Η Περιβαλλοντική-Πολιτιστική ομάδα του 9ου Γυμνασίου Ηρακλείου Κρήτης αποτελούμενη από 23 μαθητές της A’, Β’ και Γ’ τάξης ανέλαβε να εκπονήσει ένα πολιτιστικό πρόγραμμα. Ο τίτλος του προγράμματος ήταν: «Στα βήματα της Ιστορίας και της Παράδοσης».
Οι μαθητές υπό την καθοδήγηση της Μιζεράκη-Σπανού Σοφίας, καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής, σε μια ιστορική αναδρομή από την αρχαιότητα μέχρι και τα σύγχρονα χρόνια, διδάχτηκαν την ιστορία των ελληνικών και ιδιαίτερα των κρητικών χορών. Ακολούθησε η πρακτική εξάσκηση και εκμάθησή τους και η γνωριμία με τη μουσική και τα τραγούδια της ιδιαίτερης πατρίδας μας.
Στη συνέχεια τούς ανατέθηκαν και εργασίες σχετικές με το θέμα, τις οποίες επεξεργάστηκαν με ιδιαίτερο ζήλο.
Στη διάρκεια των έξι μηνών του προγράμματος οι μαθητές, με συνοδούς τους καθηγητές Γουγάκη Γιώργο, Ποτουρίδη Παύλο και Μιζεράκη-Σπανού Σοφία πραγματοποίησαν τις παρακάτω επισκέψεις:
Στο Ιστορικό Μουσείο της πόλης μας, με τον καθηγητή Γουγάκη Γιώργο να ανοίγει τις σελίδες της κρητικής Ιστορίας εμπλουτίζοντας τις γνώσεις των μαθητών.
Στον μουσειακό χώρο του Λυκείου των Ελληνίδων Ηρακλείου, όπου έγινε εγκάρδια υποδοχή και ξενάγηση της ομάδας από την πρόεδρο και τις κυρίες του Λυκείου.
Τα μέλη της ομάδας αναφέρουν:
«Παράλληλα με τις εργασίες και αφού ενημερώσαμε για το πρόγραμμά μας, δεχτήκαμε πρόσκληση από το σχολείο «ΑΘΗΝΑ», σχολείο της ομογένειας στο Βουκουρέστι, να τους επισκεφτούμε και να παρουσιάσουμε τους χορούς και τα τραγούδια μας. Ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής Ποτουρίδης Παύλος ανέλαβε τις επαφές με το σχολείο, καθώς και με τον πολιτιστικό σύλλογο των Ελλήνων του Βουκουρεστίου και τον προγραμματισμό των εκδηλώσεων.
Στις 7 Μαΐου η ομάδα των μαθητών με τους παραπάνω συνοδούς επισκέφτηκε τη Ρουμανία με πρώτο σταθμό στην μικρή πόλη Δραγατσάνι, όπου έγινε η ιστορική μάχη και η αυτοθυσία του Ιερού Λόχου. Εκεί ο φιλόλογος Γουγάκης Γιώργος έβγαλε λόγο εξιστορώντας πώς έγινε η μάχη, διαβάστηκε από μαθητή της ομάδας ο όρκος των Ιερολοχιτών, κατατέθηκε στεφάνι από δάφνη και μυρτιά και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα.
Την επόμενη μέρα στο Βουκουρέστι πραγματοποιήθηκε η παράσταση των χορών από τους μαθητές μας, μαζί με μαντινάδες και τραγούδια της Κρήτης και με τη συνοδεία λύρας και μαντολίνου από μαθητές της ομάδας. Την παράσταση, εκτός από τα μέλη του ελληνικού σχολείου, παρακολούθησαν και μαθητές και καθηγητές του Ρουμάνικου σχολείου «SCOALA GIMNAZIALA GEO BOGZA» καθώς και πολλοί πατριώτες μας από το σύλλογο των Ελλήνων του Βουκουρεστίου. Οι μαθητές του ρουμάνικου σχολείου μάς καλωσόρισαν με δικούς τους χορούς και μας τραγούδησαν τραγούδια τους. Και το συγκρότημα του ελληνικού συλλόγου χόρεψε νησιώτικους χορούς για εμάς που τους φέραμε γεύση από Ελλάδα, όπως μας είπαν συγκινημένοι. Στο τέλος μπήκαμε όλοι μαζί στο χορό σε ένα κύκλο και τα χέρια άνοιξαν και δέθηκαν σε μια τεράστια αγκαλιά φιλίας και χαράς.
Στο Βουκουρέστι, εκτός από το σχολείο και την παρουσίαση των χορών, επισκεφτήκαμε το Παλάτι της Βουλής ή Σπίτι του λαού, το Μουσείο του Χωριού και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.
Επισκεφτήκαμε επίσης τις πόλεις: Σινάια και γνωρίσαμε την Ορθόδοξη Ρουμανία και το μοναστήρι που ίδρυσε ο Μιχαήλ Κατακουζηνός στο όνομα της Μονής του Σινά, Πέλες με το ανάκτορο του Βασιλιά Καρόλου, Μπραν με το κάστρο του Βλαντ Ντράκουλα και Μπρασόβ.
Επιστρέψαμε στο Ηράκλειο στις 11 Μαΐου με την καρδιά και το μυαλό γεμάτα από εμπειρίες, όμορφες εικόνες και μοναδικά συναισθήματα τα οποία θα συνοδεύουν όλους μας αλλά κυρίως τους μαθητές μας σε όλη τους τη ζωή. Και δίνουμε υπόσχεση πως θα συνεχίσουμε όσο μας επιτρέπεται να μεταφέρουμε στοιχεία της χώρας μας και του πολιτισμού μας όπου υπάρχουν Έλληνες, αφυπνίζοντας την ελληνική τους συνείδηση και την αγάπη τους για την πατρίδα αλλά και βοηθώντας τους μαθητές μας να μαθαίνουν και να αγαπούν τα ήθη και έθιμα, τους χορούς και τα τραγούδια της πατρίδας μας.
Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε το ταξιδιωτικό γραφείο MIKA TRAVEL για τη βοήθεια και την αμέριστη συμπαράστασή του που είχε σαν αποτέλεσμα να εξελιχθεί το εκπαιδευτικό ταξίδι μας με απόλυτη επιτυχία».