Την ερχόμενη Κυριακή θα διαγωνιστούν οι ομάδες της Κρήτης, που συμμετέχουν στον Περιφερειακό Διαγωνισμό Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, για μια θέση στον τελικό της Αθήνας, που θα γίνει την 1η Ιουλίου 2018. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στο Κλειστό Γυμναστήριο του ΤΕΙ “Μάρκος Καραναστάσης”. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από τον WRO Hellas, τον Δήμο Ηρακλείου και το ΤΕΙ Κρήτης και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης με την επιστημονική στήριξη του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Ο διαγωνισμός
Ομάδες από όλη την Κρήτη και όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες διαγωνίζονται στους Περιφερειακούς με στόχο την πρόκρισή τους στον Εθνικό Τελικό που θα γίνει 1 Ιουλίου στην Αθήνα. Οι εθνικοί νικητές ανακηρύσσονται από τον τελικό της Αθήνας και συγκροτούν την ελληνική ολυμπιακή αποστολή που θα συμμετέχει στην Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής W.R.O.™ στην Ταϊλάνδη. Ο βαθμός δυσκολίας είναι τεράστιος και ανεβαίνει σε κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης.
Για το Δημοτικό, η πρόκληση αφορά στην κατασκευή ρομπότ που θα βοηθάει στη μείωση της σπατάλης των τροφίμων. Η αποστολή του ρομπότ είναι να ταξινομεί τρόφιμα λαμβάνοντας υπόψη την εμφάνιση και την ημερομηνία λήξης τους και στη συνέχεια να τα μεταφέρει σε περιοχές που να καταναλώνονται αντί να πετιούνται.
Η πρόκληση αφορά την κατασκευή ρομπότ που ταξινομεί φρούτα ανάλογα με την ποιότητα ή την εμφάνισή τους. Υπάρχουν 4 διαφορετικές ποιότητες διαφορετικές ποιότητες φρούτων.
Για το Γυμνάσιο το ζητούμενο της πρόκλησης είναι η κατασκευή και προγραμματισμός ενός ρομπότ το οποίο να μπορεί να φυτέψει διάφορα είδη φυτών στους τομείς των τριών αγροκτημάτων ανάλογα με την ποιότητα του εδάφους των αγρών.
Για το Λύκειο αναζητείται ένας τρόπος για να αυξηθεί η ποσότητα τροφίμων που διατίθενται παγκοσμίως για τους καταναλωτές μέσα από τη διανομή των τροφίμων από τους παραγωγούς στους πελάτες. Αυτό σημαίνει ότι ο πρωταρχικός στόχος της διανομής τροφίμων είναι να διασφαλιστεί ότι οι καταναλωτές παίρνουν τα είδη των τροφίμων που ζητούν από τους παραγωγούς. Ο δευτερεύων στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι χάνεται όσο το δυνατόν λιγότερη τροφή κατά τη μεταφορά.
Το λυκειακό challenge είναι να κατασκευαστεί ένα ρομπότ που μπορεί να φέρνει διάφορα είδη τροφίμων στους σωστούς προορισμούς από τα κατάλληλα πλοία και (ένα ρομπότ που μπορεί επίσης) να εξοπλίζει τα πλοία με ελεγκτές θερμοκρασίας οι οποίοι διατηρούν τα διάφορα είδη φθαρτών τροφίμων στα πλοία στην επιθυμητή περιοχή θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια της μεταφοράς.