Από το Kleve της Γερμανίας στη μαρτυρική Βιάννο
Κρητικοί έγιναν για λίγες μέρες νέοι από τη Γερμανία που επισκέφτηκαν τον Δήμο Βιάννου

«Η Νεολαία διαμορφώνει το μέλλον σε τόπους μνήμης» είναι ο τίτλος του προγράμματος, στα πλαίσια του οποίου πραγματοποιήθηκε για έβδομη χρονιά το ταξίδι των 15 νέων από το Kleve της Γερμανίας στο Δήμο Βιάννου, υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ανταλλαγή Νέων.

Η υποδοχή των νέων από τη Σχολή Επαγγελματικής Αποκατάστασης Theodor-Brauer-Haus έγινε τον Σεπτέμβριο, μαζί με τους συνοδούς και καθηγητές τους, PhilippHartwig, KatharinaHübbersκαιNaomiLenz. Μέσα σε ένα κλίμα ευφορίας απόλαυσαν τα κρητικά εδέσματα δίπλα στη θάλασσα. Ήταν η πρώτη φορά όπου τα παιδιά γεύτηκαν την κρητική κουζίνα.

Από το Kleve της Γερμανίας στη μαρτυρική Βιάννο
Το ταξίδι στο νησί περιελάμβανε επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο της Βιάννου, περιήγηση στα σοκάκια της Άνω Βιάννου, με κατάληξη στον Ναό της Αγίας Πελαγίας ο οποίος χρονολογείται από τα μέσα του 14ου αιώνα (1360).

Επίσης, έγινε ένα ταξίδι με καΐκια από τον Λιμάνι του Καστρίου σε Τσούτσουρο και τον Άγιο Νικήτα με επίσκεψη στη Μονή του Αγίου Νικήτα όπου οι νέοι επισκέφτηκαν τον χώρο και γεύτηκαν την φιλοξενία του γέροντα Νικήτα.

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση του δημάρχου Βιάννου Παύλου Μπαριτάκη, ο οποίος υποδέχτηκε και καλωσόρισε τον κύριο KlausNörteshäuser και τον PhilippHartwig, εκπροσώπους της Περιφέρειας της Ρηνανίας και υπεύθυνους του Προγράμματος.

 

Έμαθαν για τις φρικαλεότητες

Η πιο σημαντική στιγμή της διαμονής των Νέων στον Δήμο Βιάννου  ήταν η επίσκεψη στο Πανδημοτικό Μνημείο και στο Μουσείο των θυμάτων του Ολοκαυτώματος στα Αμιρά. Εκεί οι νέοι συγκλονίστηκαν από την αφήγηση των φρικαλεοτήτων της Κατοχής από τα γερμανικά στρατεύματα. «Γιατί μετά από αυτά που σας έκαναν οι Γερμανοί εσείς είστε τόσο φιλόξενοι και φιλικοί μαζί μας;» αναρωτήθηκε ένας νέος Γερμανός.

Η συνέχεια των ημερών περιελάμβανε ξενάγηση σε ελαιώνα και περιγραφή για την καλλιέργεια της ελιάς, τη συγκομιδή της και την παραγωγή του λαδιού.

Μια στάση στην Πινακοθήκη «Σάββας Πετράκης» στον Κερατόκαμπο, η οποία φιλοξενεί περισσότερα από 200 έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, ήταν η πνευματική τροφή για τους νέους.

Στη συνέχεια ένα θερμοκήπιο μπανάνας εντυπωσίασε τους νέους του προγράμματος μας αφού η υποδοχή του ιδιοκτήτη Άρη Νεραντζάκη και η περιγραφή του ήταν εξαιρετική αναλυτική και κατατοπιστική για την παραγωγή της μπανάνας.

Την ημέρα της αναχώρησης των νέων έγινε επίσκεψη στις Αρχάνες και στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Αρχανών. Το επόμενο ραντεβού δίνεται στις αρχές Μαΐου 2018 στο Κλέβε της Γερμανίας, όπου θα μεταβούν 10 νέοι από τον Δήμο Βιάννου.

Μηνύματα για τα θύματα

Ενδεικτικό τέλος είναι το σημείωμα του νεαρού Rene ως φόρος τιμής στα θύματα της Γερμανικής Κατοχής που αναφέρει:

«Με σεβασμό για την ανάμνηση των ανθρώπων που δεν διαφέρουν από εμάς.

Όλοι έχουμε ίσα δικαιώματα και γι’ αυτό την ευλογία μου.

Αναπαυθείτε εν ειρήνη» .