Ο 6ος Διασχολικός Διαγωνισμός Ορθογραφίας
Ο φιλόλογος του 10ου Λυκείου με νικητές που πανηγυρίζουν

Οι ανορθόγραφοι μπορεί  να γίνουν και ανιστόρητοι

ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΛΟΓΟΙ ΤΡΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ

Μονάχα μία ματιά στα γραπτά των μαθητών τους αρκεί για να… βγουν από τα ρούχα τους. Την εποχή του Διαδικτύου και των greeklish, οι νέοι έχουν χάσει κάθε επαφή με τη γλώσσα μας.

Οι φιλόλογοι του Ηρακλείου έχουν καταφέρει, μέσα από έναν ιδιαίτερο διαγωνισμό, να κερδίσουν λίγο από το χαμένο έδαφος και οι μαθητές τους να θυμούνται πού και πού να βάζουν έναν τόνο…

Ο 6ος Διασχολικός Διαγωνισμός Ορθογραφίας θα πραγματοποιηθεί φέτος την εβδομάδα από τη Δευτέρα 26 έως και την Παρασκευή 30 Μαρτίου. Η πρόσκληση αφορά σε φιλολόγους σχολείων Ηρακλείου και Λασιθίου.

Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται ως την Παρασκευή 16 Μαρτίου.

Για τους μαθητές είναι ένα παιχνίδι

Η σχολική σύμβουλος φιλολόγων με έδρα το Ηράκλειο, κ. Βασιλεία (Διάνα) Καλοκύρη,
Η σχολική σύμβουλος φιλολόγων με έδρα το Ηράκλειο, κ. Βασιλεία (Διάνα) Καλοκύρη, αναφέρει ότι ο διαγωνισμός «τείνει να γίνει «θεσμός» για τη φιλολογική μας κοινότητα».

Τονίζει πως η προσπάθεια αυτή αξίζει να υποστηριχτεί και φέτος από όλα τα σχολεία, καθώς συμβάλλει στη γλωσσική υποδομή των μαθητών, στο καίριο θέμα της ορθογραφίας, όπου διαπιστώνονται γνωστικά ελλείμματα και αδυναμίες.

Στόχος του διαγωνισμού είναι οι μαθητές να αναπτύξουν γνώσεις και δεξιότητες καθώς και θετική στάση προς την ορθογραφία και γενικότερα τη σωστή χρήση της ελληνικής γλώσσας.

Μέσα από τη συμμετοχή στον διαγωνισμό δίδεται η ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές τη σύνδεση της ορθογραφίας με την ετυμολογία και τη σημασία, με τις ρίζες και την παράδοση της ελληνικής γλώσσας, δηλαδή με αυτό που ονομάζουμε ιστορική ορθογραφία και αποτελεί γνώρισμα της γλώσσας και της κουλτούρας μας.

«Δεν αντιμετωπίζουμε την ορθογραφία σαν στείρο σύνολο κανόνων, αλλά ως ευκαιρία εξοικείωσης με την ιστορική γραφή των λέξεων και κατά προέκταση με τον πολιτισμό μας. Οξύνοντας τη γλωσσική τους ευαισθησία, οι νέοι μας εκτιμούν την αξία του γλωσσικού γραμματισμού ως έκφανσης πολιτισμού», σημειώνει.

Ο φιλόλογος στο 10° Λύκειο Ηρακλείου, κ. Νεκτάριος Χατζάκης,
Ο φιλόλογος στο 10° Λύκειο Ηρακλείου, κ. Νεκτάριος Χατζάκης, ο οποίος τόσο στο σχολείο του Λασιθίου, όπου εργαζόταν πριν από χρόνια, όσο και στο τωρινό του σχολείο είχε οργανώσει το διαγωνισμό ενδοσχολικά, αναφέρει πως «ο διαγωνισμός ορθογραφίας αρέσει στα παιδιά, είναι ενδιαφέρων, δεν τα αφήνει αδιάφορα».

Ο λόγος που ο κ. Χατζάκης αποφάσισε να στήσει αυτόν τον διαγωνισμό, ήταν τα λάθη που έκαναν οι μαθητές του. «Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα στην ορθογραφία, καθώς τα παιδιά δεν βάζουν τόνους, δεν ξέρουν να γράφουν.

Ο διαγωνισμός είναι μία ευκαιρία να δώσουν σημασία σε πράγματα που δεν θα δίνανε. Έχει παιγνιώδη μορφή και βγαίνουν πάντα κερδισμένοι», εξηγεί. Σήμερα, όπως λέει, τα greeklish είναι μεγάλη πληγή, τα παιδιά είναι «κολλημένα» στο κινητό τους, έχουν συνηθίσει να έχουν μία οθόνη συνεχώς μπροστά τους.

«Είναι φοβερό ότι συνηθίζουν αυτή τη γραφή, δεν βάζουν καν τόνους και ό,τι τους κάνει να στραφούν στην κλασική ορθογραφία είναι καλό», τονίζει ο κ. Χατζάκης. Κάνει λόγο για μία συλλογική δουλειά των φιλολόγων, οι οποίοι αφιερώνουν πολύ χρόνο για να πραγματοποιήσουν επιπλέον μαθήματα στα παιδιά και στη συνέχεια να διορθώνουν τα γραπτά. Όπως λέει, ο διαγωνισμός γίνεται χάρη στο μεράκι των καθηγητών.

Ο διαγωνισμός σε αριθμούς

Ο διαγωνισμός ξεκίνησε το σχολικό έτος 2012- 2013, στον 1ο διαγωνισμό συμμετείχαν τρία Γενικά Λύκεια της πόλης του Ηρακλείου (1ο, 10ο, 13ο), στον 2ο διαγωνισμό πέντε Γενικά Λύκεια (1ο, 7ο, 10ο, 13ο, Λύκειο Αρκαλοχωρίου) και τρία Γυμνάσια (Αρχανών, Αγίου Μύρωνα και Μουσικό Σχολείο), στον 3ο συμμετείχαν έντεκα σχολεία (τέσσερα Γυμνάσια: Γυμνάσιο Αγίου Μύρωνα, Αρχανών, 3ο και 12ο Ηρακλείου – επτά Λύκεια : ΓΕΛ Κρουσώνα, Γουβών, Αρκαλοχωρίου, 2ο, 7ο, 10ο, 13ο Ηρακλείου), στον 4ο έντεκα σχολεία: έξι Γυμνάσια (Επισκοπής, Αρχανών, Πειραματικό, 3ο, 7ο και 12ο) και πέντε Λύκεια (Αρκαλοχωρίου, Γουβών, 7ο, 10ο, 13ο).

Ειδικότερα, συμμετείχαν 46 τμήματα μαθητών, πάνω από 1.000 μαθητές και 23 καθηγητές φιλόλογοι.

Στον 5ο διαγωνισμό συμμετείχαν: 16 σχολεία (οχτώ Γυμνάσια και οχτώ Γενικά Λύκεια). Ειδικότερα, την περσινή σχολική χρονιά, συμμετείχαν 41 τμήματα Γυμνασίου και 25 τμήματα Λυκείου (σύνολο 66 τμήματα), περίπου 1.500 μαθητές, 43 φιλόλογοι επέβλεπαν και διόρθωσαν τα γραπτά των μαθητών.

Από τους 139 πρώτους όλων των σχολείων τα 94 είναι κορίτσια (ποσοστό 67,5%) και 45 αγόρια (ποσοστό 32,5%).

Ο μέσος όρος επίδοσης όλων των μαθητών που συμμετείχαν είναι: 12,1 για τους μαθητές του Γυμνασίου και 13,4 για τους μαθητές του Λυκείου.

Η διαδικασία

Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν ένα ή και περισσότερα τμήματα οποιουδήποτε Γυμνασίου ή Λυκείου, τα οποία θα γράψουν σε μία κοινή – για κάθε σχολείο – διδακτική ώρα ένα ωριαίο ορθογραφικό τεστ (κάθε τμήμα στη δική του αίθουσα).

6ος Διασχολικός Διαγωνισμός Ορθογραφίας
Η ημερομηνία θα καθοριστεί μετά από συνεννόηση των υπεύθυνων καθηγητών κάθε σχολείου. Θα υπολογιστεί η ατομική επίδοση κάθε μαθητή αλλά και ο μέσος όρος επίδοσης κάθε τμήματος για να βραβευτούν οι καλύτεροι μαθητές και το καλύτερο τμήμα του σχολείου.

Η συμμετοχή στο διαγωνισμό μπορεί να καταγραφεί στο πρακτικό του κάθε σχολείου μαζί με τα ονόματα των καθηγητών που θα διορθώσουν τα γραπτά.

Για κάθε τμήμα είναι απαραίτητο να οριστεί ένας υπεύθυνος καθηγητής φιλόλογος, που θα αφιερώσει μία ή δύο διδακτικές ώρες για να κάνει μέσα στην τάξη θέματα παλαιότερων διαγωνισμών και θα διορθώσει τα γραπτά του συγκεκριμένου τμήματος για τον φετινό διαγωνισμό.

Η διόρθωση δεν είναι ούτε χρονοβόρα ούτε κουραστική, γιατί τα ερωτήματα διορθώνονται γρήγορα.

Επίσης χρειάζεται να οριστεί ένας υπεύθυνος καθηγητής για κάθε σχολείο, που θα αναλάβει να ενημερώσει για την ακριβή ημερομηνία και τα αποτελέσματα του διαγωνισμού.