Brexit

«Brexit: οικονομία και πολιτική» είναι το θέμα της διάλεξης που θα δώσει ο Βασίλης Πεσμαζόγλου, από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, αύριο, Τετάρτη 3 Απριλίου, στις-12 το μεσημέρι στην Αίθουσα Α2-3 του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο.

Την εκδήλωση οργανώνουν το Σεμινάριο Διδασκόντων της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Σεμινάριο Διδασκόντων του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών.

Η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση υπήρξε, τις τελευταίες δεκαετίες πεδίο αλληλεπίδρασης ιστορικού γίγνεσθαι, ακαδημαϊκής ανάλυσης και δημοσιογραφικού λόγου. Η πρόσφατη διαδικασία του BREXIT το αποδεικνύει για μια ακόμη φορά.

Το δημοψήφισμα του 2016 θέτει τα ακόλουθα ερωτήματα: -Σε αντιδιαστολή ψ^την επιλογή παραμονής στην ΕΕ,,η απόφαση αποχώρησης ήταν ασαφής. Ποια θα ήταν η ακριβή μορφή της; Η τελευταία διετία ανέδειξε περίτρανα αυτό το ζήτημα.

Το φάσμα των επιλογών αρχίζει από τη «Νορβηγική» λύση ήπιας εξόδου (παραμονή στην ενιαία αγορά), προχωράει στην τελωνειακή ένωση για να καταλήξει στην πλήρη έξοδο, όπου οι σχέσεις Βρετανίας-EE θα διέπονται απλώς από τους κανόνες του ΠΟΕ.

Η ήπια εκδοχή συνεπάγεται ομαλή πρόσβαση για αγαθά και υπηρεσίες, αλλά δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ελευθερία μετακίνησης προσώπων (βλ μεταναστευτικό) και συνεισφορά στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Υπολογίζεται ότι οι δυσμενείς επιπτώσεις οικονομικές αυξάνουν με την «ένταση» αποχώρησης.

-Η ερμηνεία της ψήφου του 2016 σχετίζεται με την περιοχή: φτωχές περιφέρειες της Β. Αγγλίας με αίσθηση αποκλεισμού από τα οφέλη της παγκοσμιοποίησης σε αντιπαράθεση με το εύπορο Λονδίνο.

Παράλληλα όμως με την ηλικία: οι νεότεροι υποστήριξαν την παραμονή. (Σύγκρουση γενεών;). Εκτός από τα οικονομικά, το ζήτημα της ταυτότητας/ξενοφοβίας συνέβαλε αποφασιστικά στην ψήφο (μεταναστευτικό).

-Η κατάσταση περιπλέκεται λόγω του ιρλανδικού: η εκ νέου έγερση συνόρου στη Β. Ιρλανδία, ως αποτέλεσμα πλήρους εξόδου, θα υπονομεύσει την ειρηνευτική διαδικασία που άρχισε το 1998.

Παράλληλα, η Ιρλανδία έχει κάθε λόγο να μην διαταραχθεί το σημαντικό εμπόριό της με το Ηνωμένο Βασίλειο.

-Η επίλυση απαιτεί, ορθολογικά όσο και δημοκρατικά, την εύρεση χρυσής τομής που να ικανοποιεί, έστω και ενμέρει, το 52% όσο και το 48%.

Εν ολίγοις ένα είδος λίγο-πολύ ήπιας εξόδου. Ένας τέτοιος συμβιβασμός προσκρούει στις έντονες εσωτερικές αντιθέσεις του Συντηρητικού Κόμματος.

Η,,κατάσταση παραπέμπει στη θεωρία των παιγνίων, με την πολιτική λογική να προσκρούει στην οικονομική.