ΤΕΦΑΑ
H λειτουργία του ΤΕΦΑΑ στον Άγιο Νικόλαο
Οι φορείς θέλουν την λειτουργία του ΤΕΦΑΑ στον Άγιο Νικόλαο

Καθολική ήταν η στήριξη των συνέδρων του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Σχολικής Φυσικής Αγωγής και Αθλητικής Επιστήμης για λειτουργία τμήματος ΤΕΦΑΑ (ΣΕΦΑΑ πλέον) στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ) με έδρα τον Άγιο Νικόλαο.

Ένα συνέδριο που διοργάνωσαν δικτυακά η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Κρήτης, η Περιφέρεια Κρήτης, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, οι Ενώσεις Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Κρήτης, με την υποστήριξη του Δήμου Αγ. Νικολάου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ο μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων, 1400 σύνεδροι από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό Η.Π.Α., Ην. Βασίλειο, Φιλανδία, Κύπρο, Ολλανδία, Τουρκία, Γερμανία, Σιγκαπούρη, δημιούργησε μία «κατάμεστη» διαδικτυακά αίθουσα με έντονη διαδραστική  συμμετοχή μέχρι και τη λήξη των εργασιών του Συνεδρίου, συμβάλλοντας στην επιτυχημένη διεξαγωγή του.

Στο συνέδριο συμμετείχαν 23 διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ παρουσιάστηκαν 15 προφορικές εργασίες, 8 αναρτημένες εργασίες και πραγματοποιήθηκαν 4 εργαστήρια- σεμινάρια και καλή διδακτική πρακτική.

Ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Ζερβός  τόνισε χαρακτηριστικά:

“Είναι σημαντικό, ότι απ’ όλους τους συνέδρους, εκφράστηκε περίτρανα η στήριξη για την λειτουργία του ΤΕΦΑΑ ( η ίδρυση έχει γίνει) στον Άγιο Νικόλαο. Μια πράξη συγκρητισμού που θα πρέπει να μας διακρίνει σ΄ όλα τα ζητήματα. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και αναμένουμε την υποβολή του σχετικού φακέλλου από το ΕΛΜΕΠΑ στο αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του μεγάλου αυτού στόχου, που αποτελεί πάγιο αίτημα του Δήμου, αλλά και των ανθρώπων της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού του νησιού τα τελευταία χρόνια. Είναι γνωστό, ότι ο δήμος έχει αποδείξει έμπρακτα ότι στηρίζει την προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια, διαθέτοντας και διαμορφώνοντας χώρους για την στήριξη της Πανεπιστημιακής δομής, ενώ πρόσφατα εξασφάλισε την δυνατότητα ολοκλήρωσης σε σύντομο χρόνο του κλειστού γυμναστηρίου Τ10.

Θεωρώ ότι ήταν ένα απόλυτα επιτυχημένο συνέδριο και ευελπιστούμε η επόμενη διοργάνωση, να φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του ΤΕΦΑΑ Αγίου Νικολάου”.

Τα βασικά συμπεράσματα ήταν:

  • Η συναίνεση στο αίτημα και η στήριξη του ΕΛΜΕΠΑ  στην ίδρυση ΤΕΦΑΑ,
  • Το αίτημα για ένα «άλλο ΤΕΦΑΑ και όχι άλλο ένα ΤΕΦΑΑ» όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο προσκεκλημένος ομιλητής κ Νικ. Στεργίου και,
  • Ο συγκρητισμός ως προς τη διεκδίκησή του και την έδρα του, όπως προεκυψε από τη συνεργασία της εκπαιδευτικής και πανεπιστημιακής κοινότητας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού.

«Διεκδικούμε την ίδρυση του τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο στον Άγιο Νικόλαο και ζητάμε να υπάρξει άμεση πολιτική δέσμευση για την λειτουργία του.

Οι τοπικοί φορείς οφείλουμε να ζητήσουμε τη λειτουργία του τμήματος διαβεβαιώνοντας παράλληλα για τη συνεργασία και την υποστήριξη. Η Περιφέρεια Κρήτης έχει αποδείξει με τη συνεργασία που έχει τόσο με το ΕΛΜΕΠΑ όσο και με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το ΙΤΕ, το Πολυτεχνείο, καθώς επίσης και με τα έργα που υλοποιεί με προγραμματικές συμβάσεις ότι αξιοποιεί τα ιδρύματά μας. Το ίδιο θα πράξει και στην παρούσα περίπτωση.

Είναι πολύ σημαντικό να ιδρυθεί το συγκεκριμένο τμήμα στον Άγιο Νικόλαο. Το τμήμα θα εξυπηρετεί όλη την Κρήτη και τα νησιά, με αποτέλεσμα οι φοιτητές από το νησί να έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν στον τόπο τους, παράλληλα όμως η Κρήτη πρόκειται να αποτελέσει πόλο έλξης για φοιτητές από άλλα μέρη της Ελλάδας που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν αθλητικές σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου στο νησί μας» δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Θεμάτων Μαρία Χανιωτάκη-Μυλωνάκη.

Σε αναμονή της κατάθεσης του φακέλου που έχει συντάξει το ΕΛΜΕΠΑ στην νέα αρχή της ΕΘΑΑΕ, κατέθεσαν τις απόψεις και τις προστάσεις τους κορυφαίοι διεθνώς επιστήμονες της αθλητικής επιστήμης όπως ο Νίκος Στεργίου, κοσμήτορας και διευθυντής του Τμήματος Εμβιομηχανικής και Ανάπτυξης Έρευνας του Πανεπιστημίου Νεμπράσκα ΗΠΑ και ο Βασίλης Μπαλτζόπουλος, επικεφαλής καθηγητής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Επιστημών Αθλητισμού και Άσκησης της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Moores Liverpool.

Ο κ. Στεργίου τόνισε ότι τα ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου του στη Νεμπράσκα χρηματοδοτούνται από τον ιδιωτικό τομέα.

Πρότεινε σε σχέση με το υπό συζήτηση  ΤΕΦΑΑ ότι το πρόγραμμα σπουδών του θα πρέπει να διαφοροποιηθεί σε σχέση με των άλλων ΤΕΦΑΑ της χώρας καλύπτοντας νέα επιστημονικά και ερευνητικά πεδία, όπως του κέντρου του οποίοι ηγείται (Εμβιομηχανική και της Βιολογίας της άσκησης, Βιοϊατρικής), που θα προωθήσουν και την Επιστήμη της ΦΑ και θα ενισχύσουν τα προσόντα των φοιτητών συνδέοντάς τα με την απορροφητικότητά τους από  την αγορά εργασίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δε θέλουμε  άλλο ένα ΤΕΦΑΑ στη χώρα αλλά ένα άλλο ΤΕΦΑΑ». Αναφερόμενος στις υποδομές του ΤΕΦΑΑ είπε: «Δε χρειάζονται γήπεδα,  χρειάζονται μυαλά».

Ο κ. Μπαλτζόπουλος τόνισε ότι το νέο Τμήμα θα πρέπει να διαφοροποιηθεί ως προς τις σπουδές του από τα άλλα, χαιρετίζοντας  την πρόταση της τριμελούς επιτροπής για εξειδίκευση των σπουδών στον υγρό στίβο, τα θαλάσσια σπορ,  τον αθλητικό τουρισμό κ.ά .

Επίσης έγινε παρουσίαση της «Μελέτης σκοπιμότητας και βιωσιμότητας ΤΕΦΑΑ ΕΛΜΕΠΑ με έδρα τον Άγιο Νικόλαο», από τους: Αντώνιο Κυπάρο, αναπληρωτή καθηγητή ΤΕΦΑΑ Σερρών, Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,  Ανδρέα Φλουρή, αναπληρωτή καθηγητή ΤΕΦΑΑ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνο Παναγιωτάκη, αναπληρωτή καθηγητή και πρόεδρο Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, ΕΛΜΕΠΑ,  μέλη της  τριμελούς επιτροπής που όρισε το ΕΛΜΕΠΑ, στο πλαίσιο της ακολουθούμενης διαδικασίας για την ίδρυση και λειτουργία νέων Τμημάτων ΑΕΙ .

Σύμφωνα με τη μελέτη ο προσανατολισμός των σπουδών είναι σε νέα αντικείμενα όπως πρότειναν και οι προηγούμενοι ομιλητές (θαλάσσια σπορ, αθλητικός τουρισμός, Βιολογία της άσκησης και ειδική προσαρμοσμένη Φυσική Αγωγή), αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα επιλογής του Αγ. Νικολάου ως έδρα, το επιστημονικό  δυναμικό που υπάρχει στην Κρήτη για να στελεχώσει το ΤΕΦΑΑ καθώς και τη μεγάλη ζήτηση που έχουν τα ΤΕΦΑΑ από  φοιτητές από την Κρήτη  (100 κάθε χρόνο) ενώ  ανάδειξε τη γεωγραφική  ανισορροπία κατανομής των σημερινών ΤΕΦΑΑ, 4 στη Βόρεια Ελλάδα, 1 στην Αθήνα και  κανένα στη Νότια Ελλάδα. Επιπλέον τονίζει τις  πολιτικές  υποστήριξης  του ακαδημαϊκού και φοιτητικού προσωπικού από το ΕΛΜΕΠΑ.

 

Το ιστορικό της αναστολής του τμήματος ΤΕΦΑΑ

Όπως είναι γνωστό η ίδρυση ΤΕΦΑΑ στην Κρήτη αποτελεί πάγιο και τεκμηριωμένο, αίτημα των ανθρώπων της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού του νησιού εδώ και πέντε σχεδόν δεκαετίες, πολύ πριν ιδρυθούν τα τρία τελευταία ΤΕΦΑΑ στη χώρα (Κομοτηνής, Σερρών, Τρικάλων)

Το αίτημα   έφθασε «μιαν  ανάσα»  πριν την υλοποίησή του με το Νόμο  4610 Τεύχος A’ 70/07.05.2019 «Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις.» που συμπεριέλαβε  (άρθρο 24) στα υπό ίδρυση νέα Πανεπιστημιακά Τμήματα σε όλη την Ελλάδα  και την ίδρυση  μονοτμηματικής Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ) με έδρα τον Άγιο Νικόλαο.

Η Σχολή θα συμπεριλαμβάνονταν στο μηχανογραφικό των Πανελληνίων εξετάσεων από το έτος 2021-22 και  το ΕΛΜΕΠΑ σύστησε τριμελή επιτροπή επιστημόνων για τη σύνταξη   της μελέτης σκοπιμότητας και βιωσιμότητας του, υπό ίδρυση  ΤΕΦΑΑ.

Σύμφωνα όμως με το άρθρο 33 του NOMOΥ 4653 /2020 (ΦΕΚ A 12 – 24.01.2020)

ανεστάλη η εκπαιδευτική λειτουργία, μεταξύ άλλων Τμημάτων ΑΕΙ , και της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ) .

Στην αιτιολογική έκθεση του Νόμου 4653/2020 στο άρθρο 33, για την αναστολή εκπαιδευτικής λειτουργίας νέων τμημάτων ΑΕΙ αναφέρονται μεταξύ άλλων ότι η αναστολή « θα επιτρέψει την αξιολόγηση των νέων τμημάτων από την νέα Αρχή, την ΕΘ.Α.Α.Ε.,( Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης) με συγκεκριμένα κριτήρια, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου ( βλ. 4653/2019), στη βάση των απαιτούμενων μελετών σκοπιμότητας και βιωσιμότητας…».

Το Σεπτέμβρη του 2020 η νέα Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης  (ΕΘΑΑΕ) ζήτησε από το ΕΛΜΕΠΑ  Σχέδιο Στρατηγικής  Ανάπτυξης μαζί με επιπλέον στοιχεία και μελέτες. Η τριμελής επιτροπή κατέθεσε τον Οκτώβρη του 2020 επικαιροποιημένη μελέτη 67 σελίδων.