ΦΩΤΗΣ ΤΣΑΛΟΣ: Ήρθε και ταράζει τα νερά…
«Το να είσαι ΟΦΗ είναι ιδέα, το να είσαι ΟΦΗ είναι υπερηφάνεια, το να είσαι ΟΦΗ είναι καμάρι. Το να είσαι ΟΦΗ είναι ανάμνηση, να μπαίνεις στο γήπεδο μαζεύοντας το εισιτήριο δεκάρα δεκάρα… Από την εποχή που μας συλλαμβάνανε οι αστυνομικοί μέσα στη θύρα -4- εμένα, τον Μπακαλιάρο, τον Χελιδόνη, τον Πόντικα.
Καλές οι αναμνήσεις, άλλων εποχών, αλλά τώρα που μπορώ ήρθε η ώρα να επιστρέψω στον ΟΦΗ τις αξίες που μου δίδαξε στα παιδικά μου χρόνια. Επιθυμώ τον ΟΦΗ να διοικείται από μια ομάδα ανθρώπων ελίτ στο είδος τους… που να μπορούν και κυρίως να θέλουν να είναι πρωταθλητές. Που να μπορούν και κυρίως να θέλουν να προσφέρουν για να καμαρώνουν».
Τα παραπάνω είχε εκφράσει ο Φώτης Τσάλος μέσα από επιστολή του τον Απρίλιο του 2015 όταν για πρώτη φορά του μπήκε στο μυαλό η ιδέα να ασχοληθεί με τον ΟΦΗ. Τότε σχεδόν κανείς δεν είχε πάρει σοβαρά τα λόγια του Ηρακλειώτη επιχειρηματία και παράγοντα ο οποίος από την αγαπημένη του Χερσόνησο την οποία είχε ανεβάσει στην Α’ κατηγορία ήθελε να κάνει το άλμα και να βρεθεί στην ομάδα της καρδιάς του. Δυο χρόνια μετά όμως ο Φώτης Τσάλος έρχεται ως η λύση που μπορεί να βγάλει τον ΟΦΗ από το αδιέξοδο.Η ομάδα ταλανίζεται από διοικητικά-μετοχικά προβλήματα που την καρτούν δέσμια για πολύ καιρό. Ο ίδιος πηγαίνει στην Γενική Συνέλευση της 25ης Ιουλίου και δηλώνει έτοιμος να βάλει στο ταμείο 300.000 ευρώ και να πάρει το τιμόνι της ομάδας. «Όλες μου οι σκέψεις και οι προτάσεις βασίζονται σε προσωπικά μου χρήματα που από τη δουλειά μου και τον ιδρώτα μου έχω κερδίσει και δεν εκπροσωπώ κεφάλαια κανενός παρά μόνο του εαυτού μου» είχε αναφέρει στην επιστολή του πριν από δυο χρόνια όταν οι υπόλοιποι μέτοχοι δεν είχαν συμφωνήσει μαζί του.
Τώρα όμως είναι εδώ και όχι μόνο, αλλά έχοντας πλέον και την ευθύνη να οδηγήσει αυτός το τρένο του ΟΦΗ. Αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας γεννημένος πριν από 45 χρόνια στο Ηράκλειο, γέννημα θρέμμα Πατελιανός ο Φώτης Τσάλος ό,τι έβαζε στο μυαλό του αργά ή γρήγορα το πετύχαινε. Άνθρωπος που ασχολείται κυρίως με τον τουρισμό (εμπόριο τουριστικών ειδών, εστιατόριο και ενοικιαζόμενα δωμάτια στην Ανάληψη) έχει στην κατοχή του τα ανοικτά λεωφορεία που κάνουν περιηγήσεις στους δρόμους του Ηρακλείου, ενώ διαθέτει και δυο νυχτερινά μαγαζιά, το ένα είναι το καλοκαιρινό που λειτουργεί στην παραλιακή, ενώ πριν δυο χρόνια μπήκε και στον χώρο των media με μια δική του αθλητική ιστοσελίδα.
Ασχολείται με πολλά, αλλά τα προλαβαίνει όλα αφού όπως λένε όσοι τον ξέρουν είναι αρκετά δραστήριος, ενώ πάνω απ’ όλα είναι η οικογένειά του και τα τρία του παιδιά (ένα αγόρι και δυο κορίτσια). Ο νέος πρόεδρος του ΟΦΗ έχει απασχολήσει κατά καιρούς τα ΜΜΕ με τις εμφανίσεις και τις δηλώσεις του. Είχε γίνει θέμα με την περίφημη Φεράρι την οποία χρησιμοποιούσε για κάποιο διάστημα, ενώ έχει «χτυπήσει» και στο διαδίκτυο με δυο βίντεο που έχουν γίνει viral το ένα όταν ήταν πρόεδρος στη Χερσόνησο όπου την παρουσίαζε ως ομάδα τρένο και το άλλο με τη διαφήμιση του εστιατορίου που διαθέτει στην Ανάληψη στο οποίο έχει δώσει την ονομασία Vo-tsalakia και στο οποίο πρωταγωνιστούσε ο ίδιος.
Έχει δηλώσει στο παρελθόν πρόεδρος-καριερίστας όταν ήταν στη Χερσόνησο στην οποία θέλησε να περάσει ένα πολυμετοχικό σχήμα με την ονομασία «Χερσόνησος Συμμαχία 2012». Αποχώρησε μετά από 2,5 χρόνια δηλώνοντας απογοητευμένος από το γεγονός ότι δεν είχε την στήριξη που περίμενε. Πριν από δυο χρόνια είχε προσφερθεί να δώσει στον ΟΦΗ ένα από τα ανοιχτά λεωφορεία του για να κάνει τον γύρο του θριάμβου για την άνοδο στην Β’ Εθνική.
Το τελευταίο διάστημα είχε πάρει θέση μέσα από δηλώσεις του για την κατάσταση στην ομάδα και είχε ζητήσει να μην φύγει ο Παπαδόπουλος. Με δήλωσή του εξάλλου που έκανε τον Ιούνιο είχε τονίσει ότι «καταλληλότερος για το μέγεθος του ΟΦΗ είναι ο Αντώνης Καράτζης». Αγαπημένη του έκφραση «οι τζάμπα μάγκες, τέλος»
. Στον ΟΦΗ μπήκε με στόχο να βάλει χρήματα αλλά όχι μόνος του. Ζήτησε τη βοήθεια και τη συμπαράσταση όλων των μετόχων. Ο ίδιος μπήκε κατευθείαν στα βαθιά και μέχρι τώρα έχει αφήσει θετικά δείγματα. Όμως όπως θα έλεγε και κάποιος, ο αγώνας δεν είναι κατοστάρι αλλά ένας μαραθώνιος. Και το φορτίο που καλείται να σηκώσει στις πλάτες του είναι τεράστιο, διότι έχει να διαχειριστεί μαζί με τους άλλους μετόχους ένα χρέος όχι και τόσο μικρό για μια ΠΑΕ δυο ετών…
ΜΑΓΚΕΝΤ ΣΑΜΙ: Ο έμπειρος Αιγύπτιος στοχεύει στις Ακαδημίες
Η 29η Ιουλίου πέρασε ήδη στην ιστορία ως η μέρα που ο Εργοτέλης άλλαξε χέρια. Κι όχι απλώς άλλαξε αλλά πέρασε σε ξένα χέρια, που δεν είναι πάντοτε μαχαίρια. Το πάλαι ποτέ ιστορικό γήπεδο μπάσκετ που πλέον έχει γίνει γήπεδο 5Χ5 φιλοξένησε την πιο ιστορική Γενική Συνέλευση της ομάδας. Εκεί κοντά στα αλμυρίκια όπου την δεκαετία του 80 και του 90 οι Γενικές Συνελεύσεις έγραφαν ιστορία οι κιτρινόμαυροι πήραν την μεγάλη απόφαση να παραχωρήσουν τα ηνία της ΠΑΕ στον Αιγύπτιο Μαγκέντ Σαμί. Από την απόγνωση στην ελπίδα.Από την κόλαση στον παράδεισο. Από το μηδέν στην βάση του ξανά ο Εργοτέλης που είδε το μέλλον να διαγράφεται ζοφερό μέχρι που έπεσε σαν μάννα εξ ουρανού στο “Μαρτινέγκο” ο Μαγκεντ Σαμί. Δεν ήρθε πάντως από το πουθενά, ούτε είδε φως και μπήκε. Ο άνθρωπος αυτός πέρα από πετυχημένος στο χώρο του επιχειρηματίας είναι και παράγοντας που ασχολείται πάνω από δέκα χρόνια με το ποδόσφαιρο.
Ο Μαγκέντ Σαμί μπορεί να μην ήταν γνωστός στη χώρα μας, όμως έχει εμπειρία από ποδοσφαιρικούς συλλόγους, καθώς είναι παράλληλα ιδιοκτήτης της αιγυπτιακής Γουάντι Ντέγκλα αλλά και της βελγικής Λιρς, που αγωνίζεται στη δεύτερη κατηγορία. Υπό την καθοδήγηση του Σαμί, που δραστηριοποιείται ως επιχειρηματίας στον κλάδο των ακινήτων, η Γουάντι Ντέγκλα, μία ομάδα που ιδρύθηκε μόλις το 2002, ανέβηκε δύο κατηγορίες σε δύο χρόνια, φτάνοντας το 2010 στην πρώτη κατηγορία του αιγυπτιακού ποδοσφαίρου, όπου και αγωνίζεται μέχρι σήμερα.
Ο σύλλογος φημίζεται για τις οργανωμένες ποδοσφαιρικές του ακαδημίες, που θεωρούνται από τις καλύτερες στη χώρα, ενώ έχει ισχυρούς δεσμούς με την αγγλική Άρσεναλ. Το 2013 η Γουάντι Ντέγκλα έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου Αιγύπτου, όμως ηττήθηκε από την ιστορική Ζαμάλεκ. Την ερχόμενη χρονιά αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε αφρικανική διοργάνωση, αποκλείοντας στον πρώτο γύρο του CAF Confederation Cup την Ντουάνες Λομέ από το Τόγκο και μένοντας έξω στον δεύτερο γύρο από την Τζολίμπα από το Μάλι.
Μάλιστα, η αιγυπτιακή ομάδα έκανε το “μπαμ” τον περασμένο Ιανουάριο, όταν ανακοίνωσε τον εξάμηνο δανεισμό του Γάλλου επιθετικού Φλοράν Μαλουντά, μία κίνηση πρωτοφανής για τα δεδομένα του αιγυπτιακού ποδοσφαίρου. Προπονητής της από τον Νοέμβριο του 2016 είναι ο Αιγύπτιος θρύλος Μίντο, που ως ποδοσφαιριστής είχε αγωνιστεί μεταξύ άλλων σε Άγιαξ, Μαρσέιγ και Ρόμα. Το 2007 ο Σαμί έκανε το πρώτο του ευρωπαϊκό βήμα, αναλαμβάνοντας τη βελγική Λιρς, που όπως και ο Εργοτέλης, αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και είχε υποβιβαστεί στη δεύτερη κατηγορία.
Την επόμενη χρονιά η Λιρς ενισχύθηκε με μεταγραφές και έφτασε πολύ κοντά στην επιστροφή της στην πρώτη κατηγορία, κάτι που τελικά πέτυχε τη σεζόν 2009-2010, κατακτώντας τον τίτλο. Τα επόμενα χρόνια η Λιρς παρέμενε στην πρώτη κατηγορία με τα… χίλια ζόρια, μέχρι που το 2015 υποβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία, όπου αγωνίζεται και φέτος.
Η Λιρς πάντως δεν αποκλείεται σύντομα να γίνει παρελθόν για τον Σαμί καθώς το γυαλί έχει ραγίσει με τον κόσμο με τον οποίο έχει έρθει σε ρήξη. Είναι γνωστό ότι έχει αναθέσει σε γραφείο την εξεύρεση επενδυτών για να παραχωρήσει τις μετοχές του και να αποχωρήσει από την ομάδα. Ίσως στο βάθος του μυαλού ο Εργοτέλης να είναι το σκαλοπάτι που θα τον οδηγήσει και σε άλλα επιχειρηματικά βήματα στην Ελλάδα και δεν είναι τυχαίο ότι θέλει να εγκατασταθεί μόνιμα στην Κρήτη.
Λέγεται ότι αυτό που τον εντυπωσίασε περισσότερο ήταν το Παγκρήτιο Στάδιο και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την επένδυση. Βέβαια τώρα τρέχει καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συμφωνία με την διοίκηση του Παγκρητίου σε σημείο να βγαίνουν σενάρια ακόμα και αποχώρησης του.
Ο Σαμί πάντως δεν φαίνεται να είναι άνθρωπος που τα παρατάει εύκολα και το πιθανότερο είναι ότι θα βρεθεί λύση. Μαζί του έχει και τον γιο του Ναντίμ, τον οποίο προορίζει για πρόεδρο της ΠΑΕ αλλά και τον Γιώργο Τουντζάρη που είναι άμεσος συνεργάτης του τα τελευταία δυο χρόνια και θα πάρει και αυτός θέση στο νέο Δ.Σ. Στο ερώτημα αν θα κυνηγήσει την άνοδο στην Σούπερ Λίγκα ο Σαμί απάντησε με διπλωματία λέγοντας ότι «στόχος μας είναι να κερδίζουμε σε κάθε ματς και αν το κάνουμε αυτό θα ανέβουμε».
Δεν έχει κρύψει πάντως ότι αυτό που θέλει είναι να αναδείξει παίκτες. «Μην φοβάστε να πείτε την λέξη κέρδος» λέει συνεχώς με το επιχειρηματικό του μυαλό. Στον Εργοτέλη πάντως δεν νοιάζονται αφού αυτό που θέλουν είναι η ομάδα τους να βαδίσει με σταθερά βήματα και η παρουσία του Σαμί μπορεί να το εγγυηθεί.
Ο Εργοτέλης άλλωστε έχει βιώσει στο πετσί του τα πέτρινα χρόνια. Σε αυτά που ενδεχομένως να γύριζε αν δεν υπήρχε η καλή τύχη να φέρει στον δρόμο του αυτό τον άνθρωπο. Το ποια μπορεί να είναι η πορεία του Εργοτέλη από δω και πέρα θα φανεί στη συνέχεια. Αυτό που είναι σίγουρο όμως είναι ότι χωρίς τον Σαμί το μέλλον του θα ήταν στο τοπικό και αυτό κανείς δεν το ήθελε.