κλινική άσκηση

Μακριά από τα αμφιθέατρα θα μείνουν, για ακόμα ένα εξάμηνο, οι φοιτητές αφού το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πως μέχρι τέλους του ακαδημαϊκού έτους, τα μαθήματα θα γίνονται με τηλεκπαίδευση.

Ωστόσο, ακόμα και αν υποθέσει κανείς πως τα θεωρητικά μαθήματα συνεχίζονται απρόσκοπτα, προκύπτουν πολλά ζητήματα όσο αφορά στα εργαστήρια, τις κλινικές και πρακτικές ασκήσεις. Πολλοί φοιτητές χάνουν, ουσιαστικά, το έτος και πάει πίσω το πτυχίο τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δική τους ζωή και την οικογένειά τους.

Υπενθυμίζεται πως επιτρέπεται η μετακίνηση μόνο για λόγους συμμετοχής σε κλινικές ασκήσεις φοιτητών τελευταίου έτους προγράμματος σπουδών α΄ κύκλου Τμημάτων/Σχολών Επιστημών Υγείας Α.Ε.Ι. ή για λόγους φοίτησης Δοκίμων Υπαστυνόμων, Δοκίμων Αστυφυλάκων και Συνοριακών Φυλάκων Ορισμένου Χρόνου των Σχολών Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και σπουδαστών των Σχολών Δοκίμων Σημαιοφόρων και Δοκίμων Λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Τέλος, δεν πρόκειται να γίνουν φέτος κατατακτήριες εξετάσεις.

«Τα παιδιά δε θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους»

ο αντιπρύτανης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κ. Δημήτρης Μυλωνάκης
Ο κ. Μυλωνάκης

Ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής Δημήτρης Μυλωνάκης, αναφέρει στην «Π» πως τα ζητήματα που προκύπτουν από την εξ αποστάσεως διδασκαλία, το Ίδρυμα έχει καταφέρει να τα αντιμετωπίσει σε μεγάλο βαθμό.

Ωστόσο, σημαντικό πρόβλημα υπάρχει με τις κλινικές ασκήσεις των φοιτητών του 5ου έτους στην Ιατρική σχολή, τα εργαστήρια σε Τμήματα, όπως είναι η Χημεία και η Φυσική, και η πρακτική άσκηση. Τα παραπάνω δεν είναι δυνατό να γίνουν διαδικτυακά. «Υπάρχει μείζον πρόβλημα, τα παιδιά μπορεί να μην ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στον προβλεπόμενο χρόνο», αναφέρει.

Η Σύγκλητος του Ιδρύματος, που συνεδρίασε την περασμένη Πέμπτη, έχει λάβει σχετική απόφαση, ζητά από το Υπουργείο Παιδείας να δώσει λύσεις σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, να γίνει δηλαδή δια ζώσης η διαδικασία που απαιτείται προκειμένου οι φοιτητές να λάβουν το πτυχίο τους. Φυσικά, θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας για τον κοροναϊό.

Όσο αφορά στις υπόλοιπες λειτουργίες του Ιδρύματος, ο κ. Μυλωνάκης αναφέρει πως το αμφιθέατρο δεν μπορεί να υποκατασταθεί, «θέλουμε διακαώς, φοιτητές και καθηγητές, να επιστρέψουμε στις αίθουσες και ελπίζω από Σεπτέμβριο να μπορέσουμε να το κάνουμε», αναφέρει.

«Το Υπουργείο αδιαφορεί»

Γεώργιος Κοχιαδάκης, επεμβατικός καρδιολόγος
Ο κ. Κοχιαδάκης

Ο κοσμήτορας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής Γιώργος Κοχιαδάκης, τονίζει πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την κλινική άσκηση των πεμπτοετών φοιτητών και το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει συνειδητοποιήσει πως θα χάσουν το έτος τους, οι φοιτητές τόσο στην Κρήτη όσο και στην Πάτρα.

Η διαφορά στις συγκεκριμένες σχολές, σε σχέση με τις υπόλοιπες Ιατρικές, είναι στο πρόγραμμα σπουδών. Στην Κρήτη, τα θεωρητικά μαθήματα γίνονται τα πρώτα τέσσερα χρόνια, στη συνέχεια ακολουθούν οι κλινικές ασκήσεις. Συνεπώς, φέτος οι φοιτητές δεν έχουν προχωρήσει καθόλου με τα μαθήματά τους.

Στις υπόλοιπες σχολές υπάρχει συνδυασμός ασκήσεων και θεωρητικού μέρους, οι φοιτητές εκεί συνεχίζουν έστω ένα κομμάτι του εξαμήνου και μπορούν να αναπληρώσουν ό,τι δεν κατάφεραν λόγω πανδημίας.

«Ιδιαίτερα για μας, 5ο και 6ο έτος πρέπει να θεωρούνται ενιαία», τονίζει ο κ. Κοχιαδάκης.

Έχουν γίνει παρεμβάσεις στο Υπουργείο τόσο από τους προέδρους των Σχολών, τους πρυτάνεις, τις Γενικές Συνελεύσεις των τμημάτων, ωστόσο δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση.

Ο κ. Κοχιαδάκης αναφέρει πως το επιχείρημα που προβάλλει το Υπουργείο είναι πως δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις για την Ιατρική, θα πρέπει να το κάνει και σε άλλες περιπτώσεις, όπως είναι η Νοσηλευτική και η Διαιτολογία που, επίσης, κάνουν ασκήσεις.

«Τα παιδιά έχουν όνειρα, θέλουν την εκπαίδευσή τους. Το Υπουργείο κάνει λάθος, στην Κρήτη πρόκειται για 150 φοιτητές. Φαίνεται πως το Υπουργείο δεν ενδιαφέρεται καθόλου για εκείνους», τονίζει.

Όπως λέει, οι Ιατρικές σχολές έχουν ορισμένες ιδιορρυθμίες, η εκπαίδευση είναι διαρκής, σε ένα χρόνο θα βγουν γιατροί και σε έξι χρόνια θα είναι ειδικευμένοι, θα είναι εκείνοι που φωνάζουμε σπίτι μας όταν είμαστε άρρωστοι ή πηγαίνουμε στο νοσοκομείο για να κάνουμε επέμβαση.

Με το να μείνουν χωρίς κλινική άσκηση για έναν ολόκληρο χρόνο, πέρα από το τυπικό κομμάτι, χάνουν και ουσιαστικά έναν χρόνο, δεν εκπαιδεύονται, έχουν πρόβλημα ως μέλλοντες γιατροί. Το Υπουργείο δεν θέλει να επιβαρύνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, δεν θέλει να μπουν στα νοσοκομεία, να σπείρουν τον ιό ή να τον μεταδώσουν στις οικογένειές τους.  Ωστόσο, μπορούν να παιδιά να εμβολιαστούν, όπως γίνεται και με τους υγειονομικούς, με το προσωπικό των νοσοκομείων.