τριτοβάθμια εκπαίδευση

ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

Καταρρέει χωρίς χρηματοδότηση η τριτοβάθμια εκπαίδευση

Στις πλάτες των διδασκόντων και στα κονδύλια που εξασφαλίζουν μόνοι τους από ανταγωνιστικά προγράμματα στηρίζονται τα πανεπιστήμια για να λειτουργήσουν. Η χρηματοδό- τηση που λαμβάνουν πλέον τα ΑΕΙ είναι τόσο περιορισμένη ώστε τα Ιδρύματα είναι σε θέση να καλύπτουν μονάχα τις ανάγκες των προπτυχιακών φοιτητών.

Την παραπάνω κατάσταση περιγράφει στην «Π» ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Καθηγητών Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο κ. Χάρης Κατερινόπουλος.

Το Δ.Σ. του συλλόγου αναμένεται να συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες προκειμένου να αποφασίσει με τι τρόπο θα συμμετέχει στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ στις 14 Δεκεμβρίου.

ΠΟΣΔΕΠ:  “Καταρρέει η τριτοβάθμια εκπαίδευση”

Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζεται η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών που διεκδικεί γενναία αύξηση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, αύξηση των μισθών στα επίπεδα προ του 2012 και πλήρωση όλων των θέσεων των διδασκόντων που αφυπηρετούν.

«Είναι πλέον και σαφές και εμφανές: η κρατική χρηματοδότηση δεν επαρκεί για την κάλυψη των βασικών λειτουργιών των πανεπιστημίων, παρ’ όλες τις προσπάθειες εξοικονόμησης πόρων με δραστικό περιορισμό  δαπανών.

Η δημόσια εκπαίδευση χρηματοδοτείται κυρίως από τις κρατήσεις των ερευνητικών προγραμμάτων που εξασφαλίζουν οι διδάσκοντες κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση» αναφέρει η ΠΟΣΔΕΠ.

Τονίζει ακόμα ότι «συγχρόνως, το νέο μισθολόγιο που εφαρμόζεται, επιφέρει μείωση των μισθών των πανεπιστημιακών η οποία για τη μεγάλη πλειοψηφία των καθηγητών, λόγω της αναδρομικής ισχύος του νόμου από 1ης Ιανουαρίου 2017, θα φτάνει για το 2018 τα 350 ευρώ τον μήνα! Αυτό σημαίνει ότι οι καθαρές αποδοχές των καθηγητών πανεπιστημίου με πολλά έτη υπηρεσίας μετά βίας θα ξεπερνούν τα 1.600 ευρώ τον μήνα!»

Οι πανεπιστημιακοί υποστηρίζουν πως η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να αυξήσει τη δημόσια χρηματοδότηση αν θέλει να αποτρέψει την κατάρρευση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Πολλά πανεπιστημιακά τμήματα ήδη  έχουν ελλιπή προγράμματα καθώς γνωστικά αντικείμενα εξαφανίζονται λόγω μη ανανέωσης του προσωπικού,  αφού από το 2011 δεν επαναπροκηρύσσονται οι θέσεις μετά τη συνταξιοδότηση των πανεπιστημιακών.

«Ο υπουργός και η κυβέρνηση υπόσχονται ελεύθερη πρόσβαση στο πανεπιστήμιο αλλά σε λίγο το μόνο που θα υπάρχει θα είναι τα κτίρια. Υπόσχονται και νέα πανεπιστημιακά τμήματα και δεν λένε τίποτα γι’ αυτά που καταρρέουν ούτε για το πώς θα στελεχωθούν τα καινούρια, την ίδια στιγμή που το σύνολο σχεδόν των νέων επιστημόνων, που εκπαιδεύτηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού, μεταναστεύει γιατί δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.

Δεν θέλουμε άλλες υποσχέσεις: θέλουμε γενναία οικονομική ενίσχυση και νέες προκηρύξεις τώρα» καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΣΔΕΠ.

Χ. Κατερινόπουλος: “Χρήματα μόνο για προπτυχιακούς”

Ο κ. Κατερινόπουλος αναφέρει στην «Π» πως παρά τις ανακοινώσεις για αύξηση των μισθών των πανεπιστημιακών, τελικά τα εισοδήματά τους συνεχώς μειώνονται και τα επόμενα δύο χρόνια αναμένεται να μπει ένα ακόμα «τσεκούρι».

Το επόμενο διάστημα ενδέχεται να γίνει μία εκδήλωση προκειμένου να ενημερωθούν οι διδάσκοντες του Πανεπιστημίου Κρήτης για τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο.

«Οι πανεπιστημιακοί αντιμετωπίζουν το θέμα της διαμαρτυρίας ευγενικά και πολιτισμένα, ίσως για αυτό να μην έχουν δώσει τόση σημασία σε εμάς και δεν έχει γίνει καμία βελτίωση στο μισθολόγιό μας» σχολιάζει ο κ. Κατερινόπουλος.

Τονίζει πως πάγιο αίτημα των πανεπιστημιακών είναι η αύξηση της χρηματοδότησης για τα ΑΕΙ, καθώς «το σύνολο των χρημάτων που δίνεται στα τμήματα φεύγει για την προετοιμασία των εργαστηρίων, κλινικών, όλων των πειραματικών και θεωρητικών διαδικασιών για τους προπτυχιακούς μαθητές.

Μόνο και μετά βίας καλύπτονται τα απαραίτητα έξοδα για την κατάρτιση των προπτυχιακών. Από κει και πέρα, σε ό,τι αφορά την έρευνα, την προώθηση του πανεπιστημίου, τις δημοσιεύσεις και τις παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια, τα έξοδα καλύπτονται αποκλειστικά από χρήματα που φέρνουν τα μέλη ΔΕΠ από διάφορες χρηματοδοτήσεις που παίρνουν σε τοπικό, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο» σημειώνει ο κ. Κατερινόπουλος.