Ο σχολικός έκφοβισμός έχει αυξηθεί σε σχέση με τη προηγούμενη σχολική χρονιά και συνδέεται με τη φτώχεια και τις ανισότητες.
Όταν αυξάνονται η φτώχεια (έλλειψη της αρχικής βασικής στέγης, κομμένη παροχή ρεύματος, διατροφή, κ.α.) και οι ανισότητες, εξαιτίας μιας κρίσης, αυξάνεται κι ο σχολικός εκφοβισμός.
Στα παραπάνω συμπεράσματα κατέληξε σχετική έρευνα του Χαμόγελου του Παιδιού, από την οποία έχουν προκύψει τα εξής στοιχεία:
-1 στα 3 παιδιά (35,5%) σε όλη την χώρα, τη σχολική χρονιά 2023-2024, δηλώνει ότι έχει δεχθεί εκφοβισμό
-1 στα 2 παιδιά στις Περιφέρειες Θεσσαλίας, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Αττικής δηλώνει ότι έχει δεχθεί εκφοβισμό.
-Καταγράφεται με μικρή διαφορά υψηλότερο ποσοστό εκφοβισμού σε κορίτσια συγκριτικά με τα αγόρια.
-1 στα 4 παιδιά (26,6%), σε εθνικό επίπεδο, σε σύνολο Σχολικών Βαθμίδων, δηλώνει ότι, αισθάνεται πως το σχολείο δεν του μαθαίνει να μην εκφοβίζει τους συμμαθητές τους.
-100% των παιδιών θα προτιμούσε να απευθυνθεί για βοήθεια σε τηλεφωνική γραμμή, επιλέγοντας την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 του Οργανισμού.
Υψηλότερο ποσοστό παιδιών που φοιτούν στο Γυμνάσιο, αναφέρουν πώς αισθάνονται ότι τους εκφοβίζουν οι συμμαθητές τους, συγκριτικά με το ποσοστό παιδιών όπου αναφέρουν το ίδιο και φοιτούν στο Δημοτικό ή στο Λύκειο.
-1 στα 3 παιδιά που δηλώνει ότι ξοδεύει πολλές ώρες σε οθόνες ημερησίως, βιώνει σχολικό εκφοβισμό, συγκριτικά με το αντίστοιχο ποσοστό παιδιών που δηλώνουν ότι δεν βρίσκονται πολλές ώρες την ημέρα μπροστά από οθόνες.