Συμμετείχαν στον διαγωνισμό με επιχειρηματικό προσομοιωτή Young Business Talents

ΤΑ ΔΥΟ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

Οι μαθητές πήραν… επιχειρηματικές αποφάσεις!

«Ισοτιμία», «ποσοστό ραφιού», «προμήθεια»… όροι άγνωστοι στο ευρύ κοινό, τους οποίους, όμως, κατάφεραν όχι μόνο να γνωρίσουν αλλά και να τους χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους μαθητές από το εκπαιδευτήριο «Το Παγκρήτιον» και το Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου!

Συμμετείχαν στον διαγωνισμό με επιχειρηματικό προσομοιωτή Young Business Talents, μπήκαν στη θέση ενός επιχειρηματία, έλαβαν κρίσιμες αποφάσεις για την εταιρεία τους και κατάφεραν να κερδίσουν μία από τις 75 θέσεις του τελικού, που θα γίνει στις 13 Απριλίου στην Αθήνα.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές Λυκείου, τον δημιούργησε η Praxis MMT – εταιρεία προσομοιωτών 3ης γενιάς και επιχειρηματικών μεθόδων. Αφορά τον προγραμματισμό ενεργειών και τη λήψη αποφάσεων ως προς την οικονομική και τη διοικητική λειτουργία μιας επιχείρησης.

Οι διαγωνιζόμενοι έρχονται σε επαφή και ασκούνται μέσω του επιχειρηματικού προσομοιωτή σε έννοιες οικονομικές, επιχειρηματικές και διοικητικές, όπως η παραγωγή προϊόντων, η τιμολόγησή τους, οι διαφημιστικές καμπάνιες, οι προωθητικές ενέργειες, η λήψη και αποπληρωμή δανείου, τα λειτουργικά έξοδα, τα αποτελέσματα χρήσης, ο ισολογισμός, η ισοτιμία νομισμάτων.

Σημειώνεται πως διακρίθηκαν ακόμα οι ομάδες «ΤΟ CREW» από το ΕΠΑΛ Σητείας και «STELEHARES» από το 5ο Λύκειο Ρεθύμνου (πρώην Πειραματικό).

“Silvex” και “Sinteknoi” από το Παγκρήτιον

Από τις πέντε ομάδες που ξεχώρισαν στην Κρήτη οι δύο προέρχονται από το εκπαιδευτήριο «Το Παγκρήτιον».

Η οικονομολόγος του εκπαιδευτηρίου κ. Ειρήνη Στρατάκη, εξηγεί στην «Π» ότι το YBT (Young Business Talents ) είναι ένας διαγωνισμός με επιχειρηματικό προσομοιωτή για μαθητές Λυκείων που επιτρέπει στα παιδιά να εξασκηθούν στη λήψη όλων των αποφάσεων που λαμβάνονται μέσα σε μια εταιρεία, την εταιρεία της ομάδας τους.

Οι ομάδες που δημιουργούνται αποτελούνται από τρία με τέσσερα άτομα, ενώ κάθε ομάδα έχει τη δική της επωνυμία.

 Η ομάδα «SIVLEX» του Παγκρητίου με την καθηγήτρια κ. Ειρήνη Στρατάκη
Η ομάδα «SIVLEX» του Παγκρητίου με την καθηγήτρια κ. Ειρήνη Στρατάκη

Αυτές οι ομάδες καλούνται από τον Νοέμβριο έως το τέλος Φεβρουαρίου να υποβάλουν επιχειρηματικά σχέδια. Συνολικά υποβάλλουν 11 σχέδια για 11 επιχειρηματικά έτη.  Για να υποβάλουν αυτά τα σχέδια πρέπει να μελετήσουν το σενάριο που τους έχει δοθεί και με τις αποφάσεις αυτές να διακριθούν έναντι των αντιπάλων τους.

«Μέσω αυτής της βιωματικής διδακτικής εμπειρίας πρακτικής άσκησης τα παιδιά αναπτύσσουν δεξιότητες που μπορεί να χρησιμεύσουν  ως σύστημα επαγγελματικού και ακαδημαϊκού προσανατολισμού» εξηγεί η καθηγήτρια.

Τα μέλη της ομάδας «SINTEKNOI» από το εκπαιδευτήριο «Το Παγκρήτιον» και η οικονομολόγος του σχολείου κ. Ειρήνη Στρατάκη
Τα μέλη της ομάδας «SINTEKNOI» από το εκπαιδευτήριο «Το Παγκρήτιον» και η οικονομολόγος του σχολείου κ. Ειρήνη Στρατάκη

Τα μέλη των δύο ομάδων του εκπαιδευτηρίου κλήθηκαν να λάβουν επιχειρηματικές αποφάσεις και να διακριθούν έναντι των άλλων ομάδων. Ακολούθησαν ένα σενάριο και έπρεπε να τιμολογήσουν τα προϊόντα της εταιρείας τους, να ακολουθήσουν συγκεκριμένη πολιτική προώθησης των προϊόντων, να επιλέξουν τη διαφήμιση, το ποσοστό ραφιού στο σούπερ μάρκετ, το κέρδος για τον λιανέμπορα, την έκπτωση για τον καταναλωτή.

«Το παιχνίδι είναι δύσκολο, στην αρχή, τα παιδιά τα βρήκαν σκούρα» λέει χαρακτηριστικά και τονίζει πως όλη τη χρονιά έδωσαν «μάχη» για την πρόκριση. Το σχολείο συμμετείχε και πέρσι στο παιχνίδι και είχε φτάσει ως τον ημιτελικό. «Είναι ένα εξαιρετικό παιχνίδι, σε βάζει στη θέση του επιχειρηματία και είναι δύσκολο να πάρεις αποφάσεις» περιγράφει. Μέλη της ομάδας με την επωνυμία «SIVLEX» είναι οι μαθητές Ευάγγελος Γωνιωτάκης, Σιμώνα Ανδρεάδη και Αλεξάνδρα Καρφάκη.

Την ομάδα «SINTEKNOI» απαρτίζουν οι Εμμανουήλ Σμυρνάκης, Αντώνης Καπαρουνάκης και Αντώνης Μελισσάς.

“DPS” από το Πειραματικό

“DPS” από το Πειραματικό

Μαθητές και μαθήτριες του Πειραματικού Λυκείου Ηρακλείου λαμβάνουν μέρος κάθε χρόνο στον διαγωνισμό, ο οποίος ξεκίνησε στην Ελλάδα από το 2013-2014. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν προκριθεί στους τελικούς διαγωνισμούς και έχουν κατακτήσει υψηλές θέσεις και βραβεία.

Η οικονομολόγος του σχολείου κ. Άννα Διπλάρη αναφέρει πως οι μαθητές των Γενικών Λυκείων δεν διδάσκονται λεπτομερώς οικονομικές έννοιες και μέσα από τον διαγωνισμό έρχονται σε επαφή με έννοιες όπως τον ισολογισμό.

Όπως περιγράφει, κάθε βδομάδα, που αντιστοιχεί σε ένα οικονομικό έτος της εταιρείας, το σενάριο αλλάζει, για παράδειγμα, οι μισθοί μειώνονται, το ίδιο και η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, αυξάνονται τα επιτόκια, αλλάζει η ισοτιμία των νομισμάτων. Η ομάδα «DPS» αποτελείται από την Λυδία Νταλαμπέκη, τον Μιχάλη Πρασανάκη, τον Θανάση Πυλιώτη και την Μαρία – Έμιλυ Σαββίδη, μαθητές της Β΄ τάξης του σχολείου.

Το όνομα της ομάδας μας «DPS» προήλθε από τα αρχικά γράμματα των επιθέτων των μελών της ομάδας, Νταλαμπέκη – Πρασανάκης –Πυλιώτης – Σαββίδη. Επίσης, είναι και όρος στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, που σημαίνει Damage Per Second, δηλαδή επίθεση ανά δευτερόλεπτο! Με αυτό, τα μέλη της εννοούν ότι θα αποτελέσουν αξιοσημείωτο αντίπαλο για τις άλλες ομάδες.

Στον διαγωνισμό του Young Business Talents συμμετείχαν πρώτη φορά πέρυσι με την προτροπή της καθηγήτριάς τους, κ. Διπλάρη, με το όνομα «House_3PD», και προκριθήκαν στον τελικό, στον οποίο καταφέραν να καταταγούν στην 1η θέση στις ομάδες της προσομοίωσης και στην 22η θέση πανελλαδικά.

Φέτος είναι η δεύτερη φορά που προκρίνονται στην τελική φάση του διαγωνισμού. Οι μαθητές κάνουν λόγο για μία φανταστική εμπειρία και ανυπομονούν να επιστρέψουν στον χώρο του τελικού διαγωνισμού και να την ξαναζήσουν.