Αυτό προέκυψε, μετά από έλεγχο που πραγματοποίησαν -μετά από καταγγελία- οι επιθεωρητές της Περιφερειακής Υπηρεσίας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για το χρονικό διάστημα 2005 – 2024, στο Ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με αντικείμενο τη νομιμότητα των διαδικασιών ανάθεσης διδακτικού έργου έκτακτου προσωπικού και απασχόλησης σε έργα του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Καθηγητής/ριας, στενού συγγενή μάλιστα, καθηγητή του Ιδρύματος που διατέλεσε σε θέσεις ευθύνης. Πρόκειται για καθηγητή ή καθηγήτρια που εργάστηκε στο πρώην ΤΕΙ και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
Κατά τον έλεγχο Εθνικής Αρχής Διαφάνειας διαπιστώθηκαν, μεταξύ άλλων, ότι:
Ο Καθηγητής/ρια απασχολήθηκε μη σύννομα στο ΑΕΙ ως έκτακτο διδακτικό προσωπικό κατά το χρονικό διάστημα 2005 – 2017, καθώς δεν διέθετε αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών ΑΕΙ από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.). Επιπλέον, κατά το χρονικό διάστημα 2005 – 2020 απασχολήθηκε μη σύννομα με συμβάσεις ανάθεσης έργου σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας του ΑΕΙ, συνολικού ποσού 87.360€, στα οποία, σχεδόν αποκλειστικά, επιστημονικά υπεύθυνος ήταν ο συγγενής του, ο οποίος και συνέπραττε στις διαδικασίες επιλογής, ανάθεσης και πληρωμής του έργου στον καθηγητή, κατά παράβαση της αρχής της αμεροληψίας των διοικητικών οργάνων .
Επίσης, διαπιστώθηκε πως η αξιολόγηση των υποψήφιων εκτάκτων εκπαιδευτικών διενεργούνταν από αναρμόδια επιτροπή, από την οποία υπήρχε αναιτιολόγητη προσαύξηση της βαθμολογίας του συγκεκριμένου Καθηγητής/ριας, ενώ ταυτόχρονα οι επικρατέστεροι υποψήφιοι αποκλείονταν διάφορα προσχήματα.
Ο καθηγητής και στενός συγγενής του ελεγχόμενου Καθηγητής/ρια συμμετείχε στη λήψη αποφάσεων της Συγκλήτου του Ιδρύματος για την έγκριση ανάθεσης διδακτικού έργου στον συγγενή του κατά παράβαση της αρχής της αμεροληψίας. Επίσης απασχολούνταν παράνομα χωρίς τη σύναψη σχετικής σύμβασης ανάθεσης διδακτικού έργου, και στις περιπτώσεις που υπήρχε σύμβαση, δεν αναρτάτο στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ».
Από τον έλεγχο προκύπτουν επίσης ισχυρές ενδείξεις μη πραγματικής εργασίας του Καθηγητής/ριας στο πλαίσιο συγκεκριμένων συμβάσεων μίσθωσης έργου σε χρηματοδοτούμενα από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας προγράμματα για πάνω από 13 χρόνια, κατά το χρονικό διάστημα 2005 – 2023. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι κατά το χρονικό διάστημα 2008 – 2011, ο Καθηγητής/ρια εμφανίζεται ταυτόχρονα: να παρακολουθεί μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στο εξωτερικό, να παρέχει εργασία σε φορέα του εξωτερικού, να παρέχει εργασία σε προγράμματα του Ειδικού Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας και να παρέχει διδακτικό έργο στο εκπαιδευτικό ίδρυμα, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται ισχυρά η μη πραγματική παροχή διδακτικού και λοιπού έργου στο ΑΕΙ, για τα 3 αυτά έτη.
Η έκθεση ελέγχου των επιθεωρητών Περιφερειακής Υπηρεσίας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας διαβιβάστηκε: Στον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, στα αρμόδια όργανα του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος για την άσκηση πειθαρχικής δίωξης κατά των εμπλεκόμενων προσώπων και στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή για την ποινική αξιολόγηση.
πηγή: ertnews.gr