Μια ευκαιρία να κοινωνήσουν οι μαθητές το εμβληματικό έργο της Κρητικής Αναγέννησης «Ερωτόκριτος», το αναπόσπαστο αυτό κομμάτι της ευρωπαϊκής ποιητικής παράδοσης, που εξακολουθεί να αποτελεί μέχρι και σήμερα πηγή έμπνευσης και δημιουργίας, αποτέλεσε ο 2ος Παγκρήτιος Μαθητικός Λογοτεχνικός Διαγωνισμός της Στέγης Βιτσέντζος Κορνάρος που ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία με την τελετή απονομής των βραβείων, το Σάββατο 1 Ιουλίου.
Συγχρόνως όμως ο διαγωνισμός αυτός ενισχύει την αυτοέκφραση των εφήβων και υποστηρίζει το μάθημα Λογοτεχνίας και Έκθεσης.
Οι στίχοι που δόθηκαν φέτος στους μαθητές και τις μαθήτριες για να εκφραστούν και να δημιουργήσουν ήταν:
Aπ’ ό,τι κάλλη έχει άνθρωπος, τα λόγια έχουν τη χάρη
να κάμουσι κάθε καρδιά παρηγοριά να πάρει
κι όπου κατέχει να μιλεί με γνώση και με τρόπο
κάνει και κλαίσι και γελούν τα μάτια των ανθρώπω.
Συνολικά υποβλήθηκαν πάνω από 80 συμμετοχές από 25 διαφορετικά σχολεία από όλους τους νομούς του νησιού, με προεξάρχοντες τους νομούς Ηρακλείου και Χανίων.
Την απονομή που έγινε στο ισόγειο της Στέγης παρακολούθησαν οι βραβευμένοι μαθητές και μαθήτριες μαζί με τους γονείς και φίλους τους, που ήρθαν ειδικά για τη τελετή βράβευσης, καθώς και φίλοι της Στέγης.
Τα βραβευμένα έργα διάβασαν μέλη του Συλλόγου φίλων της μουσικής, Βέρα Περάκη, Γωγώ Σταυρακάκη, Αφροδίτη Καλεράντε και Γιώργος Βιτσεντζάκης.
Το ίδιο βράδυ, μετά την απονομή, οι μαθητές “ταξίδεψαν” στο στερέωμα μέσα από τηλεσκόπια μελών του Συλλόγου φίλων Αστρονομίας Κρήτης (ΣΦΑΚ)! Τα μέλη του Συλλόγου που έστησαν τηλεσκόπια ήταν ο Δημήτρης Λυμπερόπουλος και ο Γιώργος Ναβροζίδης.
Ο ενθουσιασμός των παιδιών ήταν μεγάλος και η εμπειρία τους “μοναδική”, όπως τη χαρακτήρισαν, ενώ τους χαρίστηκαν και ημερολόγια με αστροφωτογραφίες μελών του ΣΦΑΚ.
Την επομένη της απονομής, Κυριακή 2 Ιουλίου, οι βραβευθέντες μαθητές/μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να γράψουν τους στίχους του διαγωνισμού σε εξωτερικό τοίχο της Στέγης με τη βοήθεια στένσιλ, που δημιούργησε η καλλιτεχνική φοιτητική ομάδα Τυποτρόπιον.
Αμέσως μετά συναντήθηκαν στον χώρο της Στέγης με μέλη των κριτικών επιτροπών, μίλησαν μαζί τους για τη λογοτεχνία μοιράστηκαν απόψεις, ανησυχίες, εξέφρασαν απορίες και σκέψεις τους. Οι βραβευθέντες μαθητές/μαθήτριες πήραν μαζί με το βραβείο τους χρηματικό πόσο και βιβλία.
Παράλληλα, στα σχολεία των πρώτων μαθητών/μαθητριών κάθε κατηγορίας θα σταλθούν βιβλία ως δώρα από τη Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος για τη βιβλιοθήκη τους.
Μέλη των κριτικών επιτροπών αποτελούσαν γνωστοί, καταξιωμένοι συγγραφείς και ποιητές.
Στην κατηγορία του διηγήματος οι λογοτέχνες ήταν ο Αλέξης Πανσέληνος, η Μαρία Στασινοπούλου και η Ειρήνη Δερμιτζάκη.
Αποτελέσματα
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΙΗΣΗΣ
Βραβεία
- Λορένα Χασμούτσα, 11ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, “Τα λόγια εκεί”
- Δήμητρα Ξενάκη, Γυμνάσιο Βενεράτου, “Το παραμύθι της φύσης”
- Πέτρος – Μάξιμος Μηλιαράκης, 9ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, “Το παράπονο του πρόσφυγα”.
Έπαινοι
- Νικόλαος Μακρής-Τσαλίκης, 7ο Γυμνάσιο Χανίων, “Λέξεις”
- Χριστίνα Κλίνη- Ανδρέου, 13ο ΓΕΛ Ηρακλείου, “Μπορεί”
- Ευγενία Παναγιωτίδου, 7ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, “Το τέλος μιας λαμπρής πόλης”
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ
Βραβεία
- Ηλιάνα Τζορμπαρτζάκη, 7ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, “Συγγνώμη”
- Αθηνά Μανατάκη, 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Χανίων, “Η γιαγιά και τα ηλιοτρόπια”
- Μαρία Κλινάκη, 4ο ΓΕΛ Ηρακλείου, “Η ταλαιπωρημένη μπούκλα”
Έπαινοι
- Μαρκέλλα Ζαμπετάκη, 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Χανίων, “Τα φαρδιά τζιν”
- Γαβριήλ Καστρινάκης, Μουσικό Σχολείο Χανίων, “Παράλληλες ιστορίες”
- Ελένη Βλάχου, Γυμνάσιο Ν. Αλικαρνασσού, “Από το μυαλό περνάνε τα λόγια”
“Οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό μας, κατάφεραν” -καταλήγει η Κατερίνα Γουλιέλμου υπεύθυνη του 2ου Παγκρήτιου Μαθητικού Λογοτεχνικού Διαγωνισμού της Στέγης- με τα λόγια τους, να κάνουν τα μάτια μας να “κλαίσι και γελούν”, όπως λένε και οι στίχοι του ποιητή!
Τους ευχαριστούμε, που άφησαν τις μελωδίες της ψυχής τους να φτάσουν στα δικά μας αυτιά και τους ευχόμαστε καλή πρόοδο με πολλές διακρίσεις και κάθε επιτυχία σε όλους τους τομείς της ζωής τους!
Τους προτρέπουμε, να κάνουν όνειρα και να τα ζουν, για να ξαναφτιάξουν τον κόσμο “όμορφο από την αρχή στα μέτρα της καρδιάς”.