Πολλές διοργανώσεις γίνονται στην αναβαθμισμένη πισίνα του Ηρακλείου
Πολλές διοργανώσεις γίνονται στην αναβαθμισμένη πισίνα του Ηρακλείου

Είκοσι έξι διοργανώσεις φιλοξενήθηκαν στο νησί μέσα στο 2022. Με τον ίδιο ρυθμό θα εξακολουθήσουν να δραστηριοποιούνται στην Κρήτη και το 2023 αφού από την 1 Γενάρη μέχρι τις 30 Ιουνίου έχουν ήδη προγραμματιστεί 18 σημαντικές εκδηλώσεις ενώ μέσα στη χρονιά, ένα πολύ μεγάλο γεγονός αποτελεί η διεξαγωγή των 3ων Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων που θα γίνουν στο νομό Ηρακλείου με τη συμμετοχή 1500 αθλητών και αθλητριών από 26 χώρες.

Στο Ηράκλειο θα πραγματοποιηθούν οι αγώνες της τεχνικής κολύμβησης και στα Μάλια οι αγώνες της ανοιχτής θάλασσας.

Ο πρόεδρος της περιφερειακής επιτροπής Κρήτης της ΚΟΕ, Γιώργος Ανδρουλάκης, στο εορταστικό ηλεκτρονικό περιοδικό της ΚΟΕ (Κολυμβητική Ομοσπονδία) αναφέρεται στα όσα διαδραματίστηκαν μέσα στο 2022 αλλά και στα προβλήματα τα οποία υπάρχουν και ταλανίζουν την περιοχή.

«Έγιναν 26 συνολικά διοργανώσεις, 23 κολυμβητικές και 3 σε επίπεδο ανοικτής θάλασσας.

Εκδηλώσεις της κολυμβητικής ομοσπονδίας και των συλλόγων. Ξεχωρίζουν, το διεθνές τουρνουά υδατοσφαίρισης ανδρών στη μνήμη του αδικοχαμένου Νώντα Σαμαρτζίδη και η διεθνής κολυμβητική συνάντηση τα 19α Βενιζέλεια που έγιναν στα Χανιά και έφεραν την αφρόκρεμα της ελληνικής κολύμβησης τον Απρίλη στην πόλη.

Επιπλέον άξιο αναφοράς είναι το 8ο κολυμβητικό μίτινγκ στη μνήμη του Τσέτο Γκολομέεβ κ.ά.». Ο πρόεδρος συνεχίζει για το 2023: «Μέσα στο 2023, θα διοργανωθούν μέχρι και τον Ιούνιο 13 διοργανώσεις κολύμβησης, 3 ανοικτής θάλασσας, 2 “μαστερς” ενώ βέβαια ξεχωρίζουν οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες.

Είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι στη μετά Covid εποχή ανεβαίνουν αισθητά τα νούμερα των αθλητών και αθλητριών που μετέχουν στις διοργανώσεις. Αυτό μας δείχνει ότι περνάμε σε μια «επόμενη ημέρα». Ο Γιώργος Ανδρουλάκης όμως στέκεται στα σημαντικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η Κρήτη αναφορικά με τις κολυμβητικές δεξαμενές.

Εκτιμά ότι έχουν γίνει σημαντικά λάθη στο σκεπτικό δημιουργίας κολυμβητηρίων στο νησί.

Ο κ. Ανδρουλάκης
Ο Βασίλης Κακουλάκης

Τονίζει: «Να φέρω ως παράδειγμα τις κολυμβητικές δεξαμενές στο Αρκαλοχώρι και στις Μοίρες. Πρόκειται για δύο πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων (50 μέτρων, ανοικτές) που η λειτουργία τους σε ετήσια βάση είναι ανέφικτη. Ενώ θα μπορούσαν να λειτουργούν επί 12 μήνες, τα κόστη είναι τέτοια που δεν επιτρέπει στις δημοτικές αρχές να λειτουργήσουν τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις.

Υπάρχει ακόμη, μια δεξαμενή, επίσης 50 μέτρων στην περιοχή έξω από το Ηράκλειο, στις Γούρνες, που δε λειτούργησε ποτέ και ποτέ δεν μπήκε νερό. Την ίδια ώρα, στην πόλη του Ηρακλείου, υπάρχει μια – μόνο – δεξαμενή η οποία είναι ανοιχτή (50 μέτρων) και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τη λειτουργία των σωματείων όταν αυτά είναι 11 και καλλιεργούν αρκετά από τα αθλήματα της ΚΟΕ.

Δεν θέλω να πω ότι ήταν λάθος η κατασκευή των προαναφερόμενων κολυμβητηρίων, αλλά για τη λειτουργικότητα τους, θα μπορούσαν εκεί να είχαν δημιουργηθεί μικρότερες πισίνες – με αισθητά μικρότερο κόστος – έτσι ώστε να λειτουργούν όλο το χρόνο και παράλληλα να έχει κατασκευαστεί μια άλλη πισίνα στο Ηράκλειο που να εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολλών σωματείων που υπάρχουν στην πόλη».

«Έχει εξαγγελθεί», συνεχίζει, «η κατασκευή μιας 33αρας κλειστής πισίνας που θα βρίσκεται ανατολικά της ήδη υπάρχουσας. Μακάρι να γίνει αυτό το έργο γιατί θα δώσει ανάσα σε όλα τα σωματεία της πόλης. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι στην Κρήτη δεν υπάρχει ούτε μια κλειστή πισίνα σήμερα. Αυτό αποτελεί μεγάλο πρόβλημα».

Ο κ. Ανδρουλάκης στέκεται επίσης στο τεράστιο θέμα που υπάρχει στην περιοχή «Ακρωτήρι» των Χανίων. Εκεί, για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 κατασκευάστηκε μια κλειστή πισίνα 50 μέτρων όπου το τοπίο – όπως ο ίδιος χαρακτηρίζει – είναι νεφελώδες γιατί ποτέ δεν λειτούργησε. «Είναι εγκαταλελειμμένη». Τέλος σημειώνει: “Είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι στη μετά Covid εποχή ανεβαίνουν αισθητά τα νούμερα των αθλητών και αθλητριών που μετέχουν στις διοργανώσεις. Αυτό μας δείχνει ότι περνάμε σε μια «επόμενη ημέρα».