Θέλοντας να αναδείξει την ιστορία του αλλά και την προσφορά των ιδρυτών του, ο Ερασιτέχνης Ηρόδοτος διοργάνωσε για πρώτη φορά σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τον ΔΟΠΑΦΜΑΗ, το τουρνουά παιδικού ποδοσφαίρου «Χαμένες Πατρίδες» με τη συμμετοχή των προσφυγικών σωματείων της πόλης (ΑΕΚ, ΠΟΑ, Μινωική).
Το διήμερο τουρνουά πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο «Ιωάννης Σκουρέλλος», παρουσία πλήθους κόσμου και τοπικών φορέων που απένειμαν τα εύσημα στους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους που στόχος είναι να καθιερωθεί.
Μετά τη λήξη των αγώνων, έγιναν οι τιμητικές απονομές στους ιδρυτές όλων των σωματείων που συμμετείχαν στη διοργάνωση και συγκεκριμένα στους απογόνους τους που ένιωσαν τεράστια συγκίνηση.
Από τον Ηρόδοτο βραβεύθηκαν οι οικογένειες των ιδρυτών του Μιχαήλ Ελευθεριάδη, Απόστολου Μουζουράκη, Μιχαήλ Βελισσάριου, Δημήτρη Σκουρέλλου αλλά και ο μεγαλύτερος εν ζωή παλαίμαχος της ομάδας, Στέλιος Καργιλής («Ντανάς»).
Για λογαριασμό του ιδρυτή του ΠΟΑ Βασίλη Σαμψών, την πλακέτα πήρε ο υπεύθυνος της Ακαδημίας της ομάδας Σωτήρης Συνάνης, ενώ από την ΑΕ Κατσαμπά βραβεύθηκε ο εκ των ιδρυτών της Εμμανουήλ Φραγκιάδης και από τη Μινωική το ιδρυτικό της μέλος Ματθαίος Σάλιακας.
Στη σημαντικότητα της διοργάνωσης αναφέρθηκαν ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Ηροδότου, Νίκος Παναγιωτάκης, ο Γενικός Γραμματέας Γιάννης Αεράκης και ο Γενικός Διευθυντής Βασίλης Κοκοτσάκης. «Στόχος της διοίκησης μας είναι το τουρνουά αυτό να αναδείξει διαχρονικά την αγάπη και τη νοσταλγία των προσφύγων γενικά με τους τόπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν.
Γι’ αυτό απευθύνθηκε στην αρχή μόνο στα προσφυγικά σωματεία της πόλης και ακολούθως στο μέλλον σε συλλόγους της Κρήτης με προσφυγικό χαρακτήρα, με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή η εκδήλωση αυτή θα έχει Πανελλήνια συμμετοχή και όχι μόνο».
Τα προσφυγικά σωματεία του Ηρακλείου
Ηρόδοτος
Ιδρύθηκε στα τέλη του 1932 από τον πρόεδρο της τότε προσφυγικής κοινότητας Μιχάλη Ελευθεριάδη, τον γιατρό Μιχάλη Βελισσαρίου, τον Δημήτρη Σκουρέλλο, τον Απόστολο Μουζουράκη και άλλους Αλικαρνασσιώτες πρόσφυγες. Έμβλημα της ομάδας είναι η προτομή του Ηροδότου, του πρώτου ιστορικού, που καταγόταν από την Αλικαρνασσό της Μικράς Ασίας.
Έχει φθάσει μέχρι τη Β’ Εθνική, στην οποία αγωνίστηκε και φέτος.
ΠΟΑ
Το καμάρι του Ατσαλένιου ιδρύθηκε το 1951 από Μικρασιάτες πρόσφυγες με κύρια καταγωγή από τα Βουρλά, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στο Ατσαλένιο (Νέες Κλαζομενές) του Ηρακλείου.
Σήμα της ομάδας το αμπελόφυλλο ενώ η πρώτη προπόνηση έγινε ανήμερα του Αγίου Μηνά. Ήταν μια ιδέα που έγινε πράξη από τους Καϊσαρλή Ευάγγελο (Βαγγελάκη), Γκογκόση Νικόλαο, Μασέλη Γεώργιο, Δεμενόπουλο Εμμανουήλ, από την ξεχωριστή μορφή που λεγόταν Βασίλειος Σαμψών και άλλους πολλούς. Το 1964 ο ΠΟΑ έκανε το μεγαλύτερο βήμα του, αγωνιζόμενος στη Β΄ Εθνική.
ΑΕΚ
Η Αθλητική Εξόρμηση Κατσαμπά ιδρύθηκε το 1949 από πρόσφυγες που ήρθαν επίσης κυρίως από τα Βουρλά της Μικρασίας και εγκαταστάθηκαν δυτικά της Ν. Αλικαρνασσού. Ένας από τους ιδρυτές της ήταν και ο Εμμανουήλ Φραγκιάδης. Η ΑΕ Κατσαμπά που έχει σήμα τον δικέφαλο αετό, έχει παραδοσιακά συνδεθεί με την ΑΕΚ, με την οποία διατηρεί συνεργασία τα τελευταία χρόνια σε επίπεδο ακαδημιών.
Αγωνιστικά η ομάδα, έχει φθάσει μέχρι τη Δ’ Εθνική (Περιφερειακό).
ΜΙΝΩΙΚΗ
Η Μινωική είναι η ομάδα που εκπροσωπεί τη Φορτέτσα, μια περιοχή που κατοικήθηκε κυρίως από πρόσφυγες που γεννήθηκαν στα Αλάτσατα της Μικράς Ασίας. Ιδρύθηκε το 1958 με την ονομασία Μινώταυρος και τον επόμενο χρόνο, πήρε το σημερινό της όνομα. Έχει συμμετοχές στο Περιφερειακό πρωτάθλημα και ένα Κύπελλο ΕΠΣΗ (1988).