“Πολύ σημαντικό να παίρνω  νέες εμπειρίες” λέει η Βασιλάκη
Από αριστερά ο προπονητής κ. Σούρδης, ο αθλητής Εγγλεζάκης, ο αρχηγός αποστολής κ. Ξυλούρης και οι αθλήτριες Δρασίδου και Βασιλάκη

Η πιο «γεμάτη» χρονιά στην ιστορία της κολύμβησης ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα στη Βουδαπέστη, όπου από σήμερα έως τις 15 Δεκεμβρίου διεξάγεται το 17ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα σε 25άρα πισίνα.

Μετά από μία αγωνιστική σεζόν που περιλάμβανε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό υγρού στίβου, αλλά και πιο πρόσφατα τους τρεις αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, είναι λογικό ότι αρκετά μεγάλα ονόματα επέλεξαν να «προσπεράσουν» τη διοργάνωση, είτε ειδικεύονται στη μικρή πισίνα είτε όχι.

Το φαινόμενο αυτό δεν άφησε ανεπηρέαστη την Ελλάδα, η οποία θα μετάσχει στην ουγγρική πρωτεύουσα με 11μελή αποστολή, αλλά χωρίς τα μεγάλα ονόματα, αφού ο «ασημένιος» Ολυμπιονίκης Απόστολος Χρήστου, ο πρωταθλητής Ευρώπης και δύο φορές φιναλίστ των Ολυμπιακών Αγώνων Κριστιάν Γκολομέεβ, η πρωταθλήτρια Ευρώπης Άννα Ντουντουνάκη και ο Ανδρέας Βαζαίος, μακράν ο πιο επιτυχημένος Έλληνας κολυμβητής στην 25άρα πισίνα, αποφάσισαν να μην αγωνιστούν.

Έτσι, η χώρα μας θα εκπροσωπηθεί στην εμβληματική «Ντούνα Αρένα» κυρίως από τη νεότερη γενιά αθλητών, που θέλει να κάνει ακόμη ένα βήμα προς την καταξίωση, αφού άπαντες προέρχονται από σημαντικές επιτυχίες στην 50άρα πισίνα μέσα στο 2024.

Η Νόρα Δράκου, δύο μήνες πριν κλείσει τα 33 της, επιστρέφει μετά από αρκετά χρόνια στην 25άρα πισίνα, και μαζί με τη Μαρίλεια Δρασίδου είναι τα μόνα μέλη της αποστολής που έχουν γεννηθεί πριν το 2000.

Στον αντίποδα, «βενιαμίν» της ελληνικής ομάδας είναι η 18χρονη Άρτεμις Βασιλάκη από τον Τρίτωνα. Η 18χρονη ταλαντούχα κολυμβήτρια αποχαιρετά αυτό τον μήνα την κατηγορία των νεανίδων. Το 2024 μέχρι τώρα ήταν γεμάτο εμπειρίες, χαρές αλλά και στεναχώριες για την Άρτεμις Βασιλάκη.

Μπορεί να μην κατάφερε να πάρει το μετάλλιο που κυνηγούσε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ε/Ν στο Βίλνιους, αλλά έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις, ατομικά και πανελλήνια ρεκόρ και άφησε προσδοκίες για τη συνέχεια. Από τη Ντόχα στο Βίλνιους Η χρονιά της ξεκίνησε με συμμετοχή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ντόχα τον Φεβρουάριο, το δεύτερο της καριέρας της, ως μέλος της νεανικής 4Χ200μ ελεύθερο.

Στις μεγάλες εγχώριες διοργανώσεις του Μαΐου, το Acropolis Swim Open και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της Θεσσαλονίκης, εντυπωσίασε με εξαιρετικές εμφανίσεις. Με 4:11.47 στο Acropolis κατέρριψε μετά από 23 χρόνια το πιο ανθεκτικό πανελλήνιο ρεκόρ, αυτό των 400μ ελεύθερο γυναικών που ήταν 4:11.59 και ανήκε στη Ζωή Δημοσχάκη από το 2001.

Παράλληλα έθεσε πολύ ψηλά τον πήχη στα αντίστοιχα ρεκόρ νεανίδων και νέων γυναικών. Συνέχισε με φόρα στην όπεν Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, όπου εντυπωσίασε σε αγωνίσματα που δεν μας είχε συνηθίσει. Σημείωσε τις δεύτερες καλύτερες επιδόσεις όλων των εποχών στις γυναίκες (!) με 2:16.32 στα 200μ μεικτή και με 4:47.91 στα 400μ μεικτή.

Επέλεξε με τον προπονητή της, Γιώργο Σούρδη, να μην αγωνιστεί στο Ευρωπαϊκό Α/Γ του Βελιγραδίου -παρότι είχε ατομικό όριο-, προκειμένου να εστιάσει στο Ευρωπαϊκό της ηλικιακής της κατηγορίας.

Στο Βίλνιους στις αρχές Ιουλίου κατέκτησε μία 4η θέση στα 1500μ ελεύθερο και δύο 5ες θέσεις στα 400μ και τα 800μ ελεύθερο, ενώ από τους χρόνους της ξεχώρισε το τριπλό πανελλήνιο ρεκόρ γυναικών, νέων και νεανίδων στο 800άρι με 8:34.13, σβήνοντας από τις σχετικές λίστες το 8:34.81 της Μαριάννας Λυμπερτά από το 2010. Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 2024

Πηγαίνει προετοιμασμένη

Η Ηρακλειώτισσα πρωταθλήτρια θα κάνει το ντεμπούτο της σε παγκόσμιο πρωτάθλημα 25άρας πισίνας και περιμένει με ενθουσιασμό για την στιγμή που θα κολυμπήσει την πρώτη της κούρσα: «Ανυπομονώ γιατί θα είναι μια καινούργια εμπειρία για μένα και θέλω να δω πως λειτουργεί σε μένα η 25άρα πισίνα.

Είναι πολύ σημαντικό να παίρνω νέες εμπειρίες για καινούργια πράγματα», δήλωσε στο sportsfeed. Στο πρόγραμμά της θα έχει δύο αγωνίσματα, για τα οποία προετοιμάστηκε πολύ κατά την διάρκεια της προετοιμασίας στο υψόμετρο.

Βρισκόταν στο Μπέλμεκεν της Βουλγαρίας μαζί με αρκετούς συναθλητές της και σε λίγες μέρες θα μάθει πόσο καλά θα αποδώσουν τα… ατελείωτα χιλιόμετρα που κολύμπησε όσο βρισκόταν εκεί: «Θα πέσω στα 800μ και τα 1.500μ ελεύθερο.

Θέλω να εστιάσω περισσότερο στο 800άρι γιατί πιστεύω, όπως δείχνω και στην 50άρα πισίνα, ότι είναι το πιο δυνατό μου αγώνισμα. Με τον προπονητή μου και την προπονήτρια μου δουλεύουμε καθημερινά για το καλύτερο αποτέλεσμα. Τους έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και πιστεύω σε αυτό που κάνουμε. Δεν είμαι αγχωμένη, αλλά αντιθέτως θα έλεγα ότι είμαι ενθουσιασμένη για αυτό που έρχεται, γιατί μου αρέσει να ανακαλύπτω καινούργιες δυνατότητες και να βλέπω καινούργια πράγματα που θα με βοηθήσουν».

Η ελληνική αποστολή

Αναλυτικά, την ελληνική αποστολή απαρτίζουν οι εξής κολυμβητές/τριες:

Γιώργος Ασπουγαλής (50μ., 100μ. πρόσθιο),

Γεωργία Δαμασιώτη (100μ., 200μ. πεταλούδα),

Νόρα Δράκου (50μ. ελεύθερο, 50μ. ύπτιο),

Μαρίλεια Δρασίδου (100μ. ελεύθερο, 50μ. πρόσθιο),

Κώστας Εγγλεζάκης (100μ., 200μ. ελεύθερο),

Δανιήλ Γιουρτζίδης (100μ., 400μ. μικτή ατομική),

Βαγγέλης Μακρυγιάννης (50μ., 100μ. ύπτιο),

Δημήτρης Μάρκος (200μ., 400μ., 800μ. ελεύθερο),

Απόστολος Παπαστάμος (200μ., 400μ. μικτή ατομική),

Απόστολος Σίσκος (200μ. ύπτιο, 200μ. πεταλούδα) και

Άρτεμις Βασιλάκη (800μ. την Τετάρτη 11/35πμ, 1.500μ. ελεύθερο την Παρασκευή 11,51 πμ).

Σημειώνεται ότι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 25άρας πισίνας είναι η μοναδική μεγάλη διοργάνωση, στην οποία η χώρα μας δεν έχει κατακτήσει μετάλλιο, παρότι έχει μετάσχει και στις 16 προηγούμενες διοργανώσεις, έχοντας φιλοξενήσει μάλιστα εκείνη του 2000, στο ΟΑΚΑ.

Την αποστολή απαρτίζουν οι προπονητές Άκης Οικονόμου, Παναγιώτης Βελέντζας, Δημήτρης Αθυμαρίτης, Στέφανος Ζαφειριάδης, Γιώργος Σούρδης (Τρίτωνας) η φυσιοθεραπεύτρια Έφη Βούλγαρη, και ο Νίκος Ξυλούρης, ως αρχηγός αποστολής. Το πρόγραμμα των αγώνων (σε ώρες Ελλάδας) και οι ελληνικές συμμετοχές.