Το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο θα φιλοξενείται στο 12ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Θα στρέψουν το βλέμμα τους ψηλά και θα απολαύσουν το χορό των πλανητών που θα διαδραματίζεται μπροστά στα μάτια τους.

Οι 350 μαθητές του 12ου Γυμνασίου Ηρακλείου και οι 40 καθηγητές του θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο http://planetariumotg.gr που θα βρίσκεται στο σχολείο από την ερχόμενη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου.

«Πιστεύουμε ότι το σχολείο είναι στην ουσία μια μικροκοινωνία, ο, τι συμβαίνει στην κοινωνία το βλέπουμε σε μικρογραφία εδώ.

Βρισκόμαστε σε μια περιοχή με πιο υποβαθμισμένο βιοτικό, οικονομικό επίπεδο και ίσως τα παιδιά δεν  θα κατάφερναν ποτέ να επισκεφτούν το πλανητάριο στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη» αναφέρει στην «Π» ο διευθυντής του σχολείου κ. Γιώργος Παυλίδης.

Το Πλανητάριο πάει… σχολείο

Το 12ο Γυμνάσιο Ηρακλείου θα φιλοξενήσει το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο στο γυμναστήριο ή στην αυλή του σχολείου, εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, από το πρωί της Δευτέρας 15 Ιανουαρίου έως το μεσημέρι της Τετάρτης 17 Ιανουαρίου.

Τις πρωινές ώρες μπορούν να το επισκεφθούν μαθητές σχολείων με οργανωμένες επισκέψεις μετά από συνεννόηση με τη διεύθυνση του σχολείου.

Επίσης, μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου υπάρχει η δυνατότητα επισκέψεων πολιτών τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας και Τρίτης.

Το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο προβάλλει ψηφιακές παραστάσεις ημισφαιρικής οθόνης πλήρους θόλου (360◦), σε έναν σταθερό συναρμολογούμενο θόλο διαμέτρου 6 μέτρων με επιφάνεια οθόνης 57 m2.

Οι εικόνες προβάλλονται σε όλη την εσωτερική επιφάνεια του θόλου ώστε να περιβάλλουν πλήρως το κοινό, δημιουργώντας ένα απίστευτα εντυπωσιακό περιβάλλον που συναρπάζει.

Μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν… από κοντά το σύμπαν
Μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν… από κοντά το σύμπαν

Παράλληλα με τις προβολές, εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, πραγματοποιείται και παρατήρηση με τηλεσκόπιο του Ήλιου μέσω ειδικού ηλιακού φίλτρου κατά τη διάρκεια της ημέρας και του έναστρου ουρανού το βράδυ, προσφέροντας άμεση επικοινωνία με το κοινό και κάνοντας τους μαθητές/θεατές να αισθανθούν σαν να είναι μέρος της διαστημικής εξερεύνησης.

Το σχολείο στην “καρδιά” της κοινωνίας

“Παρατηρείς τον έναστρο ουρανό και το σύμπαν, ενώ είσαι σε έναν θόλο» περιγράφει ο κ. Παυλίδης.

Όπως είχε γράψει η «Π», το σχολείο είχε φιλοξενήσει τον περασμένο Νοέμβριο έκθεση φωτογραφίας με θέμα την κακοποίηση. «Σα μια μικροκοινωνία, ασχολούμαστε με θέματα της καθημερινότητας. Το σχολείο δεν είναι μόνο χώρος μετάδοσης γνώσεων, με τα μαθήματα που διαρκούν ένα εφτάωρο» τονίζει ο διευθυντής του σχολείου.

“Παράλληλα με τα μαθήματα γίνονται δράσεις περιβαλλοντικές, πολιτιστικές και άλλου περιεχομένου, με στόχο «να αναδείξουμε τα ενδιαφέροντα και τα ταλέντα των παιδιών» αναφέρει ο κ. Παυλίδης.

Το επόμενο διάστημα οι μαθητές θα επισκεφτούν το ΕΛΚΕΘΕ για να δουν από κοντά πώς εργάζονται οι επιστήμονες. Ακόμα, αναπτύσσουν κοινωνική δράση, συλλέγουν καπάκια αλλά και ρουχισμό, υποδήματα και τρόφιμα που μοιράζονται σε συλλόγους.