΙΓΑΣ» με στόχο την εξοικείωση διαφορετικών πληθυσμιακών ομάδων με το Σκάκι, το οποίο αποτελεί ένα εξαιρετικό εκπαιδευτικό εργαλείο για την ανάπτυξη πνευματικών, προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων.

Σε αυτό συμμετείχαν πολλά παιδιά, όπως και στο εργαστήριο ζωγραφικής, σε σχολικές τσάντες, μαντήλια και χαρτικά, τα οποία στην συνέχεια προσφέρθηκαν στους συμμετέχοντες προς εικαστική δημιουργία, αλλά και ως αναμνηστικά δώρα, όπως π.χ. τα παιδιά να μεταφέρουν τις χειροτεχνίες τους στα σπίτια τους ή/και στα σχολεία τους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, λόγω της μεγάλης απήχησης που είχε η εν λόγω παιδική εκδήλωση/δράση ευαισθητοποίησης, εξετάζεται από τους φορείς υλοποίησης να επαναληφθεί η εκδήλωση το προσεχές χρονικό διάστημα στο Πάρκο Γεωργιάδη.

 Η δημιουργική υποδοχή της νέας σχολικής χρονιάς στο πάρκο «Γεωργιάδη»
Το Πρόγραμμα HELIOS

Το ενταξιακό πρόγραμμα HELIOS που υλοποιείται σε ολόκληρη την Ελλάδα από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, στοχεύει στην προώθηση και στήριξη της ένταξης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας και δικαιούχων προσωρινής προστασίας στην ελληνική κοινωνία.

Οι δράσεις και οι πυλώνες του προγράμματος εστιάζουν σε μαθήματα ένταξης, στη στήριξη της στέγασης και της απασχόλησης των ωφελούμενων, την παρακολούθηση της διαδικασίας ένταξής τους και την ευαισθητοποίηση των κοινοτήτων υποδοχής με τη διοργάνωση workshops, κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, προκειμένου να δημιουργηθούν ευκαιρίες αλληλεπίδρασης μεταξύ των φιλοξενούμενων και της κοινωνίας υποδοχής, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ένταξης των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία.