εξ΄αποστάσεως διδασκαλία στα σχολεία

Σε μία αγωνιώδη προσπάθεια να βρουν όλα τα email των γονέων και μαθητών βρίσκονται αυτές τις ημέρες οι διευθυντές των σχολικών μονάδων.

Η Γενική Γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, κ. Σίσυ Γκίκα, ανέφερε πως θα δοθεί προτεραιότητα στις περιοχές που η λειτουργία των σχολείων έχει ανασταλεί περισσότερες ημέρες.

Η κ. Γκίκα απηύθυνε έκκληση προς τους εκπαιδευτικούς να   κατανοήσουν ότι δεν είναι σε διακοπές αλλά   σε έκτακτη ανάγκη , όπως ολόκληρη η ελληνική  κοινωνία.

Εξάλλου, η υπουργός, κ. Κεραμέως, ανέφερε πως «οι  Διευθυντές οφείλουν να πηγαίνουν καθημερινά στα σχολεία όσο διαρκεί η απαγόρευση λειτουργίας τους».

Τόνισε, ακόμα, πως «πρέπει το σχολείο  να έχει μια διοικητική υπηρεσία. Για παράδειγμα: Για τις  άδειες ειδικού σκοπού  υπάρχουν γονείς που θέλουν να πάρουν τη βεβαίωση ότι έχουν παιδί στο σχολείο.

Ποιος θα δώσει αυτή την  βεβαίωση, εάν  δεν υπάρχει Διευθυντής στο σχολείο; Στην κατάρτιση των Προγραμμάτων    εξ αποστάσεως εκπαίδευσης  ο Διευθυντής θα έχει τον βασικό λόγο.

Άρα οι Διευθυντές οφείλουν να πηγαίνουν  στο σχολείο, αλλά και  οι εκπαιδευτικοί δεν είναι σε διακοπές. Έχουμε απλά κάποιες ιδιαίτερες συνθήκες και οφείλουμε όλοι να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να ομαλοποιηθεί η  κατάσταση.»

Το επιτελείο της υπουργού Παιδείας, κ. Νίκης Κεραμέως, στέλνει κείμενο με οδηγίες για την εφαρμογή του νέου τρόπου διδασκαλίας , της εξ’ αποστάσεως.

Οι οδηγίες απευθύνονται τόσο στους Διευθυντές, όσο   και στους εκπαιδευτικούς, και αναφέρονται  κατάρτιση του Προγράμματος της εξ αποστάσεως διδασκαλίας του κάθε σχολείου , και θα δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες για την διαδικασία.

Παράλληλα στο κείμενο των οδηγιών υπάρχει ειδική αναφορά στους μαθητές.

Αναπλήρωση των μαθημάτων

“ Αποκλείεται  τον Σεπτέμβριο να γίνουν οι Πανελλαδικές;”,  ήταν το ερώτημα δημοσιογράφου  στην τηλεόραση open  προς την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως.

Η απάντηση που έδωσε η Νίκη Κεραμέως ήταν: “Δεν αποκλείεται, αλλά επιδίωξή μας είναι να πάμε όσο το δυνατόν πιο κοντά γίνεται στην αρχική ημερομηνία έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων”.

Η υπουργός Παιδείας το ξεκαθάρισε ότι “ σε κάθε περίπτωση όταν ανοίξουν τα σχολεία θα αναπληρωθούν όλες οι χαμένες διδακτικές ώρες”, κι εξήγησε πως:

Όπως έχουν σήμερα τα πράγματα τα σχολεία είναι να ανοίξουν στις 26 Μαρτίου. Με βάσει αυτά τα δεδομένα, εάν τα σχολεία μείνουν κλειστά για δύο, τρεις εβδομάδες, τα μέτρα αναπλήρωσης θα είναι ήπιας μορφής, δηλαδή:

Μείωση της διάρκειας της διδακτικής ώρας σε 35 από 45 λεπτά.

Περικοπή περιπάτων, εκδρομών κλπ.

Για αναστολή λειτουργίας των σχολείων μεγαλύτερης διάρκειας , πάνω από τρεις  εβδομάδες, θα πρέπει να σκεφτούμε άλλα μέτρα, όπως     ενδεχομένως επέκταση σχολικού έτους,     ενδεχομένως μείωση της ύλης και ίσως   μια μετακίνηση της ημερομηνίας έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Σε ερώτηση εάν θα γίνουν μαθήματα και τα Σάββατα η υπουργός απάντησε “θα το δούμε”.

Για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία η Νίκη Κεραμέως είπε πως “Θα περιμένουμε τους ειδικούς να μας υποδείξουν“.