Τσάντα, σκουφάκι, παγουράκι, μπλούζα, αυτοκόλλητα, μετάλλια και φυσικά αυτόγραφα! Ολα αυτά στους συμμετέχοντες του αγώνα τριάθλου /aquathlon για παιδιά νηπιαγωγείου και γυμασόυ που διοργάνωσε με επιτυχία ο Τρίτων Ηρακλείου στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου (ΕΑΚΗ) και Παγκρητίου Σταδίου με την συνεργασία του ΕΑΚΗ, Δήμου Ηρακλείου και Pho3nix.
Ενας αγώνας που είχε στόχο τη διάδοση του τριάθλου που ναι μεν είναι παλιό ως άθλημα αλλά έχει περάσει διάφορες… “κακουχίες” και από τον Αύγουστο του 2022 πήρε από το υφυπουργείο Αθλητισμού ειδική αθλητική αναγνώριση και συστήθηκε αυτόνομη Ομοσπονδία με την ονομασία Τριαθλητική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΤΟΕ). Ηδη η ΤΟΕ αριθμεί 60 σωματεία, κάτι που φρόντισε να μας τονίσει ο πρόεδρος της Χρήστος Γείτωνας ο οποίος ήταν καλεσμένος στην εκδήλωση μαζί με την Ολυμπιονίκη το 2012 και 2016 (ασημένια), επτά φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης (2009-2021) Ελβετίδα Νίκολα Σπίριγκ. Μάλιστα η Σπίριγκ συνεργάζεται με το ίδρυμα Pho3nix για την διάδοση των παιδικών τριάθλων.
Μπορεί στο Ηράκλειο να μην συμμετείχε ως… γερόλυκος (sic) σε κολύμβηση, ποδηλασία, τρέξιμο (η σειρά αγωνισμάτων του τριάθλου) αλλά φρόντισε να μοιράσει αυτόγραφα στα παιδιά και να τους μιλήσει για ένα άθλημα που στα 15 ή 16 χρόνια σου μπορεί να σε οδηγήσει, πιο εύκολα από την κολύμβηση, στην κορυφή αλλά και στο… πανεπιστήμιο!
Εύλογη λοιπόν η πρώτη ερώτηση γιατί ένας κολυμβητής να επιλέξει το τρίαθλο;
“Ο ανταγωνισμός στην κολύμβηση είναι μεγάλος. Φτάνοντας στα 15 και 16 χρόνια σου μπορείς να καταλάβεις αν θα είσαι σε υψηλό επίπεδο. Αν δεν είσαι έχεις μια πολύ καλή βάση και είναι η καλύτερη αρχή για να ασχοληθείς με το τρίαθλο. Το ποδήλατο δεν είναι ιδιαίτερα τεχνικό άθλημα απλά θέλει πολύ προπόνηση και όσοι μπορούν να τρέξουν θα φτάσουν ψηλά”. Οι περισσότεροι αθλητές του τριάθλου ξεκινάνε από την κολύμβηση. Η Σπίριγκ ήταν από τις αθλήτριες που δεν ήταν το δυνατό σημείο της η κολύμβηση. Το δούλεψε, όπως μας είπε, πολύ για να το φτιάξει.
“Στους Ολυμπιακούς της Αθήνας το δεύτερο μετάλλιο στις γυναίκες της δόθηκε από πρώην κολυμβητήριά η οποία δούλεψε πολύ στην κολύμβηση και στο τρέξιμο για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο οπότε δεν είναι εύκολο αλλά γίνεται. Επίσης να πω ότι είναι η πρώτη φορά πλέον που παιδιά που ήταν από κολυμβητικό background και μπήκαν στο τρίαθλο πρόσφατα μπήκαν με μόρια μέσω των αγώνων της Ομοσπονδίας στο Πανεπιστήμιο. Είναι κάτι πιο εύκολο στο τρίαθλο απ’ ό,τι είναι στην κολύμβηση. Οπότε υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον γι αυτά τα παιδιά που δεν φτάνουν στο τοπ για να ασχοληθούν.
Στην Αμερική, στα πανεπιστήμια αναζητούν αθλητές που έχουν καλούς χρόνους στην κολύμβηση αλλά και στο τρέξιμο οπότε όταν είσαι μαθητής – αθλητής κι έχεις δουλέψει και τα δύο έχεις πραγματικά προοπτικές γιατί παίρνεις υποτροφίες. Οπότε μπαίνεις σε ένα κορυφαίο Πανεπιστήμιο με τις επιδόσεις σου στην κολύμβηση αλλά και στο τρέξιμο”.
Τι είπε όμως στα παιδιά που πήραν μέρος στον αγώνα του Τρίτωνα;
“Δεν είναι ο σκοπός να βρούμε τον επόμενο Ολυμπιονίκη. Σκοπός είναι να αποκτήσαμε όλες αυτές τις καλές συνήθειες του αθλητισμού να αποκτήσει τις δεξιότητες που χρειάζεται την επιμονή, τον στόχο, την πειθαρχία οι οποίες είναι και δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν σε ολόκληρη τη ζωή τους. Δεν είναι μόνο αγώνες. Οπότε τους είπα να το διασκεδάσουν κι όλα τα άλλα θα ακολουθήσουν”.
Ποιο όμως είναι το σημαντικότερο;
“Το σημαντικότερο είναι η επιμονή στο στόχο. Το να αφιερωθείς σε κάτι και να μην το βάλεις κάτω. Γιατί είναι πολλές φορές που δεν κατάφερα να πετύχω τον στόχο μου αλλά ο κόπος και η δουλειά που έκανα δεν ακυρώνεται οπότε δεν μετάνιωσα ποτέ για το κυνήγι στο όνειρο γιατί όλη αυτή είναι η παρακαταθήκη και η κληρονομιά του ανθρώπου που την χρειάζεται σε όλη του τη ζωή”.
Και στο Ηράκλειο τι είδε; Τι της έκανε εντύπωση;
“Είδα μία ομάδα, τον Τρίτωνα, δεμένη και με όρεξη. Επίσης ανθρώπους όπως ο πρόεδρος του ΕΑΚΗ κ. Παντελλίδης, ο αντιπρόεδρος του κ. Χουρδάκης που είναι και ειδικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, γονείς και εθελοντές που θέλουν την ανάπτυξη του τριάθλου. Το άθλημα αυτό δεν είναι κολύμβηση σε μια πισίνα ή ένα τρέξιμο. Είναι συνδυαστικό άθλημα και θέλει πρετοιμασία, εθελοντές. Τα είδα όλα αυτά και μου άρεσε πάρα πολύ”.
Δίπλα της ο πρόεδρος της Τριαθλητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας Χρήστος Γείτωνας έδειξε ότι συμφωνεί απόλυτα με τα λεγόμενα της υψηλής καλεσμένης.
“Υπάρχει τεχνογνωσία από την Αθήνα που έχει μεταφερθεί αλλά εδώ υπάρχει ορεξάτη ομάδα” συμπλήρωσε ο πρόεδρος και κοίταξε όλο νόημα τον ειδικό γραμματέα της Ομοσπονδίας κ. Χουρδάκη.
Τι είναι όμως το τρίαθλο; Ο κ. Γείτωνας λέει:
“Το τρίαθλο είναι ολυμπιακό άθλημα. Αποτελείται από τρία αθλήματα: Κολύμπι ποδήλατο και τρέξιμο. Φυσικά είναι και το παιδικό τρίαθλο που έχει μικρότερες αποστάσεις. Η ομοσπονδία σε συνεργασία με το ίδρυμα Pho3nix Foundation, του οποίου ηγείται η Νίκολα Σπίριγκ, χρυσή και ασημένια ολυμπιονίκης η οποία συνεργάζεται μαζί μας εδώ και αρκετά χρόνια μας έχει βοηθήσει να κάνουμε αυτούς τους Αναπτυξιακούς αγώνες. Φέτος έγιναν για πρώτη φορά σε Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο.
Τι σκέψεις όμως υπάρχουν για την ανάπτυξη του αθλήματος;
“Υπαρχει ραγδαία ανάπτυξη του αθλήματος. Ξεκινήσαμε με λιγότερα από 30 σωματεία και μέσα σε ένα χρόνο έχουμε πλησιάσει τα 60 σε όλη την Ελλάδα. Η Κρήτη έχει τις υποδομές για να προχωρήσει το άθλημα πολύ μπροστά. Το βασικό άθλημα για να προχωρήσει το τρίαθλο είναι η κολύμβηση. Και υπάρχει πολύ δυνατό background στην κολύμβηση και υποδομές και τελικά τα σωματεία τα οποία έχουν ενταχθεί στην ομοσπονδία έχουν πολύ δυνατό background στην κολύμβηση οπότε έχομε μεγάλες προσδοκίες για την ανάπτυξη του τριάθλου”.