Εκτός στόχου βρίσκεται μετά το τέλος της 13ης αγωνιστικής που ήταν η τελευταία του α΄ γύρου ο ΟΦΗ, τερματίζοντας ισόβαθμος με Αστέρα Τρίποληςκαι Πανσερραικό στην 10η θέση της Σούπερ Λιγκ με 16 βαθμούς. Πέντε πίσω από την 5η θέση και επτά μπροστά από την προτελευταία. Με 4 νίκες, 4 ισοπαλίες, 5 ήττες και 17-22 γκολ ο απολογισμός είναι αρνητικός για την κρητική ομάδα. Αν το πρωτάθλημα τελείωνε τώρα θα ήταν πολύ μακριά από τον στόχο της και θα αναγκαζόταν να μπει και πάλι στην βάσανο των πλέι άουτ για την παραμονή στην κατηγορία.
Αν κάτι χαρακτήρισε τον ΟΦΗ στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος ήταν η αστάθεια στην απόδοση του, η κακή αμυντική λειτουργία και η ανεπιτυχής προσπάθεια του να αξιοποιήσει την έδρα του. Σε αρκετά παιχνίδια αδίκησε τον εαυτό του και πέταξε βαθμούς που αν τους είχε σήμερα θα ήταν πολύ πιο ψηλά στην βαθμολογία. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα των αγώνων με Ατρόμητο και Καλλιθέαστο Ηράκλειο όπου αν και προηγήθηκε(με την Καλλιθέα είχε προβάδισμα δυο τερμάτων) στο τέλος έχασε συνολικά 3 βαθμούς ενώ με την Λαμία εκτός επίσης προηγήθηκε και ήταν καλύτερος αλλά ούτε εκεί κατάφερε να πάρει τη νίκη αρκούμενος στον βαθμό. Από την άλλη υπήρξε κι ένα ματς, αυτό με τον Λεβαδειακό όπου δεν άξιζε να πάρει κάτι αλλά με γκολ στο τέλος έφυγε με τον βαθμό της ισοπαλίας.
Ο ΟΦΗ είχε σκαμπανεβάσματα στην απόδοση του και στα αποτελέσματα του. Κέρδισε εκτός τον ΠΑΟΚ και έχασε εντός από τον Παναιτωλικό. Νίκησε στον Βόλοκαι στις Σέρρες και σκόνταψε στο γήπεδο του με την Καλλιθέα και τον Παναιτωλικό. Οι επιδόσεις της έδρας ήταν κάτω από τα στάνταρ του έχοντας μόλις μια νίκη με Άρη, δυο ισοπαλίες με Ατρόμητο και Καλλιθέα και τρείς ήττες από Παναιτωλικό, Παναθηναικό και Ολυμπιακό. Συγκέντρωσε μόλις 5 βαθμούς στο Γεντί Κουλέ και ευτυχώς για τον ίδιο είχε πολύ καλύτερη συγκομιδή εκτός έδρας.
Εκτός Ηρακλείου σε αγώνες είχε τρείς νίκες(σε Βόλο, Σέρρες, Τούμπα) και δυο ισοπαλίες(σε Λιβαδειά και Λαμία) αποσπώντας συνολικά 11 βαθμούς. Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά του σε σχέση με την περσινή σεζόν που στάθηκε ανίκανος να πάρει τρίποντο μακριά από το γήπεδο του.
Όσο για την σύγκριση με την περσινή βαθμολογία του Α΄ Γύρου ουσιαστικά κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα. Έχει ένα βαθμό περισσότερο (16 έναντι 15) ωστόσο είναι 10ος (έστω και σε ισοβαθμία) ενώ πέρυσι ήταν στην 8ηθέση.
Η φετινή σεζόν χωρίζεται σε δυο περιόδους. Στην αρχική με προπονητή τον Τραιανό Δέλλα και στην δεύτερη με τον Μίλαν Ράσταβατς. Η αλλαγή δεν αφορούσε αγωνιστικούς λόγους, ήρθε ξαφνικά και όπως φαίνεται ακόμα και μέχρι σήμερα ο ΟΦΗαγωνιστικά προσπαθεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.
Με τον Τραιανό Δέλλα στον πάγκο του ο ΟΦΗ σε επτά αγώνες είχε 3 νίκες, 2 ισοπαλίες και 2 ήττες και απολογισμό γκολ 12-12. Με τον Μίλαν Ράσταβατς σε έξι αγώνες έχει μια νίκη, 2 ισοπαλίες και 3 ήττες και γκολ 5-10. Και με τους δυο το βασικό χαρακτηριστικό ήταν η κακή αμυντική λειτουργία αφού ο ΟΦΗ είναι η μοναδική ομάδα που δεν έχει καταφέρει να κρατήσει σε κανένα ματς το μηδέν στην άμυνα εξ ου και τα 22 γκολ παθητικό που είναι η 2η χειρότερη επίδοση στην κατηγορία μετά τον Πανσερραικό(23) ίδια με αυτή του Λεβαδειακού που είναι σε θέση υποβιβασμού.
Στα 13 παιχνίδια του α΄ γύρου χρησιμοποιήθηκαν συνολικά 23 ποδοσφαιριστές. Κανένας δεν έπιασε…13άρι αν και πιο κοντά έφτασε ο Λαμπρόπουλος που απουσίασε μόνο από ένα ματς έχοντας παίξει σε όλα τα υπόλοιπα χωρίς να χάσει ούτε λεπτό και είναι ο παίκτης με τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής(1080΄). Στις 12 συμμετοχές έφτασαν και οι Χατζηθεοδωρίδης(1011΄)Μπόρχα Γκονθάλεθ(912΄), Νους((891΄), Καραχάλιος(794΄), Μπάκιτς(705΄),Γιούνγκ(645΄), Αποστολάκης(527΄), Ριέρα(254΄).
Δίχτυα βρήκαν εννιά παίκτες με πρώτο σκόρερ τον Ταξιάρχη Φούντα με 4 γκολ(2 πέναλτι). Ακολούθησαν Σαλσέδο με 3 (2 πεν), Σενγκέλια, Λαμπρόπουλος Γιούνγκ με 2 (1 πεν) και Μπρεσάν, Μπόρχα Γκονθάλεθ, Μπαίνοβιτς, Νους με ένα.
Η 10η θέση στον α΄ γύρο δεν είναι αντιπροσωπευτική της ποιότητας την οποία διαθέτει η ομάδα τουλάχιστον σε μεσοεπιθετικό επίπεδο και ο Ράσταβατς έχει πολύ δουλειά ακόμα για να φέρει την ομάδα στο σημείο που θέλει. Μέχρι τώρα πάντως αν και έχουν περάσει 50 μέρες από τότε που ήρθε, δείχνει ακόμα να ψάχνεται και να μην μπορεί να βρει τις λύσεις για τα προβλήματα, κάποια από τα οποία τα κληρονόμησε.
Το καλό είναι ότι υπάρχει η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου για να έρθει ενίσχυση για τον ΟΦΗ και το κακό είναι ότι μέχρι τα Χριστούγεννα το πρόγραμμα είναι βουνό και αν η ομάδα δεν συνέλθει αγωνιστικά μπορεί να βρεθεί ακόμα πιο κάτω και μετά θα είναι δύσκολο να σηκωθεί. Αυτό που προέχει σε πρώτη φάση είναι η πρόκριση στο κύπελλο που είναι και ο πρώτος στόχος και αυτός που για την ώρα κρατάει αναμμένη την σπίθα της ελπίδας για την φετινή σεζόν. Η ιστορία του, ωστόσο, του επιβάλει να δει το ίδιο σοβαρά και το πρωτάθλημα και να βελτιώσει τις επιδόσεις του στο δεύτερο μισό αφενός μεν γιατί αν δεν καταφέρει να μπει στο γκρουπ 5-8 θα είναι αποτυχία και αφετέρου δεν πρέπει επ΄ ουδενί να μπει ξανά στο «τρυπάκι» των πλέι άουτ και του άγχους της παραμονής…