Ώρα για Padel

H PADEL-μάνια κατακτά και την Ελλάδα! Το συναρπαστικό άθλημα, μεταξύ τέννις και… σκουός, που ξεσηκώνει τον κόσμο και κερδίζει ολοένα και περισσότερους φίλους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη, έφεραν στο Ηράκλειο, στην Κρήτη γενικά, ο ιδιοκτήτης του sport-point Μανώλης Μαρκαντωνάκης και ο συνεργάτης του στο Padel Γιώργος Τζουλιαδάκης.

Το πλήρες όνομα του νέου αθλήματος Padel tennis. Padel – κουπί στα Ισπανικά (από το σχήμα της ρακέτας). Στο… κατώφλι μας, λοιπόν, ένα άθλημα που ίσως πολλοί δεν το ξέρετε, που όλοι όμως αν το μάθετε, θα το αγαπήσετε, θα σας συναρπάσει!

“Είναι ανερχόμενο άθλημα στον κόσμο. Στην Ισπανία είναι Νο1 με 1.200 γήπεδα. Παρεΐστικο άθλημα μια και το χαρακτηριστικό του είναι ότι όλοι μπορούν να παίξουν”, τονίζει στην “Π” ο κ. Μαρκαντωνάκης που έκανε σαν μικρό παιδί μόλις πάτησε το πόδι του στο νέο γήπεδο και ήταν ο πρώτος που έριξε την πρώτη μπαλιά στην Κρήτη.

“Στο sport point φτιάξαμε το πρώτο γήπεδο Padel στην Κρήτη και μέχρι τέλους του Ιανουαρίου ευελπιστούμε να έχουμε φτιάξει άλλα δύο γήπεδα. Δύο γήπεδα Padel είναι ένα τένις”, σημείωσε και για το μέλλον λέει:

“Φιλοδοξούμε ο Ηρακλειώτης να το γνωρίσει και αφού θα γίνει αυτό θα το αγαπήσει”.

Εκτός από τον κ. Μαρκαντωνάκη, η παρέα που έπαιξε για πρώτη φορά στο γήπεδο του sport point αποτελείτο και από τους Αντώνη Μαρκαντωνάκη, Λεωνίδα Καστρινάκη και Γιώργο Τζουλιαδάκη. Μάλιστα ο τελευταίος θα μυήσει τους ενδιαφερόμενους στα μυστικά του νέου αθλήματος.

“Είναι ένα νέο άθλημα που μας έρχεται από τη Λ. Αμερική. Έχει κατακλύσει την Ευρώπη, ειδικά την Ισπανία και την Πορτογαλία. Σκοπεύουμε να είμαστε οι πρώτοι μετά την Αθήνα που θα το αναπτύξουμε στην Ελλάδα”, μας λέει ο κ. Τζουλιαδάκης και συνεχίζει:

“Eίναι ένα διασκεδαστικό, ευχάριστο και συνάμα συναρπαστικό άθλημα. Οι κανονισμοί του είναι απλοί και κατανοητοί. Έχει ομοιότητες σκουός και τένις. Παίζεται με δύο ζευγάρια (4 παίκτες)”.

Με ιστορία σχεδόν 45 μόλις ετών, κατάφερε να είναι αυτήν τη στιγμή το πιο αναπτυσσόμενο άθλημα στον κόσμο! Αυτό γιατί; Απλά διότι η φιλοσοφία του αθλήματος δεν είναι άλλη από «παρέα, άθληση, δράση, σκέψη, μυαλό, κίνηση». Ένα άθλημα που μπορεί να παίξει από ένα παιδί ηλικίας 5 ετών έως ένας βετεράνος 70-75 ετών. Με σκοπό ένταξης του αθλήματος στα επόμενα χρόνια ακόμα και στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων (Ναι! Κι όμως), έχουν γίνει σημαντικά βήματα για το άθλημα από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Padel (IFP), με επίσημες ομοσπονδίες σε πάνω από 20 χώρες, τώρα και στην Ελλάδα. Το άθλημα του Padel έρχεται επίσημα στη χώρα μας λοιπόν, εντασσόμενο στην Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Αντισφαίρισης (Ε.Φ.Ο.Α.), με σκοπό την εξάπλωσή του σε όλη τη χώρα.

H ρακέτα

Η ρακέτα αποτελείται εξωτερικά από πλαστικό και εσωτερικά από πολυουρεθάνη, η λαβή της έχει ειδικό αντιολισθιτικό γκριπ και κάτω από αυτό λουράκι από σχοινί, ώστε να περνάει από τον καρπό και να μην φεύγει από το χέρι του παίχτη. Έχει το μέγεθος περίπου μιας ρακέτας παραλίας (μοιάζει αρκετά με τις ρακέτες Beach Tennis, χωρίς όμως να είναι ίδιες).
Παίζεται με μπάλα παρόμοια με αυτή του τένις, αλλά με λιγότερο αέρα (δεν είναι ίδια με τη soft ball του τένις).

Οι κανονισμοί του Padel

Το άθλημα έχει επίσημους κανονισμούς από την παγκόσμια ομοσπονδία padel (IPF-International Padel Federation), οι οποίοι είναι παρόμοιοι, εάν όχι ίδιοι με αυτούς του τένις, με τη μόνη διαφορά πως και ο περιβάλλων τοίχος, ο οποίος εφάπτεται με τον αγωνιστικό χώρο, είναι μέρος του παιχνιδιού.

  • Το γήπεδο είναι σχεδόν μισό σε διαστάσεις από αυτό του τένις, χωρισμένο σε δύο μεριές με δίχτυ (φιλέ) και στο σημείο των δύο πασάλων του φιλέ έχει πόρτα με άνοιγμα και στις δύο πλευρές. Οι μόνες γραμμές είναι αυτές του σερβίς (αντίστοιχα κουτάκια σερβίς του γηπέδου τέννις). Δεν έχει πλαϊνές και βασικές γραμμές όπως ένα γήπεδο τένις. Περιμετρικά περιβάλεται από τοίχο και στο πίσω μέρος και στα πλάγια με τοίχο από ειδικό τζάμι, το οποίο δεν σπάει (σε περίπτωση ζημιάς θρυματίζεται, σαν το παμπρίζ των αυτοκινήτων). Ο τοίχος είναι μέρος του παιχνιδιού.
  • Η κύρια επιφάνεια του γηπέδου είναι συνθετικός χλοοτάπητας (μοκέτα, carpet), με χαλαζία κάποια, ενώ κάποια άλλα όχι.
  • Παίζεται πάντα με τέσσερεις παίχτες, δύο από κάθε μεριά, σαν το διπλό του τένις.
  • Οι κανόνες και το σκόρ είναι ακριβώς ίδιοι με του τένις. Η διαφορά είναι η κίνηση του σερβίς, η οποία γίνεται από κάτω. Ο σερβιρόμενος πρέπει να σκάσει την μπάλα μια φορά στο έδαφος και κατευθείαν μετά να την χτυπήσει πριν αυτή να φτάσει στο ύψος της μέσης του, χωρίς να την ξεπεράσει (photo servis).
  • Ο τοίχος είναι μέρος του παιχνιδιού. Α) Αν η μπάλα ακουμπήσει κατευθείαν τοίχο, θεωρείται άουτ και κερδίζει τον πόντο ο αμυνόμενος. Αν ακουμπήσει πρώτα στο έδαφος μία φορά ο αμυνόμενος έχει το δικαίωμα εάν θέλει να την αφήσει να ακουμπήσει και στον τoίχο (είτε μιά φορά είται και παραπάνω, ανάλογα με την σπόντα ειδικά στις γωνίες) και μετά να την επαναφέρει στην μεριά του αντιπάλου.

Β) Στο σερβίς εάν η μπάλα του σερβιρομένου ακουμπήσει μια φορά στο σωστό κουτί και πριν την χτυπήσει ο αντίπαλος ακουμπήσει στον πλαϊνό σιδερένιο τοίχο είναι fault, εκτός αν ακουμπήσει στο σημείο που ξεκινάει ο γυάλινος τοίχος όπου εκεί συνεχίζεται να παίζεται ο πόντος.

  • Κατά την διάρκεια του πόντου, εάν η μπάλα χτυπήσει στο γήπεδο του αμυνόμενου και μετά στον σιδερένιο τοίχο τότε ο πόντος σινεχίζεται κανονικά. Τέλος ο αμυνόμενος έχει το δικαίωμα αφού η μπάλα σκάσει πρώτα στο δικό του γήπεδο να την χτυπήσει στον πίσω τοίχο και αυτή με την κατάλληλη σπόντα να γυρίσει στο γήπεδο του αντιπάλου, χτύπημα «contra pared» (κόντρα στον τοίχο).
  • Ο αμυνόμενος σε ακραίες περιπτώσεις, αφού η μπάλα σκάσει στο γήπεδό του και μετά βγει έξω από το γήπεδο (αυτό ως επί το πλείστον σε περίπτωση smash του αντιπάλου), μπορεί να βγει κι αυτός εκτός γηπέδου από τις πλαϊνές εξόδους και να την επαναφέρει στο γήπεδο του αντιπάλου.