Πανεπιστήμιο Κρήτης - Ρέθυμνο

Συγκεκριμένη πρόταση για την ίδρυση Σχολής Τουρισμού περιμένει από το Πανεπιστήμιο Κρήτης ο υπουργός Παιδείας.

Κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης   Βασιλείου Κεγκέρογλου, ο κ. Κώστας Γαβρόγλου, είπε πως «η πρόταση του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι να ιδρυθεί Σχολή Τουρισμού.

Σχολή μπορεί να ιδρυθεί με ένα τμήμα, ο νόμος το επιτρέπει, αλλά θα έπρεπε να έχουμε μια πρόταση ποια είναι τα τμήματα που είναι κάτω από τη σχολή. Τέτοια πρόταση δεν έχει έρθει, άρα υπάρχει ένα σοβαρό θέμα επάρκειας της συγκεκριμένης πρότασης».

Υπογράμμισε, ακόμα, τα εξής:

«Το δεύτερο είναι το εξής: Όπως θα έχετε αντιληφθεί, σε όλη την Ελλάδα προχωράμε σε κάποιες διαδικασίες συνεργειών ανάμεσα στα Πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ και τα Ερευνητικά Κέντρα και όλων των ειδών τις δραστηριότητες που γίνονται στις διάφορες περιφέρειες. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση για το επόμενο βήμα που θα σημαδέψει την ανώτατη εκπαίδευση για τα επόμενα δέκα, δεκαπέντε χρόνια.

Η συγκεκριμένη πρόταση μάς έρχεται με μια απόφαση της Συγκλήτου με δεκατρία άτομα «ΥΠΕΡ» και δώδεκα «ΚΑΤΑ». Αυτό δεν σηματοδοτεί μια συναίνεση του Πανεπιστημίου για την ίδρυση της σχολής. Θα ήθελα, λοιπόν, να βρούμε τρόπους για να προχωρήσει το εγχείρημα Τμήματος -όχι Σχολής- Τουρισμού στην Κρήτη, αλλά να προχωρήσει με συναινετικές διαδικασίες και με τα άτομα που ασχολούνται με αυτήν την υπόθεση να έχουν συμφωνήσει για το επόμενο βήμα.

Είναι προφανές ότι ένα τμήμα τουρισμού θα «ταίριαζε» στην Κρήτη. Το βασικό είναι να το κάνουμε με τέτοιες προϋποθέσεις, ώστε αυτό το τμήμα να είναι βιώσιμο.

Πώς θα γίνει αυτό; Πρέπει να έχουμε μια μελέτη βιωσιμότητας, πρέπει να έχουμε μια σοβαρή συναίνεση από την πανεπιστημιακή κοινότητα, διότι αυτήν τη στιγμή μια πρόταση -όπως σας είπα- του 2012, 2013 δεν συνιστά συναίνεση. Βεβαίως, είδα ότι στη δευτερολογία σας μιλήσατε για τμήμα και όχι σχολή. Προφανώς προς τα εκεί προσανατολιζόμαστε και, προφανώς, ο φυσικός χώρος είναι το Ρέθυμνο με τα άλλα γνωστικά πεδία.

Τώρα, θέλει μεγάλη προσοχή αν θα είναι αγγλόφωνο ή όχι. Λέω «μεγάλη προσοχή», διότι υπάρχει μια συγκεκριμένη νομοθεσία την οποία εμείς έχουμε φέρει για πρώτη φορά -για να σταματήσει αυτή η σπέκουλα, ότι εμάς δεν μας ενδιαφέρουν τα αγγλόφωνα- και η οποία έχει σχέση με συγκεκριμένες συμβάσεις που πρέπει να γίνουν με το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.

Και κάτι τελευταίο: Στην πρόταση που γίνεται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης λέει ότι «για την προσέλκυση φοιτητών και πόρων από την ευρύτερη αγορά…»- κ.λπ. –«…νοτιοανατολικής Μεσογείου, Βαλκανίων και Ασίας, το προτεινόμενο πρόγραμμα σπουδών θα έχει σαφή διεθνή προσανατολισμό και θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο».

Αυτά πρέπει να τα προσέξουμε. Δηλαδή, τι θα κάνουμε; Θα έχουμε δίδακτρα; Θα μπαίνουν και Έλληνες φοιτητές με δίδακτρα; Δεν μπορεί με μια λέξη, μέσα σε τέσσερις σελίδες, να περνάμε κάτι το οποίο ενδεχομένως κάποιοι να το θέλουν, αλλά δεν είναι η επιλογή της πολιτείας.

Εμείς, λοιπόν, λέμε «ναι» στην ίδρυση ενός τέτοιου τμήματος, το οποίο θέλει μια άλλη απόφαση και άλλου είδους έκθεση.

Και αυτό θα εντάσσεται στην δημόσια, δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση της χώρας μας».