Ο Πύρρος Δήμας συμμετείχε στο σεμινάριο και συνομίλησε με την προπονήτρια του Πήγασου κ. Παρασκάκη
Ο Πύρρος Δήμας συμμετείχε στο σεμινάριο και συνομίλησε με την προπονήτρια του Πήγασου κ. Παρασκάκη

Ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο σε συμμετοχή και με την τιμητική παρουσία του προέδρου της ΕΟΕ Σπύρου Καπράλου καθώς και του Πύρρου Δήμα, ολοκληρώθηκε η σειρά διαδικτυακών σεμιναρίων που διοργάνωσε η ομάδα βόλεϊ του Πήγασου Ηρακλείου υπό την αιγίδα της ΓΓΑ.

Το τρίτο σεμινάριο είχε κεντρικό θέμα «Την ψυχική ανθεκτικότητα, το μυστικό επιτυχίας των αθλητών», με κεντρική ομιλήτρια την αθλητική ψυχολόγο Φρόσω Πατσού. Η παλιά πρωταθλήτρια του στίβου, αναφέρθηκε στην προσωπική της διαδρομή ως αθλήτρια, για τις δυσκολίες, τις απογοητεύσεις και τους τραυματισμούς που αντιμετώπισε και για το πώς κάθε φορά έβρισκε την ψυχική δύναμη να συνεχίσει.

«Για να φτάσεις στο μέγιστο της απόδοσής σου πρέπει να έχεις υψηλή αυτοπεποίθηση, μεγάλη αυτοσυγκέντρωση, σωστή διαχείριση του επιπέδου αυτοδιέγερσης, εστίαση στους στόχους σου και να είσαι τελειομανής με την υγιή μορφή της τελειομανίας», ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Πατσού, η οποία απάντησε και στις ερωτήσεις των συμμετεχόντων.

Οι αθλητές Ανδρεόπουλος, Λαμπρούση και Ράπτης μίλησαν μεταξύ άλλων στο σεμινάριο του Πήγασου
Χαιρετισμούς απηύθυναν στο σεμινάριο, οι εξής:

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, αφού συνεχάρη τον Πήγασο για την πρωτοβουλία του, μίλησε για την προσπάθεια που γίνεται από μέρους της ΕΟΕ. «Επιδιώκουμε με κάθε τρόπο  να είμαστε κοντά στην αθλητική νεολαία της χώρας, προτείνοντας λύσεις σε όσα προβλήματα είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο χρυσός ολυμπιονίκης και πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών, Πύρρος Δήμας, μίλησε για τις εμπειρίες του, μέσα από την μακρόχρονη και επιτυχημένη πορεία του στο χώρο του αθλητισμού, τονίζοντας: «Ο αθλητισμός με βοήθησε προσωπικά να είμαι υγιής. Μου έμαθε να αγωνίζομαι, να έχω υπομονή, επιμονή, σωματική και ψυχική αυτοπεποίθηση, να έχω δύναμη». Κλείνοντας, έδωσε συμβουλές στους αθλητές: «να φροντίζουν τον εαυτό τους, να έχουν υπομονή για να ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Το μέλος του Δ.Σ. της ΕΟΠΕ  Ελένη Καζάκου, αναφερόμενη στα οφέλη που αποκομίζουμε από τον αθλητισμό και στη σημασία της συμβουλευτικής ψυχολογίας, τόνισε: «Όλοι γνωρίζουμε τις θετικές επιδράσεις του αθλητισμού τόσο στη σωματική, όσο και στην ψυχική υγεία. Αυτό που ίσως δε γνωρίζουμε είναι ότι ο αθλητισμός είναι ο δίαυλος για την ανάπτυξη της ψυχικής ανθεκτικότητας. Η συμβουλευτική ψυχολογία είναι το όπλο μας σε αυτήν τη φάση».

Ο ομοσπονδιακός προπονητής και πρώην τεχνικός του ΟΦΗ, Ανέστης Γιαννακόπουλος, εστίασε στις αναπτυξιακές ηλικίες αναφορικά με το άθλημα του βόλεϊ. Ανέλυσε την συμμετοχή ενός παιδιού στο άθλημα και τις ανάγκες που έχει να εκφραστεί μέσα από αυτό, παρουσιάζοντας, παράλληλα, ορισμένα μορφολογικά, φυσιολογικά και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. «Οι κοινωνικές επιρροές που έχουμε κατά την ανάπτυξη των αθλητών προέρχονται από τους γονείς, τους προπονητές, τους φίλους και συναθλητές», είπε χαρακτηριστικά.

Για τις προσωπικές τους εμπειρίες, μίλησαν τρεις αθλητές των Εθνικών ομάδων βόλεϊ.

Ο Αλέξανδρος Ράπτης του Παναθηναϊκού ανέφερε: «Μέσω του αθλητισμού έχω μάθει πάρα πολλά πράγματα, όπως να παλεύω μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο για το καλύτερο. Πρέπει οι νέοι να έχουν πίστη και εμπιστοσύνη στον εαυτό τους».

Ο Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος επίσης του Παναθηναϊκού, ξεχώρισε δύο πράγματα που του έχει προσφέρει ο αθλητισμός, τις στιγμές που έχει ζήσει και τις φιλίες που έχει αποκομίσει. «Σε μία ομάδα μεταξύ των αθλητών δημιουργούνται αρκετά ισχυροί δεσμοί. Οι νέοι αθλητές πρέπει να δουλεύουν σκληρά κάθε μέρα και να ακούν τον προπονητή τους, εάν θέλουν να πετύχουν πραγματικά».

Η Τζίνα Λαμπρούση της γαλλικής Μιλούζ, τόνισε ότι το βόλεϊ είναι πάνω απ’ όλα ένα παιχνίδι. «Είναι ωραίο να κάνεις όνειρα, να βάζεις στόχους και να τους κατακτάς. Παρ’ όλα αυτά, για να κατακτήσεις τους στόχους σου και τα όνειρά σου πρέπει να δουλεύεις πολύ σκληρά, καθημερινά».

Τέλος, η αθλητική συντάκτρια Σπυριδούλα Σπανέα εξέφρασε τη συμπαράστασή της προς τους αθλητές αυτήν τη δύσκολη περίοδο: «Ανάλογη με την αγωνία των αθλητών είναι και εκείνη των αθλητικών συντακτών, διότι εάν δεν υπάρχει αθλητισμός, δεν υπάρχουν αθλητές, δεν έχουμε κι εμείς οι αθλητικοί συντάκτες λόγο ύπαρξης».

Με την ευκαιρία της λήξης του πρώτου κύκλου των διαδικτυακών σεμιναρίων, το ΔΣ του Πήγασου ευχαρίστησε όσους τα παρακολούθησαν, τους εκλεκτούς καλεσμένους από τον χώρο του αθλητισμού που ανέπτυξαν τις απόψεις τους καθώς και την προπονήτρια της ομάδας Γιούλη Παρασκάκη για τον άψογο συντονισμό. «Μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι υπήρξε τόσο μεγάλη ανταπόκριση, όχι μόνο από την Κρήτη, αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ευχαριστούμε θερμά για τη συμμετοχή και την στήριξη τους αξιόλογους καλεσμένους μας. Η διοργάνωση των εν λόγω επίκαιρων διαδικτυακών σεμιναρίων αποτελεί πρωτοβουλία της υπεύθυνης του τμήματος πετοσφαίρισης και προπονήτριας, Γιούλης Παρασκάκη. Είμαστε τυχεροί που έχουμε στην ομάδα μας μία πρώην διεθνή αθλήτρια με πολλές περγαμηνές και, πλέον, μία εξαιρετική προπονήτρια που διαπρέπει σε οτιδήποτε  και αν ασχοληθεί», κατέληξε η ανακοίνωση του Πήγασου.