πανελληνιες για την εισαγωγή στα ΑΕΙ

Μοιράζονται τις ίδιες αγωνίες και τα ίδια όνειρα και σε λίγες μέρες θα κληθούν να κερδίσουν το στοίχημα μίας ολόκληρης χρονιάς. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων που ξεκινούν την Παρασκευή 8 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και μία μέρα νωρίτερα για τα ΕΠΑΛ.

Φέτος, οι υποψήφιοι στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου είναι περισσότεροι από την περασμένη χρονιά. Στις πανελλαδικές εξετάσεις θα συμμετάσχουν 3214 άτομα από το Ηράκλειο, 2638 από τα Γενικά Λύκεια και 576 από τα ΕΠΑΛ.

Στήνονται 29 εξεταστικά κέντρα για τα Γενικά Λύκεια και τέσσερα για τα ΕΠΑΛ.

Την περασμένη χρονιά, οι υποψήφιοι στο Ηράκλειο ήταν 3.002, εκ των οποίων οι 2.423 από τα Λύκεια και 579 από τα ΕΠΑΛ.

Ο διευθυντής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου, κ. Νίκος Γιγουρτάκης, αναφέρει πως στο Ηράκλειο θα λειτουργήσουν και φέτος δύο ειδικά εξεταστικά κέντρα και ένα βαθμολογικό.

Όπως λέει, η προετοιμασία για τις εξετάσεις κυλά ομαλά, χωρίς να έχουν προκύψει προβλήματα.

Υπενθυμίζεται πως φέτος, όπως και πέρσι, έχει αλλάξει ο τρόπος που γίνονται οι επαναληπτικές εξετάσεις. Αν για κάποιο λόγο ένας υποψήφιος δε διαγωνιστεί σε κάποιο μάθημα, θα κληθεί τον Σεπτέμβριο να εξεταστεί σε όλα τα μαθήματα. Αυτό το μέτρο είχε ως αποτέλεσμα να προσέλθουν, τελικά, ελάχιστοι υποψήφιοι το Σεπτέμβριο στα εξεταστικά κέντρα της χώρας, και του Ηρακλείου.

πανελλαδικές - βάσεις

Αλλαγές στο μηχανογραφικό και βάσεις

Αυξημένος είναι φέτος ο αριθμός των εισακτέων αφού, για ακόμα μια χρονιά, το Υπουργείο Παιδείας δεν ικανοποίησε το αίτημα των ΑΕΙ που ζητούν λιγότερους φοιτητές.

Παράλληλα, μία παράμετρος που θα επηρεάσει τις επιλογές των υποψηφίων είναι η παρουσία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και η απουσία των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά ενώ σημαντικό ρόλο παίζει η κατάργηση του επιστημονικού πεδίου των Παιδαγωγικών Επιστημών.

Εκτιμάται ότι μόλις ένας στους τέσσερις θα μείνει εκτός Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Όσο αφορά στις βάσεις εισαγωγής, στο 1ο επιστημονικό πεδίο  με τις Ανθρωπιστικές Σπουδές, αναμένεται πως το άνοιγμα των παιδαγωγικών απ’ όλες τις κατευθύνσεις χωρίς ειδικό μάθημα θα δώσει μία «ανάσα», καθώς προσφέρει 4.000 επιπλέον θέσεις.

Οι δημοφιλείς σχολές, όπως  Νομική Αθήνας και Θεσσαλονίκης αλλά και Ψυχολογίας θα δεχτούν φέτος περισσότερους φοιτητές, γεγονός που ίσως σημάνει την πτώση των βάσεών τους.

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, στα πολυτεχνικά τμήματα των κεντρικών Ιδρυμάτων οι αυξομειώσεις αναμένονται οριακές, οι βάσεις αναμένεται να σημειώσουν σημαντικά πτώση στα περιφερειακά Ιδρύματα.

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο, στις Επιστήμες Υγείας, οι επιδόσεις θα καθορίσουν την άνοδο της Ιατρικής. Οι ιατρικές σχολές ξεχωρίζουν φέτος, καθώς ήταν οι μόνες που δεν είχαν αύξηση εισακτέων και αναμένεται είτε να παραμείνουν σταθερές είτε να εκτοξευτούν ανάλογα με τις επιδόσεις των υποψηφίων.

Στο 4ο επιστημονικό πεδίο, στις Σχολές Πληροφορικής και Οικονομίας, στα τμήματα Πληροφορικής αναμένεται πως οι βάσεις θα υποχωρήσουν κι άλλο φέτος. Χαμηλές πτήσεις σημειώνονται και στις οικονομικές σχολές, που πέρσι ενδεικτικά κατέρρευσαν με πτώση άνω των 1.000 μορίων τόσο στα περιφερειακά τμήματα όσο και στα κεντρικά.