«Άρωμα» Κρήτης είχε το περασμένο Σάββατο το Προεδρικό Μέγαρο, όπου μέλη της Ελληνικής Αποστολής στο 11ο Πανευρωπαϊκό Φεστιβάλ «Οι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο» συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο.
Το φεστιβάλ με θέμα «Δεξιότητες για το Μέλλον πραγματοποιήθηκε από 31 Οκτωβρίου έως 3 Νοεμβρίου στο Cascais της Πορτογαλίας.
Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι είναι σημαντικό να μάθουμε στους νέους ανθρώπους ότι παίρνουν την πληροφορία αλλά δικό τους χρέος είναι από εκεί και πέρα, μέσα από τη μετατροπή της σε γνώση, να φτάνουν στην Επιστήμη, δίνοντας τη δυνατότητα σ’ αυτή να προάγεται όλο και περισσότερο. «Είναι ένα μεγάλο χρέος όλων μας γιατί ο μεγάλος κίνδυνος -όχι από την ίδια την Τεχνολογία αλλά από τον τρόπο με τον οποίο την προσεγγίζουμε- είναι να μείνουμε στην πληροφορία που παίρνουν τα παιδιά σε μεγάλο μέγεθος σήμερα και τα κάνει σοφότερα μεν μέχρι μια ηλικία, αλλά τους στερεί τη δυνατότητα να εξελιχθούν από ένα σημείο και πέρα» πρόσθεσε ο Πρόεδρος.
Αναφερόμενος στη μεγάλη σημασία της Τεχνολογίας, υπογράμμισε ότι «είναι καλό, και όχι μόνο στην Ελλάδα, γενικότερα, οι μαθητές «εξ απαλών ονύχων» να μαθαίνουν ότι η Τεχνολογία είναι ένα από τα ευγενέστερα δημιουργήματα του Ανθρώπινου Πνεύματος, να αποφύγουμε όλη αυτή την μανιχαϊστική αντίληψη ανάμεσα στην «τεχνοφιλία» και την «τεχνοφοβία». Να δούμε τις πραγματικές διαστάσεις της Τεχνολογίας».
Μάλιστα, έκανε λόγο για ένα από τα ευγενέστερα δημιουργήματα του ανθρώπινου πνεύματος, αλλά επισήμανε την ανάγκη να μην μένουμε μόνο στην συσσώρευση της πληροφορίας.
Όπως σημείωσε «Ο μεγάλος κίνδυνος, μέσω ιδίως του διαδικτύου σήμερα, είναι ο μαθητής να συσσωρεύει πληροφορία και να μένει σ’ αυτήν. Να μην αμφισβητεί αυτό το οποίο έχει μάθει, να μην μετατρέπει -για να το πω απλά- την πληροφορία σε γνώση και την γνώση σ’ Επιστήμη.
Πρέπει να μάθουν τα παιδιά -κι εσείς είστε οι καταλληλότεροι για να τους το μεταλαμπαδεύσετε- ότι ιδίως στις θετικές επιστήμες, το μεγάλο ζήτημα δεν είναι να επιβεβαιώνεις αυτά τα οποία έχεις μάθει, όσο να βλέπεις αν υπάρχει λάθος».
Επίσης, ο κ. Παυλόπουλος συνεχάρη τα μέλη της Αποστολής για τις μεγάλες διακρίσεις τους και τόνισε ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία πανευρωπαϊκή, που ξεπερνάει τα όρια της χώρας μας.
Τέλος, τους συνεχάρη γιατί μέσα από αυτή την πρωτοβουλία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τη διδασκαλία τους, προσελκύουν στον χώρο των φυσικών επιστημών νέους ανθρώπους και τους ανοίγουν τους ορίζοντες για να καταλάβουν ποια είναι η αξία των Φυσικών Επιστημών, ανοίγοντάς τους δρόμους για το μέλλον.
Όπως έχει γράψει η «Π», διακρίθηκαν οι
Ορφανάκης Μιχάλης, φυσικός, Γενικό Λύκειο Μακρύ Γιαλού και Γυμνάσιο Κουτσουρά, Ιεράπετρα, Κρήτης,
Μαργαρίτης Αντώνιος, χημικός, Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου Κρήτης
Μαράκης Γεώργιος, φυσικός, Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου Κρήτης
Τσουτσουδάκης Αστρινός, φυσικός, υπεύθυνος του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Ηρακλείου, Κρήτης,
Μυλωνάκης Μίκης, Φυσικός, Υπ. Διδάκτορας Πανεπιστημίου Κρήτης, Εργαστήριο Βιοφωτονικής και Μοριακής Απεικόνισης, ΙΗΔΛ, ΙΤΕ.