Ένα ακόμα μεγάλο αθλητικό γεγονός που έχει και έντονο κοινωνικό χαρακτήρα, φιλοξενεί από σήμερα το Ηράκλειο.
Ο λόγος για το πρωτοεμφανιζόμενο (με αυτόν τον τίτλο) World Table Tennis For Health Festival που περιλαμβάνει τρία events, αθλητικά και μη. Το Παγκόσμιο πρωτάθλημα πινγκ πονγκ αθλητών με Πάρκινσον, για πρώτη φορά το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ατόμων με Αλτσχάιμερ, όπως και Παγκόσμιο Συνέδριο για την υγεία.
Το Φεστιβάλ διοργανώνει ο Ε.Φ.Ο.Επ.Α. υπό την αιγίδα και την εξουσιοδότηση του Ιδρύματος της διεθνούς ομοσπονδίας του αθλήματος (ITTF Foundation).
Η τελετή έναρξης έγινε χθες στο Arina Beach Resort και οι αγωνιστικές εκδηλώσεις αρχίζουν σήμερα το πρωί (10) στα «Δύο Αοράκια» με τους αγώνες του απλού, με την αυλαία να πέφτει την Κυριακή 5 Νοεμβρίου.
Περίπου 60 είναι οι συνολικές συμμετοχές στους αγώνες από 16 χώρες του κόσμου.
Έξι αθλητές και 4 αθλήτριες πρόκειται ν‘ αγωνιστούν στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Πάρκινσον από την Ελλάδα.
Ο γνωστός προπονητής πάλης Παράσχος Δεσκουλίδης και ο Μανώλης Μαρκάκης από το Ηράκλειο, είναι δύο εκ των έξι Ελλήνων αθλητών που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας.
Ως υπεύθυνοι προπονητές έχουν οριστεί οι Πολυχρόνης Πολίτσης, Χριστίνα Αθανασοπούλου, Στέφανος Σπανάκης και Μιχάλης Μανιάς (οι δύο τελευταίοι του «Ηράκλειο» ΟΑΑ).
«Το γιορτάζουμε κι ανυπομονούμε για τους αγώνες. Να ευχαριστήσουμε για άλλη μία φορά τους εξαιρετικούς προπονητές Σπανάκη και Μανιά που προσφέρθηκαν κι ανέλαβαν την προετοιμασία μας, το «Ηράκλειο» ΟΑΑ για τη φιλοξενία όλο αυτό το διάστημα στους χώρους του, καθώς και την Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης για τη στήριξη», ανέφεραν ο Παράσχος Δεσκουλίδης και ο Μανώλης Μαρκάκης.
Στο καθιερωμένο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Πάρκινσον έχουν προκηρυχθεί από τρεις κατηγορίες σε κάθε ατομικό αγώνισμα.
Τα αποτελέσματα βεβαίως, μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα σε τέτοιες διοργανώσεις, η χαρά της συμμετοχής και της άθλησης μετράει περισσότερο, πάντως δε λείπει και το πάθος για τις διακρίσεις. Τρεις κατηγορίες θα γίνουν στους άνδρες και δύο στις γυναίκες όσον αφορά στο απλό του Πάρκινσον.
Στο τουρνουά για άτομα με Αλτσχάιμερ όλες οι συμμετοχές θα είναι από την Ελλάδα.
Η διοργάνωση θα έχει δύο στάδια, τόσο για το απλό όσο και για τα διπλά: Πρώτα τους αγώνες σε γκρουπ και μετά τα νοκ άουτ.
Τα παιχνίδια «παρηγοριάς» επίσης προβλέπονται για όλα τα αγωνίσματα. Ζευγάρια σχηματίζονται και ανάμεσα σε αθλητές κι αθλήτριες διαφορετικών κατηγοριών.
Το Συνέδριο για την Υγεία
Το World Table Tennis for Health Congress (Παγκόσμιο συνέδριο για την υγεία και τον ρόλο της επιτραπέζιας αντισφαίρισης στην αντιμετώπιση σοβαρών νευρολογικών παθήσεων) θα λάβει χώρα αύριο Παρασκευή και το Σάββατο στο Arina Beach Resort, όπου θα μιλήσουν και Έλληνες επιστήμονες.
Ανάμεσά τους ο Παναγιώτης Μήτσιας, καθηγητής Νευρολογίας στην Ιατρική σχολή, μέλος της Επιστημονικής επιτροπής του συλλόγου για το Αλτσχάιμερ «Αλληλεγγύη» Ηρακλείου καθώς
και ο Παύλος Ποτουρίδης, επίσης εκ των αντιπροέδρων της «Αλληλεγγύης» που θ’ αναλύσει το θέμα «Table Tennis for Health, Preventing Alzheimer with Table Tennis».
Το συνέδριο θα τιμήσει με την παρουσία της και η Σουηδέζα Πέτρα Σέρλινγκ, πρόεδρος της ITTF και μέλος εδώ και λίγο χρονικό διάστημα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (IOC).
Ήδη βρίσκεται στο Ηράκλειο ο διευθυντής του Ιδρύματος Αργεντινός Λεάντρο Όλβεχ.
Το Ίδρυμα της διεθνούς ομοσπονδίας του αθλήματος (ITTF) αναφέρεται στα πολλαπλά οφέλη του πινγκ πονγκ στην υγεία, δίνοντας περισσότερα στοιχεία προς τους συμμετέχοντες και τονίζοντας τη βοήθεια που προσφέρει το πινγκ πονγκ σε άτομα με βαριές νευρολογικές ασθένειες.
Προτρέπει μάλιστα τους ενδιαφερόμενους να συναντήσουν τον πρεσβευτή των αγώνων Ισπανό Φλούβιο Καπιτάνιο, που είναι οικονομολόγος και διευθυντής τεχνολογίας και διαγνώστηκε με Πάρκινσον το 2007.
«Απευθύνουμε θερμή πρόσκληση εκ μέρους του Ιδρύματος ITTF να διερευνηθούν όλες οι δυνατότητες διοργάνωσης δραστηριοτήτων “Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης για την Υγεία”, με επίκεντρο τα άτομα που πάσχουν από νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Πέρα από την εξυπηρέτηση του ηλικιωμένου πληθυσμού, η επιτραπέζια αντισφαίριση υπόσχεται αξιοσημείωτες προοπτικές για όσους παλεύουν με παθήσεις, όπως η νόσος του Πάρκινσον, το Αλτσχάιμερ, η σκλήρυνση κατά πλάκας και η άνοια», τονίζεται στην πρόσκληση του Ιδρύματος.