Η Κρήτη έχει κάθε λόγο να υπερηφανεύεται για τη δική της συμβολή στη συνολική επιτυχία της Ελλάδος που βρέθηκε πριν λίγες ημέρες στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου του παγκόσμιου και βαλκανικού πρωταθλήματος Ζίου Ζίτσου. Στο Ολυμπιακό Στάδιο Πάλης, στα Άνω Λιόσια, από τις 21 έως τις 23 Σεπτεμβρίου διαγωνίστηκαν περισσότεροι από 1000 αθλητές (1087 για την ακρίβεια) από 31 χώρες του κόσμου, με την Ελλάδα να αναδεικνύεται σε… υπερδύναμη, κατακτώντας συνολικά 209 μετάλλια, εκ των οποίων τα 59 χρυσά.
Δεύτερη στην κατάταξη αναδείχθηκε η Ρωσία με μόλις 81 μετάλλια. Μία σπουδαία επιτυχία της χώρας μας, με την Κρήτη να καταγράφει σημαντικές διακρίσεις με τους αθλητές και τις αθλήτριες της, αποδεικνύοντας ότι το νησί διαθέτει σοβαρούς συλλόγους και αρκετά ταλέντα.
Σε επίπεδο Ηρακλείου, ο Αθλητικός Σύλλογος Μαχητικών Τεχνών «Φιλόνικος» έχει κάθε λόγο να αισθάνεται υπερηφάνεια και χαρά, αφού η 9μελής ομάδα των αθλητών που διαγωνίστηκαν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα επέστρεψαν στο Ηράκλειο με έξι μετάλλια, δύο ασημένια και τέσσερα χάλκινα, τα οποία φέρουν κοριτσίστικη σφραγίδα.
Οι πέντε αθλήτριες που ανέβηκαν στο νικητήριο βάθρο προκρίθηκαν και από ne waza system και από fighting system. Πρόκειται συγκεκριμένα για τις αθλήτριες: Κατερίνα Σηφάκη, η οποία αναδείχθηκε 3η στο Παγκόσμιο στο Ne Waza system, την Άννα-Μαρία Κλάδου, η οποία κέρδισε δύο μετάλλια καθώς αναδείχθηκε 2η στο Βαλκανικό στο fighting system και 3η στο Βαλκανικό στο Ne Waza, την Κατερίνα Βερυκοκίδη που κατέκτησε την 3η θέση στο Βαλκανικό στο fighting system, την Ελένη Δοργιομανωλάκη, η οποία αναδείχθηκε 2η στο Βαλκανικό στο fighting system και την Μαρκέλα Βαρδαλαχάκη, η οποία κατέκτησε την 3η θέση στο Παγκόσμιο στο fighting system. Στην αποστολή συμμετείχαν επίσης οι αθλητές: Μανόλης Κυπριωτάκης, Καλλιόπη Πανακάκη, Μαρία-Καλλιόπη Ριζάκη και Βάσω Ριζάκη.
Τα χαμόγελα στο πρόσωπο του προπονητή τους Αλέξη Ζαϊμάκη περισσεύουν. Άνθρωπος σεμνός από τη φύση του δεν μπορεί να συγκρατήσει τη συγκίνησή του βλέποντας τους αθλητές του να διακρίνονται σε αυτήν την κορυφαία διοργάνωση, όμως δεν κρύβει την υπερηφάνειά του για όλα τα μέλη της αποστολής, για όλους τους αθλητές του και φυσικά δεν παραλείπει να τονίζει διαρκώς τη μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας. «Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά για τη μεγάλη τους προσπάθεια, την υπομονή και επιμονή τους. Έπαιξαν σε πολλούς και δύσκολους αγώνες. Και εις ανώτερα» ευχήθηκε.
Μέσω του «Φιλόνικου» ο Αλέξης Ζαϊμάκης προπονεί περίπου 100 παιδιά σε Αρκαλοχώρι και Ηράκλειο, ηλικίας από 5 ετών έως 14 ετών.
Τι προσφέρει το Ζίου-Ζίτσου σε ένα παιδί, τον ρωτάμε. «Πειθαρχία, αυτοσυγκέντρωση, αυτοεκτίμηση, δημιουργική εκτόνωση και φυσικά εκγύμναση» μας απαντά.
Την τελευταία 5ετία το Ζίου-Ζίτσου έχει αποκτήσει και στο Ηράκλειο αρκετούς υποστηρικτές και όλο και περισσότεροι γονείς επιλέγουν τη συγκεκριμένη πολεμική τέχνη για τα παιδιά τους, από μικρές ηλικίες. Όπως μας εξομολογείται, η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και σε πολλές από αυτές η πρόκληση για τον ίδιο είναι μεγάλη.
«Υπάρχουν παιδιά με απόσπαση προσοχής, με αυτισμό…Το Ζίου-Ζίτσου είναι μία πολεμική τέχνη που βοηθάει σημαντικά το παιδί να αποκτήσει αυτοσυγκέντρωση και έχουμε δει στην πορεία μεγάλη εξέλιξη. Πολλά παιδιά που είναι εσωστρεφή, ντροπαλά ή υφίστανται εκφοβισμό στο σχολείο, αποκτούν αυτοπεποίθηση, μαθαίνουν να πιστεύουν στον εαυτό τους» υπογραμμίζει.
Ο 35χρονος προπονητής μάς εξηγεί ότι θεμελιώδης αρχή είναι να κατανοήσουν τα παιδιά ότι δεν μαθαίνουν Ζίου-Ζίτσου για να παίζουν ξύλο στο σχολείο. «Άλλο το διαγωνιστικό κομμάτι στις προπονήσεις και στους αγώνες και άλλο το κομμάτι της συμπεριφοράς μας εκτός Σχολής. Μαθαίνουμε σεβασμό, πειθαρχία, ευγενή άμυλα και δεν παραβιάζουμε τις διαχωριστικές γραμμές και τις ισορροπίες» τονίζει.