Στη μέση ο κ. Χούμας έχοντας δίπλα του την αντιπρόεδρο της ΚΟΕ κ. Μαρίνη-Δραμητινού και τον Γ. Διευθυντή της Ομοσπονδίας κ. Γιαννούρη
Στη μέση ο κ. Χούμας έχοντας δίπλα του την αντιπρόεδρο της ΚΟΕ

Δέκα ατομικά μετάλλια από 4 αθλητές (3 ο Σπαθαράκης των Αργοναυτών, τρία η Βασιλάκη του Τρίτωνα, δύο ο Κακουλάκης του Ωρίωνα) και δύο ο Στεφανάκης των Πρωταθλητών και αρκετά στις σκυταλοδρομίες ήταν ο απολογισμός του Ηρακλείου στο πανελλήνιο πρωτάθλημα κολύμβησης αναπτυξιακών κατηγοριών (Π, Ε, Κ, Ν) όπου πήρε μέρος με 147 αθλητές -τριες.

Ένας απολογισμός μέτριος και θα πρέπει οι πάντες – άσχετα εάν υπήρχαν αρκετά προβλήματα με την πανδημία- να προβληματιστούν.

Και το θέμα ξεκινά από την έλλειψη κλειστού κολυμβητηρίου ολυμπιακών διαστάσεων το οποίο εδώ και χρόνια προπονητές με υψηλόβαθμη θέση στην ΚΟΕ κι όχι μόνο έχουν επισημάνει για την ανάπτυξη της ηρακλειώτικης πισίνας.

“Επιτακτική ανάγκη μία κλειστή πισίνα” μας έλεγε σε συνέντευξή του το 2018 ο περιφερειακός προπονητής Κρήτης κ. Παπαδάκης, “κλειστό κολυμβητήριο στην Κρήτη πάση θυσία” τόνιζε ο τεχνικός σύμβουλος της ΚΟΕ Χριστόδουλος Χούμας τον Αύγουστο του 2019 μετά το πανελλήνιο στον Βόλο βλέποντας τα αποτελέσματα της Κρήτης, το ίδιο και οι ομοσπονδιακοί προπονητές κ.κ. Αθυμαρίτης, Κοζομπόλης τον Ιούλιο του 2020.

Κάποιες διαδικασίες έχουν ξεκινήσει για ύπαρξη κλειστής πισίνας στον Άι Γιάννη Κνωσού αλλά θα πρέπει να επισπευσθούν όπως και η 33άρα δίπλα στην υπάρχουσα ανοιχτή πισίνα του “Λίντο”. Ο κ. Χούμας βλέποντας και φέτος τα αποτελέσματα της Κρήτης, του Ηρακλείου, ως τεχνικός σύμβουλος της ομοσπονδίας μας τόνισε:

“Ολοκληρώνοντας, αν ολοκληρωθούν τα έργα τα οποία έχουν δρομολογηθεί απ’ ό,τι μαθαίνω στα Χανιά, παράλληλα έχει βρεθεί και μία λύση με το Πανεπιστημιακό Κολυμβητήριο στο Πολυτεχνείο της Κρήτης, παράλληλα και με τα έργα που έχουν εξαγγελθεί για καινούργια πισίνα δίπλα από την παλιά πισίνα στο Ηράκλειο και στον Άι Γιάννη Κνωσού, πιστεύω ότι η κολύμβηση της Κρήτης θα κάνει έντονη την παρουσία της σε όλο τον ελλαδικό χώρο.

Αλλά θα πρέπει να το πω ότι είναι πολύ μεγάλο πλήγμα ότι ολόκληρη η Κρήτη δεν έχει ένα κλειστό κολυμβητήριο. Αυτό είναι απαραίτητο και πιστεύω ότι πρέπει να γίνουν οι προσπάθειες γιατί η Κρήτη έχει ιστορία, έχει παράδοση και συμμετέχει σε όλη αυτή την ανοδική πορεία της της ελληνικής κολύμβησης”.

Γενικά σημειώνει: “Τα κολυμβητικά κέντρα της Κρήτης, Χανίων, Ηρακλείου και Ρεθύμνου παρέμειναν κλειστά όλο αυτό το διάστημα. Ιδιαίτερα εσείς στο Ηράκλειο είχατε ένα πολύ μεγαλύτερο διάστημα με τα προβλήματα που είχε το κολυμβητήριο του Ηρακλείου και καθυστέρησε ακόμα η επανέναρξη των προπονήσεων.

Παρ’ όλα αυτά οι ομάδες κατέβηκαν οργανωμένες με το σύνολο των παιδιών τους φάνηκε ότι υπάρχει μεγάλο υλικό. Πάντα η Κρήτη έδινε στις εθνικές ομάδες εξαιρετικούς κολυμβητές και μην ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή και δύο κολυμβητές μας, η Άννα Τουτουνάκη αλλά και ο Απόστολος Παπαστάμος, βρίσκονται στο Τόκιο για τους Ολυμπιακούς αγώνες”.

Τι ενδιέφερε όμως την ΚΟΕ σε αυτό το πανελλήνιο πρωτάθλημα;

Ο κ. Χούμας μάς εξηγεί:

“Είναι τεράστια τα προβλήματα με την πανδημία και αυτό που μας ενδιέφερε πρώτα απ’ όλα είναι να μπορέσουμε να θέσουμε τέτοιες προϋποθέσεις και τέτοιους κανονισμούς έτσι ώστε να επανέλθουν τα παιδιά στην αγωνιστική δραστηριότητα, στην προπονητική δραστηριότητα και να βάλουν καινούργιους στόχους. Αυτός θα πρέπει να είναι όλης της οικογένειας της κολυμβητικής ο στόχος να μπορέσουμε να δώσουμε τους στόχους που πρέπει να θέσουν τα παιδιά, να βρεθούν μέσα στις πισίνες στην αγκαλιά των σωματείων, για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα παιδιά από όλες αυτές τις δύσκολες καταστάσεις που περνάμε.

Σ’ αυτήν λοιπόν την προοπτική καταργήσαμε τα όρια για ασφάλεια και προκειμένου να τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα πρωταθλήματα έγιναν σε δύο, Βορράς και Νότος, μοιράζοντας δηλαδή αυτό τον τεράστιο πληθυσμό η μαζικότητα την οποία έχει η κολύμβηση δεν υπάρχει σε κανένα άλλο άθλημα.

Μην ξεχνάμε ότι συνολικά συμμετέχουν στον πρωτάθλημα αυτό 2.700 παιδιά, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όλες αυτές οι αναπτυξιακές κατηγορίες. Ηταν ένα μεγάλο, δύσκολο εγχείρημα με το Ποσειδώνιο στη Θεσσαλονίκη και το ΟΑΚΑ στην Αθήνα καταφέραμε να ολοκληρώσουμε αυτό το δύσκολο εγχείρημα και νομίζω ότι πήγαν καλά και μπορώ να πω ότι τα παιδιά μέρα με την μέρα βελτιώνουν και τις επιδόσεις.

Δηλαδή σε σχέση με τις επιδόσεις τις οποίες ήρθαν και συμμετέχουν στα πρωταθλήματα στο ξεκίνημα των αγώνων, φάνηκαν πολύ καλύτερες επιδόσεις στο τέλος της διοργάνωσης από το σύνολο σχεδόν των παιδιών. Αυτό μας κάνει να είμαστε ικανοποιημένοι, θέλουμε να ζωντανέψει ξανά πάλι το κολύμπι.

Το κολύμπι είναι το καθαρά ερασιτεχνικό άθλημα, είναι μεγάλη προσπάθεια, πρέπει να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γονείς και την προσπάθεια που έκαναν και την συμπαράσταση που είχαμε σ’ όλη αυτή τη διαδικασία”.