Το χρονικό της προαναγγελθείσας –εδώ και μήνες- εκλογής του Βαγγέλη Γραμμένου στον προεδρικό θώκο της ΕΠΟ ολοκληρώθηκε χθες με τον εμφατικό τρόπο που αναμενόταν.
Ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΣ Μακεδονίας και «εκλεκτός» του Ιβάν Σαββίδη και του Δημήτρη Μελισσανίδη υπερίσχυσε με 48 ψήφους έναντι 21 που έλαβε ο Γιώργος Καλαντζής (υπήρξαν και δύο λευκά).
Οι πρόεδροι των Ενώσεων καθώς και οι απεσταλμένοι της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ με το άκουσμα των αποτελεσμάτων ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και συνεχάρησαν τον νέο πρόεδρο, η εκλογή του οποίου θεωρητικά σηματοδοτεί μία νέα εποχή για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Στις πρώτες του δηλώσεις ο νέος ισχυρός άνδρας της ΕΠΟ υποσχέθηκε ότι θα κάνει άμεσα πράξη την ισονομία για την οποία είχε δεσμευτεί προεκλογικά και ότι η επόμενη μέρα του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν θα έχει καμία σχέση με την προηγούμενη.
«Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τις ομάδες και τις Ενώσεις που μας επέλεξαν με την ψήφο τους. Στις ομάδες που δεν μας τίμησαν αναφέρω ότι θα κάνουμε πράξη όσα επαγγελθήκαμε να κάνουμε, φέρνουμε ισότητα και ισονομία στο ποδόσφαιρο. Θα ξεκινήσει ένας δρόμος που χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, σχέδιο και αγώνα. Εμείς τα διαθέτουμε όλα αυτά. Από τις πρώτες ημέρες είναι βέβαιο ότι θα δείξουμε την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθούμε και η επόμενη μέρα δεν θα έχει καμία σχέση με την προηγούμενη».
Για την εποπτεία της ΦΙΦΑ στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ο κ. Γραμμένος τόνισε: «Θα έχουμε συνεργασία με τους διεθνείς φορείς και ο χρόνος παραμονής τους θα είναι μικρότερος. Όσον αφορά τον έλεγχο, αν στο οικονομικό
κομμάτι κάνεις αυτό που θέλεις υπό τους κανόνες της αγοράς, δεν υπάρχει πρόβλημα». Από την πλευρά του ο ηττημένος των αρχαιρεσιών κ. Καλαντζής, αφού συνεχάρη τον νέο πρόεδρο, δήλωσε: «Είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε δίπλα του για το καλό του ποδοσφαίρου. Είναι δύσκολες μέρες για το ποδόσφαιρό μας, αλλά είναι στο χέρι μας να δείξουμε πως μπορούμε να τα καταφέρουμε».
Πριν την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας, μίλησαν οι εκπρόσωποι της ΟΥΕΦΑ και της ΦΙΦΑ, Άντζελο Ρηγόπουλος και Μπιορν Βασάλο. Ειδικότερα ο πρώτος άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος για Grexit, εφόσον η ΕΠΟ δεν συμμορφωθεί με τις επιταγές των διεθνών Ομοσπονδιών: «Αν τραβάς το σκοινί κόβεται και στο ποδόσφαιρο το σκοινί είναι πολύ τεντωμένο. Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα μας κούρασε και μας απασχόλησε με νόμους, επεισόδια και άλλα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ρηγόπουλος.
Το νέο Δ.Σ. της ΕΠΟ
Όπως ήταν αναμενόμενο, η παράταξη του κ. Γραμμένου σάρωσε και στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. της ΕΠΟ, καθώς και τα 11 μέλη του ανήκουν σε αυτήν.
Πρώτος σε ψήφους εκλέχθηκε ο πρόεδρος της ΕΠΣ Αθηνών, Παναγιώτης Δημητρίου, ενώ επίσης εξελέγησαν και οι: Αστέριος Αντωνίου (πρόεδρος ΕΠΣ Πέλλας),Κωνσταντίνος Βρακάς (πρόεδρος ΕΠΣ Ηπείρου),Δημοσθένης Κουπτσίδης (πρόεδρος ΕΠΣ Γρεβενών),Νικόλαος Βακάλης (πρόεδρος ΕΠΣ Σάμου),Παναγιώτης Διακοφώτης (πρόεδρος ΕΠΣ Δωδεκανήσου), Περικλής Λασκαράκης (πρόεδρος ΕΠΣ Θεσσαλίας),Παναγιώτης Παπαχρήστος (πρόεδρος ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας), Σταύρος Ψαρόπουλος (πρόεδρος ΕΠΣ Λέσβου),Γιώργος Χατζησαρόγλου (πρόεδρος ΕΠΣ Δράμας) Λεωνίδας Θωμαΐδης (προερχόμενος από ΕΠΣ Αθηνών). Επιπλέον, στο Δ.Σ. συμμετέχει ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκα, κ. Στράτος, ο πρόεδρος της Ένωσης Β΄ Εθνικής κ. Λεουτσάκος και τρία ακόμη μέλη που θα εκλέξει η Σούπερ Λίγκα (πιθανότατα ο πρόεδρος της ΑΕΚ κ. Ασλανίδης, ο αντιπρόεδρος του ΠΑΟΚ, Μάκης Γκαγκάτσης και ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού κ. Αγραφιώτης).
Να σημειώσουμε ότι ο ταμίας της ΕΠΣΗ κ. Βοζικάκης έλαβε 16 ψήφους και δεν εκλέχθηκε στα αναπληρωματικά μέλη της Ε.Ε. της ΕΠΟ.
Ποιος είναι ο Γραμμένος
Ο νέος πρόεδρος της ΕΠΟ προέρχεται από τη Βόρεια Ελλάδα, είναι δικηγόρος και ο ίδιος έπαιζε ποδόσφαιρο στη Νίκη Ηρακλείου από το 1974 ως το 1985. Η παράταξη, που έχει τα ηνία της ΕΠΣ Μακεδονίας μέχρι σήμερα, εξελέγη για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 1984 και ο Βαγγέλης Γραμμένος κλήθηκε να στηρίξει την Ένωση γραμματειακά, κάτι που έκανε μέχρι το 1992. Ακολούθως έγινε μέλος του Δ.Σ. περνώντας απ’ όλα τα πόστα, διατελώντας πρόεδρος επιτροπής Πρωταθλήματος, επιτροπής κανονισμών και αναπληρωτής πρόεδρος. Λόγω υποχρεώσεων του στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, ο Διονύσης Ψωμιάδης είχε παραιτηθεί από την ΕΠΣΜ και η παράταξη ανέδειξε πρόεδρο ομόφωνα τον Βαγγέλη Γραμμένο τον Δεκέμβριο του 2002.Εκτοτε δεν έχανε τις εκλογές και παρέμενε πρόεδρος στη ΕΠΣΜ.
Τζώρτζογλου: “Πίστωση χρόνου στον Γραμμένο”
Η ΕΠΣΗ ΘΕΩΡΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ Η ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΟΦΗ ’94, ΤΗΣ ΑΕ ΚΑΜΗΛΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΟΖΙΚΑΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΠΟΥ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Από τους πρώτους που έσπευσαν να συγχαρούν τη νέα ηγεσία της ΕΠΟ, ήταν ο Νίκος Τζώρτζογλου. Μετά την εκλογή του Βαγγέλη Γραμμένου, ο πρόεδρος της ΕΠΣΗ έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Θερμά συγχαρητήρια στον Βαγγέλη Γραμμένο για τη θριαμβευτική του εκλογή. Εύχομαι και ελπίζω και μαζί μου ελπίζει όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο, ο Βαγγέλης, που έχει αρκετά από τα στοιχεία εκείνα που αν μπορέσει και τον ΑΦΗΣΟΥΝ να τα περάσει, θα δημιουργήσει ένα διαφορετικό ποδόσφαιρο που όλοι αναζητούμε…
Θεωρώ ότι όλοι τώρα, ανεξάρτητα από το σε ποια παράταξη ανήκουμε, θα πρέπει να δώσουμε πίστωση χρόνου στον Βαγγέλη Γραμμένο και στους συνεργάτες του να δουλέψουν και να κάνουν πράξη το πρόγραμμα, το οποίο η συντριπτική πλειοψηφία του ερασιτεχνικού και του επαγγελματικού ποδοσφαίρου ψήφισε σήμερα (σ.σ. χθες). Τονίζω και επιμένω ιδιαίτερα ότι ελπίδα και ευχή μου είναι να αφήσουν τον Βαγγέλη Γραμμένο χωρίς παρεμβάσεις να περάσει τη δική του φιλοσοφία…».
Σε ότι αφορά το θέμα της προσφυγής για την ακύρωση των εκλογών, κατά τη διάρκεια της Γ. Συνέλευσης της ΕΠΟ, έγινε γνωστό ότι απορρίφθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών. Κατά της αίτησης «ανακοπής», προσέφυγαν και οι 35 Ενώσεις που στήριξαν την υποψηφιότητα Γραμμένου. Το δικαστήριο απέρριψε τόσο την ουσία της προσφυγής (για τις παρατυπίες στο καταστατικό) όσο και των ασφαλιστικών μέτρων που είχαν κατατεθεί, κι έτσι η εκλογική διαδικασία ολοκληρώθηκε απρόσκοπτα.
Βεβαίως από δω και πέρα το ενδιαφέρον στρέφεται στις συνέπειες που θα έχουν ο ΟΦΗ ’94, το Καμηλάρι και ο ταμίας της ΕΠΣΗ κ. Βοζικάκης που κατέθεσαν την προσφυγή (ο κ. Τζώρτζογλου δεν είχε υπογράψει το δικόγραφο). Η ΕΠΟ, ως γνωστό τους τιμώρησε με αναστολή της ιδιότητας μέλους, ωστόσο στους κόλπους της τοπικής Ένωσης κυριαρχεί η πεποίθηση ότι η απόφαση αυτή θα ανακληθεί στη συνεδρίαση του νέου Δ.Σ. της ΕΠΟ την ερχόμενη Δευτέρα. Σε διαφορετική περίπτωση και εφόσον ισχύσει αυτή η ποινή, θα προσβληθεί στα αρμόδια όργανα.
Να σημειωθεί ότι μετά τον ΟΦΗ ’94, επίσημη αντίδραση για την ανακοίνωση της ΕΠΟ υπήρξε και από την ΑΕ Καμηλαρίου.
Με ανακοίνωση, την οποία υπογράφει ο πρόεδρός της, Αλέξανδρος Σπυριδάκης, κατηγορεί την ΕΠΟ «πως καταστρέφει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο με τη στάση της στο θέμα των χρεών, στο οποίο δεν διευκολύνει τα σωματεία με ρυθμίσεις, αλλά ζητάει εφάπαξ την καταβολή των οφειλών»
.