Υπομονή, συνεργασία,  εμπιστοσύνη  στους προπονητές και  κλειστό κολυμβητήριο…

ΟΙ ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΟΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΑΘΥΜΑΡΙΤΗΣ ΚΑΙ ΚΟΖΟΜΠΟΛΗΣ ΜΙΛΑΝΕ ΣΤΗΝ “Π”


Από τα χέρια και τα μάτια των ομοσπονδιακών προπονητών κολύμβησης της ΚΟΕ Δημήτρη Αθυμαρίτη και Βαγγέλη Κοζομπόλη έχουν περάσει εκατοντάδες αθλητές-τριες. Βαζαίος, Σαμαλίδης, Δημητρίου, Ξυλούρης, Κοκκώδης κ.ά.

Οι απόψεις τους για την ανάπτυξη της κολύμβησης ίδιες. Υπομονή, συνεργασία προπονητών, μακροχρόνια ανάπτυξη και βελτίωση του αθλητή και για το Ηράκλειο επιπλέον χρειάζεται κλειστό κολυμβητήριο.

Κοζομπόλης: “Υπάρχει ταλέντο στην Κρήτη”

Ο κ. Κοζομπόλης είναι στον ΑΟ Π. Φαλήρου ως τεχνικός διευθυντής και συνεπικεφαλής με τον Στέλιο Γιαννούτσο και έχουν ένα μεγάλο προπονητικό επιτελείο.

– Είστε και ομοσπονδιακός προπονητής άρα έχετε μια εμπειρία από το χώρο της κολύμβησης. Πώς θα τη χαρακτηρίζατε εσείς;

«Νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια δυναμική ανόδου. Πιστεύω ότι υπάρχει πολύ ταλέντο γενικότερα στην περιφέρεια της Κρήτης και τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια σύγκλιση όσον αφορά την προπονητική φιλοσοφία των προπονητών  εδώ της Περιφέρειας της Κρήτης. Γίνεται μια προσπάθεια να συνεργαστούν καλύτερα μεταξύ τους. Αυτό θα αποδώσει καλύτερα αποτελέσματα για όλους. Και αυτό ήδη αποτυπώνεται τα δύο τελευταία χρόνια.

– Πώς την εννοείτε αυτή τη συνεργασία;

– «Γίνονται προσπάθειες και για mini camp και για αθλητικές συναντήσεις  τόσο και στα Χανιά όσο και στο Ηράκλειο χωρίς να βάζομε σαν προμετωπίδα τα σωματεία αλλά το καλό των αθλητών συνολικά. Υπάρχει και μια προσπάθεια από πλευράς ομοσπονδίας προς σ’ αυτή την κατεύθυνση και οι προπονητές ανταποκρίνονται θετικά όπως και οι αθλητές. Τα επόμενα χρόνια θα έχομε καλύτερα αποτελέσματα. Εύχομαι να αποκτήστε και άλλο κολυμβητήριο εδώ στο Ηράκλειο, γιατί υπάρχουν πολλές ομάδες και πολλοί αθλητές και απ’ όσο γνωρίζω στοιβάζονται στη μια πισίνα. Καλή εγκατάσταση είναι αλλά θα μπορούσε να

βελτιωθεί και χρειάζεται μια ενίσχυση και τουλάχιστον άλλο ένα κολυμβητήριο.

Ο κολυμβητικός πληθυσμός που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο Ηράκλειο δε χωράει σε μια πισίνα.

– Μια συμβουλή απέναντι στους προπονητές αλλά και  για τους  αθλητές για να μπορέσουν να προοδεύσουν ατομικά και συλλογικά.

«Η Συνεργασία πιστεύω ότι προάγει τα πάντα και δη την επίτευξη των αθλητικών στόχων που διευκολύνει απίστευτα. Εάν έχουν ανοιχτό μυαλό και διάθεση για συνεργασία νομίζω ότι αμέσως θα ανέβει ένα level το επίπεδο των αθλητών.

– Οι αθλητές;

Οι αθλητές να έχουν υπομονή. Η κολύμβηση είναι ένα άθλημα το οποίο απαιτεί μακροχρόνια προπόνηση για να μπορέσεις να πετύχεις τη μεγιστοποίηση της απόδοσής σου. Άρα χρειάζεσαι σίγουρα υπομονή, καλή διαχείριση δύσκολων καταστάσεων που όλοι καλούμαστε κάποια στιγμή να αντιμετωπίσουμε και εμπιστοσύνη μεγάλη και αμέριστη στο πρόσωπο του προπονητή και αυτό είναι κομβικό για να μπορέσει κάποιος να προχωρήσει.

– Πώς μπορεί κάποιος προπονητής να διακρίνει ένα ταλέντο αλλά και ένα  ταλέντο να διακρίνει ένα καλό προπονητή;

«Με το δεύτερο θα ξεκινήσω. Είναι λίγο δύσκολο. Οι αθλητές δεν μπορούν να την αξιολογήσουν την προπονητική ικανότητα όπως και άλλοι παράγοντες όπως είναι οι γονείς που σίγουρα χρειάζονται για να υποστηρίξουν την προσπάθεια των παιδιών.

Για το πρώτο ερώτημα: δεν είναι τόσο απλή η διαδικασία. Θα πρέπει να δοθεί χρόνος στους αθλητές για να δείξουν τις δυνατότητές τους. Και ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η βιολογική ωρίμανση. Ό,τι συμπεράσματα και να βγάλομε πριν την ωρίμανση, θα είναι πρόωρα και δεν θα είναι αυτό.

Επίσης, τα τελευταία χρόνια και με την συμβολή του Sports Excellence του Ιδρύματος «Νιάρχος» γίνεται μια προσπάθεια επιστημονικοποίησης και της προπονητικής προετοιμασίας αλλά και να δοθεί μια πιο συγκεκριμένη κατεύθυνση στους προπονητές πως θα μπορέσουμε να εντοπίσουμε

 

 

αυτούς που έχουν ταλέντο περισσότερο από κάποιους άλλους. Θα το δούμε όμως στα επόμενα χρόνια. Το πρόγραμμα αυτό θα αποδώσει και στα επόμενα χρόνια.

– Για την πανδημία του κοροναϊού που επηρέασε και την αθλητική κοινιότητα αναφέρει;

Η προπονητική προετοιμασία των κολυμβητών έχει πολλές ιδιαιτερότητες. Πολύ περισσότερο στους κολυμβητές μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων, όπου η παρατεταμένη αποχή από τις προπονήσεις στο νερό, δημιουργεί τεράστια προβλήματα».

– Ποιοι πρέπει να είναι οι στόχοι;

«Δεν νομίζω ότι αλλάζουν οι στόχοι τόσο των αθλητών ή των ομάδων σε αγωνιστικό επίπεδο. Αναθεώρηση στόχων και προτεραιοτήτων των Αθλητικών Σωματείων χρειάζεται να γίνει, σε λειτουργικό και οικονομικό επίπεδο για να είναι βιώσιμα. Εκτιμώ ότι είναι απολύτως αναγκαίο να υπάρξει ένα πλαίσιο στήριξης και ανάπτυξης από την Πολιτεία (Γ.Γ.Α. και Δήμοι).

Οι συνθήκες άλλαξαν κι όλοι καλούμαστε να προσαρμοστούμε γρήγορα. Δεν έχει νόημα κατά την άποψη μου να κοιτάξουμε πίσω για να δούμε τι είχαμε ή τι χάσαμε… Όσο πιο γρήγορα προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα, τόσο πιο επιτυχημένα θα ανταπεξέλθουμε στις νέες προκλήσεις».

Αθυμαρίτης: “Το μοντέλο θα πρέπει να είναι μακροχρόνια ανάπτυξη”

Ο Δημήτρης Αθυμαρίτης είναι ομοσπονδιακός προπονητής και βρίσκεται στο τεχνικό επιτελείο των Δελφινιών Μεταμόρφωσης. Πριν ήταν στον ΑΝ Αργυρούπολης.

– Μια άποψη για την Ηρακλειώτικη κολύμβηση θα ήθελα

Απ’ ότι φαίνεται τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια πολύ ποιοτική δουλειά. Οι Ηρακλειώτες κολυμβητές διακρίνονται στα πανελλήνια πρωταθλήματα ειδικά στις μικρές ηλικίες. Αυτό που περιμένουμε  να δούμε είναι και κολυμβητές σε πιο μεγάλη ηλικία να φτάνουν σε πιο υψηλό επίπεδο από την πόλη.

– Εδώ είναι ένα κομβικό σημείο. Έχετε μια μεγάλη εμπειρία από αθλητές και από ηλικίες. Υπάρχουν αποτελέσματα σε μικρής ηλικίες αλλά βλέπουμε μετά ένα αθλητή που έχει πολλά ρεκόρ μέχρι 13-14 να

 

χάνεται στη συνέχεια. Είναι σωστό και που οφείλεται αυτό;

«Νομίζω ότι είναι καθαρά θέμα προγραμματισμού του προπονητή του αθλητή. Εγώ έχω σαν προπονητική φιλοσοφία και ο στόχος είναι η μακροχρόνια ανάπτυξη και βελτίωση των κολυμβητών και αυτό είναι ένα μοντέλο που προσπαθούμε μέσα από την κολυμβητική Ομοσπονδία να περάσουμε. Πιστεύω πολύ σύντομα θα γραφτεί και ένα σύγγραμμα – βοήθημα προς τους προπονητές πάνω σ’ αυτό το κομμάτι. Έχω ασχοληθεί και έχω διδάξει το κομμάτι αυτό της μακροχρόνιας ανάπτυξης των κολυμβητών. Είναι καθαρά θέμα προτεραιότητας δηλ. αν θέλεις ο κολυμβητές να κολυμπήσει από τα 13-14 είναι πάρα πολύ εύκολο, εάν θέλεις…  να κολυμπήσει στα 18, 19 20 και να φτάσει σε υψηλό επίπεδο.Χρειάζεται πολύ υπομονή και πολύ δουλειά σ’ αυτές τις μικρές ηλικίες όχι όμως να φτάνεις  τον κολυμβητή να κολυμπήσει πολύ γρήγορα στα 13-14. Πρέπει να ‘χεις υπομονή.

– Υπομονή όμως χρειάζονται και οι αθλητές ενώ κολυμπάνε στα 13 έτη θέλουν να αλλάξουν άθλημα ή να σταματήσουν. Δείχνουν ότι το βαρεθήκανε. Τι πρέπει να κάνει εκεί ο προπονητής ο οποίος πρέπει συγχρόνως να είναι και ψυχολόγος;

«Ακριβώς. Πρέπει να εκπαιδεύσεις τους κολυμβητές ότι αυτό που κάνεις έχει στόχο να αποδώσει όταν θα είναι ο κολυμβητής στα 17 – 18. Εμείς σαν κολυμβητική ομοσπονδία οι πρώτοι βασικοί μεγάλοι αγώνες που έχουν τα παιδιά είναι σ’ αυτές τις ηλικίες. Δηλαδή το πρώτο crash test των κολυμβητών των Ελλήνων είναι το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων – Νεανίδων.

Πρέπει λοιπόν να εκπαιδευτεί ο κολυμβητής να μην είναι ανυπόμονος και να μην περιμένει ότι πρόγραμμα μακροχρόνιας ανάπτυξης θα πρέπει να κάνει καλές επιδόσεις στα 13-14. Αν δουλεύει σωστά κι έχει το απαιτούμενο ταλέντο θα βγαίνουν και γρήγορες επιδόσεις σ’ αυτές τις ηλικίες χωρίς να φορτώνεται και να στρεσάρεται ο κολυμβητής ούτε ψυχολογικά ούτε σωματικά για να μπορέσει να το βγάλει αυτό στα 18 , 19 , 20 στα 22.

– Για την πανδημία του κοροναϊού;

Το πλήγμα από τη δίμηνη αυτή αποχή είναι μεγάλο για τα σωματεία και θα πρέπει να δοθούν ισχυρά κίνητρα από την Πολιτεία, ώστε να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους ξανά και να συνεχίσουν να αποτελούν το βασικό κύτταρο του αθλητισμού».