Ένα ονειρικό καλοκαίρι έζησε ο ελληνικός αθλητισμός που είχε τη χαρά να δει πολλούς πρωταθλητές του, να διαπρέπουν στα Ευρωπαϊκά (κατά βάση) πρωταθλήματα αρκετών αθλημάτων, τα οποία συσσωρεύτηκαν μέσα στο 2022, λόγω της επέλασης του κοροναϊού τα προηγούμενα χρόνια.
Κόντρα σε ελλείψεις υποδομών, χρηματοδότησης και πάσης φύσεως εμπόδια, χάρισαν στιγμές συγκίνησης, χαράς και υπερηφάνειας σε όλους τους Έλληνες φιλάθλους.
Πέντε μετάλλια (4 χρυσά και ένα αργυρό) ήταν ο εντυπωσιακός απολογισμός του ελληνικού στίβου στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Μονάχου, τέσσερα μετάλλια πανηγυρίσαμε στην κωπηλασία, δύο στην κολύμβηση, ένα στην ενόργανη γυμναστική, ένα στην καλλιτεχνική κολύμβηση και αρκετές ακόμα σπουδαίες εμφανίσεις από αθλητές που μπορεί να μην κατάφεραν να ανέβουν στο βάθρο, αλλά έδειξαν την αξία τους.
Μεγάλη πρωταγωνίστρια ήταν ασφαλώς η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, που σε ηλικία 38 ετών και χωρίς ουσιαστική στήριξη από την πολιτεία, έφερε στη χώρα μας δύο χρυσά ευρωπαϊκά μετάλλια. Στο Μόναχο η καταπληκτική αθλήτρια από την Καρδίτσα, πρώτευσε στα 20 και τα 35χλμ. βάδην.
Την ίδια μέρα που η Ντρισμπιώτη κατακτούσε τον δεύτερο τίτλο της, την εθνική μας υπερηφάνεια συμπλήρωσε η 20χρονη Ελίνα Τζένγκο, η οποία με μία εντυπωσιακή βολή (65,81μ.) στον ακοντισμό, επανέφερε την Ελλάδα στην κορυφή σε ένα αγώνισμα που και στο παρελθόν μας είχε χαρίσει μεγάλες στιγμές.
Ιστορία «έγραψε» και η Κατερίνα Στεφανίδη.
Η μαχήτρια με το μεγάλο χαμόγελο, σε έναν συγκλονιστικό τελικό στο επί κοντώ, κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο. Ήταν το τέταρτο μετάλλιο σε τέσσερα διαδοχικά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα – κάτι που καμία άλλη επικοντίστρια δεν έχει πετύχει έως τώρα.
Τον …χορό των μεταλλίων του στίβου είχε ανοίξει στο Μόναχο, ο μοναδικός Μίλτος Τεντόγλου, με «πτήση» στα 8,52 μ. στο μήκος.
Ο απόλυτος βασιλιάς των κρίκων επιβεβαίωσε τον τίτλο του και στο Μόναχο. Ο Λευτέρης Πετρούνιας κατέκτησε για έκτη φορά στην καριέρα του το χρυσό μετάλλιο του αγωνίσματος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής και ισοφάρισε το απόλυτο ρεκόρ για έναν σπεσιαλίστα οργάνου, το οποίο μοιράζεται με τον Ούγγρο Κρίστιαν Μπέρκι, έξι φορές πρωταθλητή Ευρώπης στον πλάγιο ίππο.
Στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης που έγινε στη Ρώμη, ο Απόστολος Χρήστου κατέκτησε ένα χρυσό και ένα αργυρό μετάλλιο στα 50 και 100μ. ύπτιο αντίστοιχα ενώ ο δικός μας Κριστιάν Γκολομέεβ ανέβηκε για ακόμη μία φορά στο τρίτο σκαλί του βάθρου. Στο φινάλε μίας δύσκολης για τον ίδιο χρονιά, πήρε την τρίτη θέση στα 50μ. ελεύθερο.
Η Ελλάδα κατέκτησε τέσσερα μετάλλια, τα περισσότερα από το 2011, στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κωπηλασίας του Μονάχου, Χρυσός ήταν ο Αντώνης Παπακωνσταντίνου στο μονό σκιφ ελαφρών βαρών και ασημένιος ο Στέφανος Ντούσκος στο σκιφ. Στο δεύτερο σκαλί του βάθρου ανέβηκαν τόσο η Ζωή Φίτσιου (ελαφρύ σκιφ) όσο και η Ευαγγελία Αναστασιάδου (σκιφ).
Εξαιρετική επίδοση και από τα , που κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στον στο Ευρωπαϊκό της Ρώμης.
Ανάμεσά τους και η Κρυσταλλένια Γιαλαμά του Ωρίωνα Ηρακλείου.
Σε ομαδικό επίπεδο τέλος, ξεχώρισε το χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε η Εθνική ομάδα πόλο των ανδρών στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης. Μετά από μία θαυμάσια πορεία, οι διεθνείς του Θοδωρή Βλάχου λύγισαν στον ημιτελικό από την Ιταλία αλλά ανέβηκαν στο βάθρο, κερδίζοντας την Κροατία.