Άνω-κάτω η σχολική κοινότητα λόγω των… εκδρομών

«Φρένο» στις εξορμήσεις των σχολείων στο εξωτερικό  προσπαθεί να βάλει το Υπουργείο Παιδείας, με την αιτιολογία ότι οι οικονομικά ασθενέστεροι μαθητές αδυνατούν να συμμετέχουν σε αυτές.

Η προσπάθεια να μένουν εντός της χώρας οι μαθητές έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, ωστόσο, ένα επιχείρημα που προβάλλεται από την άλλη πλευρά, είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις, τα έξοδα είναι λιγότερα στο εξωτερικό από ό τι σε προορισμούς της Ελλάδας!

Όπως έγινε γνωστό, το Υπουργείο αποφάσισε ότι μετακινήσεις μαθητών στο εξωτερικό στο πλαίσιο εγκεκριμένων προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων πλέον δεν επιτρέπονται. Σημειώνει, όμως, ότι εξαίρεση αποτελούν τα προγράμματα τα οποία εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων.

Σε διευκρινιστική του εγκύκλιο  υπογραμμίζει ότι για τις μετακινήσεις στο πλαίσιο προγραμμάτων διεθνών οργανισμών στον οποίο συμμετέχει επίσημα η Ελλάδα, δεν απαιτείται σχετική έγκριση από το Υπουργείο. Το ίδιο ισχύει για οποιοδήποτε όργανο, φορέα, ερευνητικό κέντρο κ.λπ. ενός τέτοιου διεθνούς οργανισμού.

Για τις μετακινήσεις κατόπιν πρόσκλησης από ευρωβουλευτή το Υπουργείο Παιδείας κρίνει ότι οι μετακινήσεις αυτές δύνανται να ενταχθούν στην υπουργική απόφαση για τις εκδρομές-μετακινήσεις, στο άρθρο 5, στο σημείο δ περί προγραμμάτων διεθνών οργανισμών.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, μετακινήσεις μαθητών στο εξωτερικό μπορούν να πραγματοποιούνται μόνο στις εξής περιπτώσεις: Σε  εκπαιδευτικές ανταλλαγές,  αδελφοποιήσεις σχολείων,   εκπαιδευτικά προγράμματα,  προγράμματα διεθνών οργανισμών,  για συμμετοχές σε διεθνείς συναντήσεις, συνέδρια, διαγωνισμούς, μαθητικές επιστημονικές ολυμπιάδες και για προσκλήσεις από σχολεία της ομογένειας.

Όσον αφορά στη χρονική διάρκεια, μπορούν να πραγματοποιούνται μετακινήσεις στο εξωτερικό μόνο για τις παραπάνω περιπτώσεις έως επτά ημέρες . Οι μετακινήσεις πραγματοποιούνται εντός του σχολικού έτους, εξαιρουμένου του χρονικού διαστήματος μιας εβδομάδας πριν την έναρξη των εξετάσεων (ενδοσχολικών και πανελλαδικών) και έως τη λήξη τους.

Αντιδράσεις από κόμματα

Την αντίδραση στο θέμα με τις σχολικές εκδρομές κατέγραψαν μέσω Twitter ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, κ.  Άδωνις Γεωργιάδης, αλλά και ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Βασίλης Κικίλιας. «Η κατάργηση των εκπαιδευτικών ταξιδιών στο εξωτερικό των παιδιών και κυρίως το σκεπτικό της, δείχνει την Ελλάδα που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, μικρή και απομονωμένη. Εμείς θέλουμε μία Ελλάδα ανοιχτή και σίγουρη για την εαυτό της, πρωταγωνίστρια», σχολίασε ο κ. Γεωργιάδης.

«Ενημερωτικά πάντως ακόμα και στην ανατολική Γερμανία μπορούσες να ταξιδέψεις, μετά τα 60», ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

«Ο χώρος της παιδείας δεν νοείται και πρέπει πλέον να πάψει να είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ ο καθρέφτης των δικών του ιδεοληψιών και συμπλεγμάτων. Το Υπουργείο Παιδείας, αντί να κοιτάζει πώς θα αυξήσει την μισθοδοσία στις κεντρικές υπηρεσίες, ας κοιτάξει πώς θα αυξήσει την εξωστρέφεια των σχολείων και όχι πώς θα την περιορίσει», αναφέρει ο τομεάρχης παιδείας του Ποταμιού, κ. Γιώργος Μαυρωτάς.

“Δεν αφορά την πενταήμερη”

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο αναφέρει πως «οι μόνες εκπαιδευτικές εκδρομές που δεν επιτρέπονται στο εξωτερικό είναι αυτές που εντάσσονται στο πλαίσιο προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων (πολιτιστικών ή περιβαλλοντικών).  Παρότι η Υπουργική Απόφαση παροτρύνει γενικά τη διοργάνωση εκπαιδευτικών εκδρομών εντός της χώρας σε περιοχές με ιστορικό, αρχαιολογικό, περιβαλλοντικό ενδιαφέρον και φυσικό κάλλος, δεν απαγορεύει την πραγματοποίηση των πενθήμερων εκδρομών της τελευταίας τάξης του λυκείου στο εξωτερικό».

Σημειώνει, ακόμα, ότι «η Υπουργική Απόφαση που θέτει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη διοργάνωση εκπαιδευτικών εκδρομών έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 6 Μαρτίου του 2017, συνεπώς δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί για αιφνιδιασμό των σχολείων».