Ο Σύλλογος Αθλούμενων Νεφροπαθών

«Εμφύλιος» έχει ξεσπάσει στην αθλητική κοινότητα των νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων.

Ο Σύλλογος Αθλούμενων Νεφροπαθών ιδρύθηκε το 1998 και είναι από τους πρώτους συλλόγους στην ευαίσθητη αυτή ομάδα ανθρώπων. Μάλιστα οι αθλητές του έχουν χαρίσει στη χώρα μας ουκ ολίγες διακρίσεις και μετάλλια σε αγώνες του εξωτερικού.

Με καταγγελία τους στο zougla.gr ο πρόεδρος του ΣΑΝ (Σύλλογος Αθλούμενων Νεφροπαθών), Αντώνης Χατζησάββας, ο ταμίας του, Ιωάννης Μανίκας, και ο αθλητής του συλλόγου Ηρακλειώτης, Μάριος Μαρκόπουλος, κάνουν λόγο για απομόνωση και εκφοβισμό των ίδιων και κατ’ επέκταση και της ομάδας από την πλευρά της Ομοσπονδίας τους, της ΑΟΜΝ (Αθλητική Ομοσπονδία Μεταμοσχευμένων & Νεφροπαθών), που μετράει τέσσερα χρόνια ζωής.

Οι λόγοι που έχει συμβεί αυτό είναι ασήμαντοι. Όπως ισχυρίζονται, όλα ξεκίνησαν το 2018.

Συγκεκριμένα στις 7 Δεκεμβρίου εκείνης της χρονιάς οι τρεις αθλητές διεγράφησαν από το Μητρώο Αθλητών της Ομοσπονδίας, για την οποία αναφέρουν παράλληλα ότι απέκτησε ειδική αθλητική αναγνώριση με έναν ανορθόδοξο τρόπο, λέγοντας ότι λειτουργεί παράνομα.

Κι αυτό συνέβη καθώς, όπως καταγγέλλουν, τόλμησαν και ευχαρίστησαν στον λογαριασμό τους στο Facebook για τα μετάλλια που κατέκτησαν στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες στο Κάλιαρι το 2018 ένα πρόσωπο που δεν ήταν της αρεσκείας των κ.κ. Αρκά και Αναχουρλή και επίσης ο Αντώνης Χατζησάββας δεν διέμεινε στο ξενοδοχείο της αποστολής ενώ είχε ενημερώσει σχετικά τους ιθύνοντες της ΑΟΜΝ (είναι περιτοναϊκός ασθενής).

Τα δύο αυτά περιστατικά, όπως αναφέρουν στην καταγγελία τους σε συνδυασμό με την κριτική που έχουν ασκήσει στην Ομοσπονδία στάθηκαν αφορμή να μπουν στο «στόχαστρο» της ΑΟΜΝ.

Ακολούθησε προσφυγή της διοίκησης του ΣΑΝ στο ΑΣΕΑΔ κατά της διαγραφής τους και, παρά το γεγονός ότι δικαιώθηκαν από το Ανώτατο Συμβούλιο Επίλυσης Αθλητικών Διαφορών, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει, με τους προαναφερθέντες αθλητές να παραμένουν διαγραμμένοι από την Ομοσπονδία και τον σύλλογο να εξακολουθεί να βρίσκεται στο περιθώριο.

Ειδικότερα δικαιώθηκαν από το ΑΣΕΑΔ ως προς την κριτική τους προς την Ομοσπονδία και γενικά για όσα τους κατηγορούσαν οι διοικούντες την ΑΟΜΝ, ενώ τους επιβλήθηκε αποκλεισμός δύο μηνών, στον αθλητή Μαρκόπουλο γιατί είχε προσελκύσει χορηγό χωρίς να πάρει άδεια από την Ομοσπονδία και στα άλλα δύο μέλη για ποσταρίσματα που είχαν κάνει στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

Η διοίκηση του ΣΑΝ έχει προχωρήσει σε καταγγελία και στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, στην οποία περιγράφουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ζητώντας την παρέμβασή της.

Παράλληλα ζητούν την άρση αθλητικής αναγνώρισης της ομοσπονδίας, καθώς ισχυρίζονται ότι λειτουργεί παράνομα.

Μολονότι έχει περάσει παραπάνω από ένας χρόνος από τότε που αποτάθηκαν στο Υφυπουργείο Αθλητισμού, δεν έχουν λάβει καμία απάντηση, με τους αθλητές του Συλλόγου Αθλούμενων Νεφροπαθών να τονίζουν ότι «η καταγγελία τους έχει ξεχαστεί σε κάποιο συρτάρι».

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, η υπόθεση βρίσκεται στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, ενώ έχει κληθεί και η ΓΓΑ να καταθέσει.