Τελικός EURO 2024: Η ιστορία πίσω από την ονομασία του τροπαίου

Ο Ανρί Ντελονέ έχει δώσει το όνομά του στο τρόπαιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και το Gazzetta επαναφέρει την ιστορία του Γάλλου ενόψει του τελικού του Euro 2024.

Στους ρυθμούς του μεγάλου τελικού του EURO 2024 ανάμεσα στην Ισπανία και την Αγγλία κινείται ο ευρωπαϊκός ποδοσφαιρικός πλανήτης. Οι δύο ομάδες θα μονομαχήσουν για την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου, το οποίο έχει πάρει το όνομα του Ανρί Ντελονέ.

Ποιος ήταν όμως ο Ανρί Ντελονέ και πώς συνδέεται με το EURO;

Το τρόπαιο ονομάστηκε προς τιμήν του Ανρί Ντελονέ, του πρώτου Γενικού Γραμματέα της UEFA και βασικού υποστηρικτή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Το όραμά του και η αφοσίωσή του στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του τουρνουά, το οποίο πραγματοποίησε την εναρκτήρια διοργάνωσή του το 1960.

Πιο αναλυτικά. γεννημένος στα τέλη της δεκαετίας του 1800 στο Παρίσι της Γαλλίας, ο Delaunay ονειρευόταν να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής – και μάλιστα αγωνίστηκε στην παρισινή ομάδα Étoile des Deux Lacs. Ωστόσο, λίγα χρόνια αργότερα θα ακολουθήσει έναν άλλο δρόμο, αυτόν της διαιτησίας. Αυτή η απόφαση του δεν φάνηκε να τον δικαιώνει, αφού σε έναν αγώνα μεταξύ της AF Garenne-Doves και της ES Benevolence κατάπιε τη σφυρίχτρα του και έσπασε δύο δόντια όταν ένας παίκτης τον πέτυχε με τη μπάλα στο πρόσωπο.

Μετά από αυτό αποφάσισε να μεταπηδήσει στη διοίκηση και έγινε πρόεδρος της Étoile des Deux Lacs πριν αναλάβει το ρόλο του Γενικού Γραμματέα της Comité Français Interfédéral (CFI), η οποία αργότερα θα γινόταν η Γαλλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου.

Λίγο αργότερα θα πάρει προαγωγή και θα κερδίσει μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο της FIFA – μεταξύ 1924 και 1928 μαζί με τον Rimet. Κατά τη διάρκεια της θητείας του εκεί, ο Delaunay θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Συνέχισε να ασχολείται έντονα με το ποδόσφαιρο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, μέχρι που βοήθησε στη δημιουργία της UEFA το 1954. Όλα αυτα προηγούμενα χρόνια, ονειρευόταν ένα διεθνές τουρνουά που θα περιλάμβανε μόνο ευρωπαϊκά έθνη. Δυστυχώς, πέθανε το 1955 και δεν μπόρεσε να δει την ιδέα του να παίρνει «σάρκα και οστά».

Οι 24 εθνικές ομάδες γεμάτες πάθος και ταλέντο θα αγωνιστούν για την κατάκτηση του πολυπόθητου τροπαίου.

Πηγή: gazzetta.gr