Το Aikido Dojo Ηρακλείου στην Ιαπωνία

Μια σύγχρονη πολεμική τέχνη καλλιεργείται τα τελευταία χρόνια στο Ηράκλειο. Πρόκειται για το αϊκίντο, με προσέλευση από την Ιαπωνία, στο οποίο διδάσκει ο Νίκος Ιλαρίδης. Παράλληλα είναι εκδότης βιβλίων για τις ιαπωνικές πολεμικές τέχνες και συμμετέχει σε διάφορες δράσεις για την ανάπτυξη των πολεμικών τεχνών στην Ελλάδα.

Για ένα μήνα έζησε τη μαγεία της τέχνης στην πηγή της, στην Ιαπωνία, και η ΠΑΤΡΙΣ μίλησε μαζί του για την εμπειρία του ταξιδιού του στην πατρίδα του αϊκίντο, σε μια διαφωτιστική συνέντευξη.

  • Κατ’ αρχάς θα θέλαμε να μας πείτε με λίγα λόγια τι είναι το αϊκίντο

Απ.: To αϊκίντο είναι μια ιαπωνική πολεμική τέχνη που μας μαθαίνει πώς να ζούμε μια ζωή με ειλικρίνεια βασισμένη στην αρχή της μη-βίας. Ο σκοπός του, σύμφωνα με τον ιδρυτή του, τον Ο-Σενσέι, δεν είναι να δημιουργήσεις αντιπάλους ή να εμπλακείς σε μία μάχη με νικητές και χαμένους αλλά να μπορέσεις σε συνεργασία με τους άλλους να αναπτύξεις ειρηνική καρδιά και πνεύμα σεβασμού και προστασίας  για όλα τα πράγματα στον κόσμο.

  • Ακούγεται πολύ ενδιαφέρον, αλλά ταυτόχρονα και λίγο ιδεαλιστικό για πολεμική τέχνη…

Απ.: Ίσως και να είναι αν μείνουμε μόνο στη θεωρία. Το αϊκίντο είναι μια αποτελεσματική πολεμική τέχνη που απαιτεί το καλύτερο, σωματικά και ψυχικά, που μπορεί να δώσει ο καθένας κατά την πρακτική του. Η συνεχής και αδιάκοπη εξάσκηση, οι επιτυχίες και οι απογοητεύσεις που την συνοδεύουν και η αφοσίωση για πολλά χρόνια στη τέχνη φέρνουν την αλλαγή στο πνεύμα και μετά αυτό το πνεύμα θα πρέπει να το κάνεις πραγματικότητα στην καθημερινή ζωή. Αυτή η αλλαγή λοιπόν δεν είναι εύκολη, ούτε γρήγορη και σίγουρα δεν εξαντλείται στη θεωρία.

 

Kατά την εξάσκηση του Aikido καθοδηγείς τον συνασκούμενο σου χωρίς να ασκείς βία
Kατά την εξάσκηση του Aikido καθοδηγείς τον συνασκούμενο σου χωρίς να ασκείς βία
  • Τι ήταν αυτό που σας έκανε να πάτε στην Ιαπωνία και να εξασκηθείτε στο αϊκίντο;

Απ.: Καταρχήν η επιθυμία να διδαχθώ από δασκάλους που είχαν γνωρίσει από κοντά τον ιδρυτή του αϊκίντο και κατά δεύτερον να περπατήσω στα βήματα της ιστορίας της τέχνης. Η περιοχή του Κουμάνο είναι η γενέτειρα του Ο-Σενσέι και του αϊκίντο.

  • Πείτε μας λίγα λόγια για τo Κουμάνο. Ποιες είναι oι εντυπώσεις σας;

Απ.: Είναι ένας πολύ όμορφος τόπος στην νότια άκρη της μεγαλύτερης χερσονήσου (Kii Peninsula) της Ιαπωνίας, περίπου 100 χλμ. από την Οσάκα. Γεμάτος από καταπράσινα βουνά, ποτάμια, καταρράκτες και επιβλητικά τεμένη διατηρεί αναλλοίωτη την ομορφιά της φύσης και της  ιστορίας της περιοχής. Από τους Ιάπωνες θεωρείται ιερή γη και έχει μια βαθιά πνευματική αξία.

Για πάνω από χίλια χρόνια ασκητές, οι οποίοι ονομάζονταν γιαμαμπούσι, διαβίωναν στα βουνά του Κουμάνο εξασκώντας τη μυστικιστική πρακτική τους, ένα αμάλγαμα βουδισμού και σιντοϊσμού. Από τα αρχαία χρόνια αυτοκράτορες και κοινοί θνητοί έρχονταν ως προσκυνητές στο Κουμάνο για να περπατήσουν το Kumano Kodo (αρχαία μονοπάτια του Κουμάνο) και να καταλήξουν στα τρία βασικά ιερά τεμένη της περιοχής (Χόνγκου, Νάτσι, Χαγιατάμα).

Από το 2004 το Kumano Kodo αναγνωρίστηκε ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Ιαπωνίας από την Unesco. Ο ιδρυτής του αϊκίντο, Μοριχέι Ουεσίμπα Ο-Σενσέι γεννήθηκε στο Κουμάνο, σε μια παραλιακή πόλη που λέγεται Τανάμπε και πολύ συχνά κατά την διάρκεια της ζωής του επέστρεφε στην περιοχή ως προσκυνητής και για να διδάξει αϊκίντο στο Κουμάνο Τζούκου Ντότζο.

  • Το Κουμάνο Τζούκου Ντότζο επισκεφθήκατε για εκπαίδευση;

Απ.: Ακριβώς.

  • Πώς ήταν η εξάσκηση εκεί;

Απ.: Το Κουμάνο Τζούκου Ντότζο βρίσκεται στην πόλη Σίνγκου, ακριβώς λίγα μέτρα από το ιερό τέμενος Χαγιατάμα, που λέγαμε παραπάνω. Είναι ένα παραδοσιακό ντότζο του αϊκίντο με ξύλινη επένδυση, σκληρά στρώματα στο πάτωμα και με τις καλλιγραφίες του ιδρυτή στους τοίχους να σε ταξιδεύουν σε παλιές εποχές.

Στο ντότζο (χώρο εξάσκησης) έφτασα για να μείνω ως ούτσι ντέσι δηλ. οικότροφος μαθητής που έχει την υποχρέωση να λαμβάνει μέρος σε όλες τις προπονήσεις της ημέρας και να φροντίζει το ντότζο.

Εκεί μου είπαν ότι είμαι ο πρώτος Έλληνας ούτσι ντέσι που εμφανίζεται για εκπαίδευση στο Κουμάνο.  Το πρώτο μάθημα ξεκινάει στις 6:30 το πρωί, μετά υπάρχει το απογευματινό τμήμα στις 18:00 και τέλος το βραδινό μάθημα στις 19:30. Η εξάσκηση είναι δυναμική και γρήγορη και σε φτάνει στο όριά σου με σκοπό να τα ξεπεράσεις έστω και λίγο κάθε φορά.

Όλοι οι δάσκαλοι ακολουθούν την γραμμή του εκλιπόντος Μίτσιο Χικιτσούτσι, επικεφαλής εκπαιδευτή του ντότζο για πάνω από 50 χρόνια και στενού μαθητή του ιδρυτή του αϊκίντο Ο-Σενσέι που έλαβε την τιμητική διάκριση του δέκατου νταν. Η παρακαταθήκη του στο αϊκίντο και την μετάδοση της πνευματικής κληρονομιάς που μας άφησε ο Ιδρυτής είναι αναμφίβολη.

 

Με τους δασκάλους και μαθητές του Κουμάνου Τζούκου Ντότζο στην τελευταία προπόνηση
Με τους δασκάλους και μαθητές του Κουμάνου Τζούκου Ντότζο στην τελευταία προπόνηση
  • Ποιο είναι το ποιο σημαντικό μάθημα που πήρατε από την εξάσκησή σας ως ούτσι ντέσι;

Απ.: Χμμμ… Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση γιατί βίωσα πολλά και διαφορετικά μαθήματα. Ένα που ξεχωρίζω είναι ότι η έντονη εξάσκηση  και όταν λέω έντονη εννοώ πέρα από τα προηγούμενα όρια που είχες θέσει στον εαυτό σου, μπορεί να σε αλλάξει, να σε κάνει πιο δεκτικό και να σου αποκαλύψει ένα μέρος της ουσίας της τέχνης.

  • Πολύ ενδιαφέρον… Κάποια άλλη ιστορία που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;

Απ.: Ήταν μεγάλη τιμή για εμένα όταν στο τέλος της εκπαίδευσής μου και λίγο πριν φύγω οι δάσκαλοι του Κουμάνο Τζούκου Ντότζο με φώναξαν κοντά τους και με όρισαν εκπρόσωπο Ελλάδας της γραμμής αϊκίντο του δασκάλου Χικιτσούτσι. Ήταν μια συγκινητική στιγμή.

  • Θα θέλατε να ξαναπάτε στην Ιαπωνία;

Απ.: Έχω ήδη κλείσει τα εισιτήρια για το επόμενο ταξίδι (γέλια).

  • Σας ευχαριστούμε πολύ για αυτή τη συνέντευξη.

Και εγώ σάς ευχαριστώ.