Σε τροχιά υλοποίησης φαίνεται να μπαίνει η υπόθεση της αναδιάρθρωσης στις δύο «μικρές» επαγγελματικές κατηγορίες ποδοσφαίρου, μέσω κατάργησης της Football League και δημιουργίας ενός πρωταθλήματος (που θα είναι το δεύτερο τη τάξει επαγγελματικό) μαζί με τη Super League 2.
Τουλάχιστον αυτό προέκυψε από τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Λευτέρη Αυγενάκη και των 31 ομάδων της δεύτερης και τρίτης κατηγορίας. Ουσιαστικά το πρόσφατο «όχι» της Super League 2 στην αναδιάρθρωση, μετατράπηκε χθες σε ένα μεγαλοπρεπέστατο «ναι», με τη συντριπτική πλειοψηφία των ΠΑΕ να κάνει στροφή 180 μοιρών, δεχόμενη τα επιχειρήματα και τα ανταλλάγματα της Πολιτείας.
Με φόντο λοιπόν τις διαβεβαιώσεις Αυγενάκη ότι οι ομάδες της FL θα μοιραστούν άμεσα 1,55 εκατ. ευρώ (77.500 ευρώ κάθε ομάδα) από το «Στοίχημα» και με σύμμαχο πλέον σχεδόν ολόκληρη τη Super League 2, η αναδιάρθρωση δείχνει ικανή να προχωρήσει.
Το σχέδιο νόμου για την ενιαία διευρυμένη κατηγορία από τη νέα σεζόν, περιλαμβάνει συνολικά 36 ομάδες, οι οποίες θα χωριστούν σε δύο ομίλους των 18 ο καθένας (Βόρειος και Νότιος), αν και εφόσον περάσουν τα κριτήρια που η Πολιτεία έθεσε.
Πρόκειται για τις 12 ομάδες της φετινής SL2 (με την ΑΕΛ βέβαια στη θέση του Ιωνικού), τις 16 από τη Football League (8 από κάθε όμιλο δηλαδή), τις 4 που θα προκύψουν από τα μπαράζ της Γ’ Εθνικής καθώς και τις Β’ ομάδες του «big 4» (Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός). Το προτεινόμενο σχέδιο για τη δημιουργία Β’ ομάδων των ΠΑΕ της SL1, εξήγησε περαιτέρω χθες ο πρόεδρος της Λίγκας, κ. Μπουτσικάρης.
Ανοιχτά ζητήματα
Βέβαια, για να ολοκληρωθεί αυτή η «εξαιρετικά μεγάλη ποδοσφαιρική μεταρρύθμιση», όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Αυγενάκης, απομένουν ακόμα κάποια σημαντικά βήματα.
Ένα σοβαρό ζήτημα είναι το μετοχικό κεφάλαιο που θα απαιτηθεί από την κάθε ΠΑΕ της νέας ενιαίας κατηγορίας (τουλάχιστον 250.000 ευρώ, αντί 30.000 ευρώ), καθώς και η εγγυητική που θα χρειαστεί να καταθέσουν (τουλάχιστον 100.000 ευρώ αντί 15.000 ευρώ).
Είναι άγνωστο πόσες ΠΑΕ θα μπορούν να ανταπεξέλθουν…
Τα κριτήρια που γράφαμε πιο πάνω. Ένα άλλο θέμα είναι το πόσοι θα ανεβαίνουν στη Super League 1.
Θεωρείται απίθανο να δεχτεί η νέα κατηγορία να ανεβαίνει μόνο ένας και ακόμα μία ομάδα να δίνει μπαράζ, όταν η κατηγορία αυτή θα αποτελείται από έναν τόσο μεγάλο αριθμό ομάδων (36). Βέβαια εάν περάσουν τα κριτήρια οι μισές τότε ίσως αλλάξει το θέμα…
«Όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις προκύπτουν από δημοκρατικές και συλλογικές διαδικασίες, με εξαντλητικό διάλογο με τους ενδιαφερομένους και όχι ερήμην και εν αγνοία τους», τόνισε ο κ. Αυγενάκης.
«Τόσο ο πρόεδρος της SL2-FL, Λεωνίδας Λεουτσάκος όσο και η συντριπτική πλειοψηφία των ΠΑΕ – μελών της Ένωσης (πλην των Λεβαδειακού και Τρικάλων, που επιφυλάσσονται) συμφώνησαν και εξήραν τόσο τις εξελισσόμενες μεταρρυθμίσεις (ζητώντας αυστηρότατα κριτήρια) όσο και τη σημαντική τομή στήριξης και ανάπτυξης, μέσω της χρηματοδότησης από τη φορολογία των κερδών του στοιχήματος», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Yφυπουργείο Αθλητισμού.
Ουσιαστικά πάντως ο μόνος παράγοντας που αντέδρασε στην τοποθέτηση του κ. Αυγενάκη, ήταν ο Γιάννης Κομπότης του Λεβαδειακού:
«Τα κριτήρια πρέπει πρώτα να είναι αγωνιστικά και μετά οικονομικά. Με τη λογική σας, η ΠΑΕ Λεβαδειακός έχει τη δυνατότητα μέσω του μετοχικού κεφαλαίου να παίξει στη Super League 1».
Εκτός από τις οικονομικές προϋποθέσεις και σύμφωνα με το πλάνο της Πολιτείας:
-οι μισοί τουλάχιστον ποδοσφαιριστές των ομάδων της νέας κατηγορίας, οι οποίοι θα δηλώνονται στο φύλλο αγώνα, θα πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής σε ελληνική εθνική ομάδα, οποιασδήποτε ηλικιακής κατηγορίας,
-οι ομάδες θα έχουν τουλάχιστον 3ετή συμφωνία κεντρικής διαχείρισης τηλεοπτικών δικαιωμάτων και
-θα πρέπει οι ΠΑΕ να εκπονήσουν πλάνο τριετίας με ανάλογους υποβιβασμούς και προβιβασμούς ώστε από τη σεζόν 2024-2025 να μην ξεπερνούν, συμπεριλαμβανομένων και των ομάδων Β’, σε αριθμό τις 18 ομάδες, όπως συμφωνήθηκε για την αναδιάρθρωση στην Ομάδα Εργασίας.
Για τους προπονητές
O υφυπουργός Αθλητισμού επισήμανε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, ότι στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου:
-τα πτυχία των αποφοίτων ΣΕΦΑΑ, με κύρια ειδικότητα στο ποδόσφαιρο, θα θεωρούνται αυτοδικαίως ισότιμα με τα διπλώματα προπονητικής ποδοσφαίρου επιπέδου UEFA B
-η περαιτέρω ανέλιξή τους θα γίνεται μέσω των σχολών προπονητικής των UEFA-ΕΠΟ με 50% έκπτωση για το δίπλωμα UEFA A και με πλήρη καταβολή διδάκτρων για το δίπλωμα UEFA Pro
-οι διαβαθμίσεις στα διπλώματα προπονητικής ποδοσφαίρου και τα συνεπακόλουθα επαγγελματικά δικαιώματα θα είναι αυτά που προβλέπονται στη σύμβαση προπονητικής της UEFA, όπως αυτή έχει ενσωματωθεί στον Κανονισμό Προπονητών της ΕΠΟ, υλοποιώντας και σε αυτό το πεδίο την Ολιστική Μελέτη
-οι απόφοιτοι των σχολών της ΕΠΟ, επιπέδου τουλάχιστον UEFA B και άνω, θα μπορούν να αποκτούν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από την ΓΓΑ.
ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 5 ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΦΟΣΟΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ
Ευνοημένη η Κρήτη από την αναδιάρθρωση
Αρκετά ευνοημένη μπορεί να βγει η Κρήτη από το σχέδιο αναδιάρθρωσης των «μικρών» επαγγελματικών κατηγοριών καθώς μέχρι και πέντε ομάδες από το νησί, ενδέχεται να βρεθούν ένα μόλις σκαλί πριν από τη Σούπερ Λιγκ 1.
Δεδομένη φυσικά θεωρείται η συμμετοχή του Εργοτέλη και των Χανίων που βέβαια θα έχουν περισσότερους αντιπάλους στην προσπάθειά τους να διεκδικήσουν την άνοδο.
Από κει και πέρα, ο ΟΦΙ και η Επισκοπή ωφελούνται τα μέγιστα από τη συγχώνευση των πρωταθλημάτων.
Η ομάδα της Ιεράπετρας δεν θα υποβιβαστεί στη Football League, παρά το ότι κατέλαβε την τελευταία θέση στη φετινή Σούπερ Λιγκ 2.
Από την άλλη, η Επισκοπή που πραγματοποιεί μία μέτρια πορεία στο πρωτάθλημα της Football League, θα βρεθεί στη νέα Σούπερ Λιγκ 2 (όπως και οι περισσότερες ομάδες της FL).
Τέλος, εάν ο Ηρόδοτος μπορέσει να κερδίσει την άνοδο από τα μπαράζ των πρωταθλητών της Γ’ Εθνικής, θα βρεθεί αυτόματα στη δεύτερη τη τάξει επαγγελματική κατηγορία!