Το αύριο του ΟΦΗ περνάει μέσα από το σήμερα και στην κρητική ομάδα παρουσίασαν χθες αυτό που άρχισε να εξελίσσεται εδώ και μερικούς μήνες στις Ακαδημίες. Το μοντέλο… Γκέραρντ παίρνει ξανά σάρκα και οστά από τα παιδιά του Ολλανδού με επικεφαλής τον Γιάννη Σαμαρά.
Ο Διευθυντής Ποδοσφαίρου της ΠΑΕ αναλύοντας τον τρόπο λειτουργίας των Ακαδημιών είπε: «Είναι πολύ σημαντικό να ξαναχτίσουμε στην ουσία, κάτι που είχαμε πριν από πολλά χρόνια και είχα την τύχη να δουλέψω και έτσι ξεκίνησα να δουλεύω το 1996.
Έχουμε έναν μήνα που ήδη έχουν ξεκινήσει τα τμήματα U15, U14, U13 και στόχος είναι να ανεβάσουμε αρκετά το επίπεδο και να δώσουμε μεγαλύτερο κίνητρο στα παιδιά. Είναι πολύ σημαντικό να βρούμε ξανά την ταυτότητά μας.
Τα παιδιά, επιλέγονται από ένα σύστημα σκάουτινγκ και για αυτόν τον λόγο θα εκπαιδεύονται σε θέματα σκάουτινγκ οι προπονητές. Το μπάτζετ βγαίνει μέσα από την ομάδα ώστε και εμείς να συνεισφέρουμε στην ανάπτυξη της Ακαδημίας.
Το σκάουτινγκ έχει να κάνει, σε πρώτη φάση με τον νομό Ηρακλείου. Σε δεύτερη φάση, με την υπόλοιπη Κρήτη. Αυτήν τη στιγμή έχουμε ήδη 9 παιδιά που μένουν σε διαμερίσματα, έχουν ξεκινήσει το σχολείο και ελπίζουμε πως στο μέλλον ο αριθμός θα μεγαλώσει. Σε τρίτη φάση θέλουμε τα καλύτερα παιδιά από όλη την Ελλάδα και στην τέταρτη φάση να έρχονται παιδιά από το εξωτερικό».
Αναφερόμενος στις ώρες και στα γήπεδα είπε:
«Σαν ώρες είμαστε καλά, θα ζητήσουμε από τη διοίκηση να μας φτιάξει καμιά 10αρια γήπεδα. Τρέχουμε σε χώρους όπως τα Καλέσα και η Τύλισος, πέρυσι ήμασταν στις Δαφνές. Παντού υπάρχει αυτό το πρόβλημα και εδώ είναι μικρότερο. Είναι μέσα στο πρόγραμμά μας να γίνουν πράγματα και θα γίνουν».
Για τη φιλοσοφία των Ακαδημιών ανέφερε : «Το μοντέλο προπόνησης είναι πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο. Προσπαθούμε να είμαστε κοντά στο τακτικό κομμάτι της πρώτης ομάδας που ακολουθούν οι ομάδες της Ευρώπης και να υπάρχει μια ομαλή μετάβαση από τα τμήματα υποδομής μέχρι την πρώτη ομάδα.
Όταν τελείωσε η περσινή σεζόν, θέλαμε να φέρουμε Έλληνες αθλητές και να μην πάμε σε ξένους. Στη Σούπερ Λιγκ 1 ότι παίζουν μόνο 1-2 Έλληνες και καταλαβαίνετε ότι γίνεται ακόμα πιο δύσκολη η δουλειά μας που θέλουμε να φέρουμε Έλληνες ποδοσφαιριστές. Είμαστε από τις ελάχιστες ομάδες που χρησιμοποιούν τόσους πολλούς Έλληνες»
Για την εκπαίδευση των γονιών: «Θα υπάρχουν μίτινγκ με τους γονείς για το πώς πρέπει να βοηθούν τα παιδιά τους. Όταν δημιουργείς ένα σταθερό περιβάλλον, βοηθάς και τους γονείς για να μάθουν. Μετά, τα παιδιά έχουν μεγαλύτερη αυτογνωσία και δεν χρειάζονται και τους γονείς ώστε τα παιδιά να σκέφτονται από μόνα τους και όχι να κατευθύνονται. Είναι δύσκολη η αλλαγή νοοτροπίας, όμως για εμένα όλα είναι θέμα εκπαίδευσης και πάντα με επίκεντρο το παιδί».
Για την Κ19: «Η φιλοσοφία μας είναι να πάνε τα παιδιά από την Κ13 μέχρι την Κ19 και να μάθουν όλο το πρόγραμμα. Οποιοσδήποτε μπαίνει στο δικό μας πρόγραμμα θα πρέπει να είναι κάτι πολύ καλό για την ομάδα. Δεν θα πάρουμε ένα παιδί για να παίξει απλά για έναν χρόνο».
Για τις Ακαδημίες του Ερασιτέχνη ΟΦΗ: «Η ΠΑΕ ΟΦΗ έπρεπε να έχει ένα ενιαίο πρόγραμμα. Μακάρι να υπήρχε ένα ενιαίο πρόγραμμα, προς το παρόν δεν μας έχει ζητηθεί τίποτα για προπονήσεις στο ΒΑΚ. Ήδη η γυναικεία ομάδα θα προπονείται στο Βαρδινογιάννειο. Προς το παρόν δεν μας έχει ζητηθεί τίποτα για τις ακαδημίες του Ερασιτέχνη».
«Ο χρόνος δουλεύει για την ομάδα»
ΝΙΟΠΛΙΑΣ, ΠΑΤΕΜΤΖΗΣ ΚΑΙ ΚΩΦΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ
Για τον απόλυτα επαγγελματικό τρόπο που λειτουργούν τα τμήματα υποδομής μίλησε ο συντονιστής ποδοσφαίρου Νίκος Νιόπλιας.
«Εδώ υπάρχει ένα επαγγελματικό πρότυπο λειτουργίας. Την χρονιά που ήμουν προπονητής στον ΟΦΗ, χρειαστήκαμε δύο παίκτες για να γίνουν επαγγελματίες και ήταν πολύ δύσκολο. Τώρα όλη αυτή η διαδικασία θα γίνεται μέσα από επιλογές που κάνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι και θα είναι πιο εύκολο να μπαίνουν στην πρώτη ομάδα. Αφού επιλέγουμε από μια “άλφα” ηλικία, θα εκπαιδεύονται σωστά και όταν φτάσουν στα πρόθυρα της πρώτης ομάδας θα γίνουν επιλογές για να παίξουν στην πρώτη ομάδα.
Είμαστε σε καλό δρόμο, παρακολουθούμε όλες τις προπονήσεις, όλους τους αγώνες και ο χρόνος δουλεύει για την ομάδα. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν πως το επίπεδο δουλειάς είναι πολύ υψηλό και επαγγελματικό. Από τις επιλογές των προπονητών που έκανε ο Γιάννης μέχρι τις επιλογές των παικτών που έγινε μέσω σκάουτινγκ. Έχουν τελειώσει τα “έχω γνωστό και φίλο, θα έρθει στον ΟΦΗ”».
Ο τεχνικός διευθυντής των τμημάτων υποδομής Μανώλης Πατεμτζής αποκάλυψε ότι το καλοκαίρι ήρθαν στον ΟΦΗ 60 παιδιά μετά από σκάουτινγκ.
«Οι βάσεις έχουν μπει και τώρα ξεκινάμε αυτό που έχει όνειρο ο Γιάννης Σαμαράς: Να λειτουργήσει ο ΟΦΗ σαν ακαδημία – πρότυπο. Το καλοκαίρι ήρθαν στην ομάδα 60 νέα παιδιά και θέλω να ευχαριστήσω τις ομάδες τους για την συνεργασία.
Έγινε μια απόλυτη στελέχωση ανθρώπων με τρομερή εμπειρία αλλά και τον χαρακτήρα με την φιλοσοφία όπως ο Νίκος Νιόπλιας και ο Σάββας Κωφίδης. Είμαστε σίγουροι πως θα εκπαιδεύσουμε τα παιδιά ώστε μετά από μερικά χρόνια να βγάλουμε παίκτες για την πρώτη ομάδα αλλά και συγχρόνως να είναι σωστοί άνθρωποι» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο συντονιστής των τμημάτων υποδομής του ΟΦΗ Σάββας Κωφίδης ανέφερε ότι ο στόχος είναι και παιδαγωγικός: «Εξασκούμε τους παίκτες όμως σε συνδυασμό με τις αξίες της ζωής. Το γήπεδο δεν είναι ένας άδειος χώρος. Ο περιβάλλων χώρος αλλά και κάθε στοιχείο που υπάρχει εκεί λειτουργεί ως μέσο ώστε να αναπτυχθεί ο αθλητής αγωνιστικά, συναισθηματικά και σωματικά. Εστιάζουμε την ανάπτυξη του ατόμου και του χαρακτήρα αλλά και ταυτόχρονα ως μέλος μιας ομάδας. Το ποδόσφαιρο ως μέλος της κοινωνίας όμως δεν είναι ένα άθλημα αλλά τρόπος και σκέψης για εμάς».