Οι μαθητές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Ηρακλείου

ΕΚΑΤΟ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Τους δίνουν μια… δεύτερη ευκαιρία

Στην αρχή της σχολικής χρονιάς πραγματοποιούν ομαδικές δράσεις για να «σπάσουν τον πάγο» και μέχρι να λάβουν το πολυπόθητο απολυτήριο έχουν καταφέρει να γίνουν μία οικογένεια.

Οι 100 περίπου μαθητές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Ηρακλείου διεκδικούν ό,τι στερήθηκαν πριν από χρόνια, το δικαίωμα στη μάθηση και τη δυνατότητα να αποκτήσουν μία αξιοπρεπή θέση στην αγορά εργασίας.

 

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ηρακλείου (ΣΔΕ )
Δράση για το «σπάσιμο του πάγου» των μαθητών του σχολείου

«Ο βασικός στόχος του ΣΔΕ Ηρακλείου είναι να δώσει τη δυνατότητα σε ενήλικες να ολοκληρώσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση, το Γυμνάσιο, και να δώσει την ευκαιρία σε όσους θέλουν να συνεχίσουν στο Λύκειο και την τριτοβάθμια εκπαίδευση» αναφέρει στην «Π» ο διευθυντής του σχολείου κ. Ματθαίος Παρασύρης.

Το σχολείο προσφέρει ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα, προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τις δυνατότητες των ενηλίκων μαθητών του. «Είμαστε ένας ενδιάμεσος σταθμός, εμείς δελεάζουμε τον ενήλικα, έναν άνθρωπο που έχει διακόψει ακόμα και 30 χρόνια το σχολείο, να έρθει ξανά στη διαδικασία της εκπαίδευσης και να προχωρήσει στο Λύκειο» αναφέρει ο κ. Παρασύρης. Κάθε χρόνο περίπου το 10% των αποφοίτων του συνεχίζουν στο Λύκειο.

 

Επίσκεψη του σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Ηρακλείου (ΣΔΕ ) στην πινακοθήκη έργων του Μπότη Θαλασσινού

Ο διευθυντής του σχολείου εξηγεί πως στα Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας οι μαθητές δεν παίρνουν δουλειά στο σπίτι, όλα γίνονται τις ώρες του σχολείου.

Λειτουργεί καθημερινά από τις 6 το απόγευμα ώς τις 10 το βράδυ και από τις 5 ώς τις 6 το απόγευμα γίνεται η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη για όσους έχουν ανάγκη. Λειτουργεί, επίσης, ένα τμήμα προετοιμασίας για το Λύκειο, όπου οι απαιτήσεις είναι αυξημένες.

Ο κ. Παρασύρης
Επίσκεψη του σχολείου στην πινακοθήκη έργων του Μπότη Θαλασσινού

Για όσους έχουν δεύτερες σκέψεις να επιστρέψουν στα θρανία, ο κ. Παρασύρης αναφέρει πως πλέον ο τίτλος που παρέχει το σχολείο είναι απαραίτητος για να βρει κάποιος δουλειά.

«Συνέχεια γίνονται αλλαγές στις επαγγελματικές απαιτήσεις, είναι ένα θέμα που θα βρουν μπροστά τους, ας μην περιμένουν να κουτουλήσουν στο πρόβλημα, ας το προλάβουν» τονίζει.

Σημειώνεται πως αιτήσεις γίνονται δεκτές όλο το χρόνο ενώ τα μαθήματα ξεκινούν από Σεπτέμβριο.

Στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου λειτουργεί το ΣΔΕ Ηρακλείου, στο κτίριο του 5ου ΕΠΑΛ Ηρακλείου, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια το ΣΔΕ Καστελλίου έχει αναστείλει τη λειτουργία του, λόγω μη προσέλευσης μαθητών.

Τις σχολικές χρονιές από το 2001 ως το 2016 η έδρα του σχολείου ήταν στην Τύλισο, ωστόσο κρίθηκε σκόπιμο να μεταφερθεί στο Ηράκλειο, όπου εξυπηρετείται πιο εύκολα ο μαθητικός πληθυσμός.

Υπάρχει η δυνατότητα λειτουργίας παραρτήματος σε κάποιο δήμο της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου, εφόσον εκδηλωθεί ενδιαφέρον.

Απλήρωτοι οι ωρομίσθιοι

Καταγγελία στο Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης πραγματοποίησε ο   Πανελλήνιος Σύλλογος Συμβούλων και Ωρομίσθιων Καθηγητών Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (ΠΑ.Σ.Σ.Δ.Ε.), επειδή οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτές και σύμβουλοι  στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας είναι ακόμη απλήρωτοι τόσο για την περσινή όσο και για τη φετινή χρονιά, ενώ ακόμα δεν έχουν υπογράψει συμβάσεις για τη φετινή χρονιά και δεν έχουν παραλάβει όλοι την περσινή σύμβαση υπογεγραμμένη από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

«Επειδή τα μέλη του συλλόγου μας έχουν έννομο συμφέρον να γνωρίζουν τους ακριβείς όρους της απασχόλησής τους έγκαιρα και όχι μερικούς μήνες μετά τη λήξη της και βιοπορίζονται απ’ την εργασία τους αυτή και μάλιστα  με μεγάλη δυσκολία, λόγω  της εποχικότητας και της ημιαπασχόλησης, σας παρακαλούμε να ελέγξετε τη συμπεριφορά του εργοδότη μας, ώστε να παραλάβουμε άμεσα τις συμβάσεις μας για την τρέχουσα σχολική χρονιά  και να πληρωθούμε άμεσα για την προηγούμενη. Όσον αφορά τις πληρωμές για την τρέχουσα σχολική χρονιά, ζητούμε να πληρωνόμαστε για κάθε μήνα εργασίας τον επόμενο μήνα» σημειώνουν μεταξύ άλλων οι καθηγητές.

Σημειώνεται πως το ΣΔΕ Ηρακλείου δεν έχει μόνιμους εκπαιδευτικούς, κάθε χρόνο στελεχώνεται με αποσπασμένους από άλλα σχολεία και με ωρομίσθιους.