Στους Ολυμπιακούς Αγώνες οι αθλητές που κατακτούν μετάλλια δεν λαμβάνουν μόνο τα συμβολικά βραβεία που απονέμει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) και τα συγχαρητήρια από τους επίσημους φορείς.
Μαζί με το χρυσό, το ασημένιο και το χάλκινο μετάλλιο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 που πραγματοποιούνται στο Παρίσι, οι Ολυμπιονίκες φεύγουν και με ένα χρυσό κουτί, το οποίο περιέχει το έργο του Παριζιάνου δημιουργού Αλμπέρτο Γκατόνι, μια εικαστική απεικόνιση των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.
Στο πόστερ απεικονίζονται αθλητές κατά την εκτέλεση των αγωνισμάτων τους, φίλαθλοι να ζητοκραυγάζουν, αγάλματα και πολλές ακόμα λεπτομέρειες όπως εκείνη η μεγάλη επιγραφή στο κέντρο, όπου αναγράφει “XXXIII Olympiade, αναφορά στην 33η Ολυμπιάδα που λαμβάνει χώρα φέτος στο Παρίσι.
Ωστόσο, η ανταμοιβή για τους μεταλλιούχους δεν σταματά εκεί. Παρόλο που η ΔΟΕ δεν παρέχει χρηματικά βραβεία για τις επιτυχίες των αθλητών, αρκετές χώρες προσφέρουν σημαντικά χρηματικά κίνητρα στους αθλητές τους ως αναγνώριση των προσπαθειών και των επιτυχιών τους.
Αυτές οι χρηματικές ανταμοιβές λειτουργούν ως επιπλέον κίνητρο για τους αθλητές να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους και να τιμήσουν τη χώρα τους στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση. Η πρακτική αυτή ποικίλλει από χώρα σε χώρα, με ορισμένες να προσφέρουν γενναιόδωρα μπόνους για κάθε χρυσό, αργυρό ή χάλκινο μετάλλιο, ενισχύοντας έτσι το κίνητρο για διάκριση και επιτυχία.
Το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη προσφέρουν τις υψηλότερες πληρωμές για τους Ολυμπιονίκες τους. Μάλιστα, τα χρηματικά κίνητρα για τους αθλητές του Χονγκ Κονγκ που αγωνίζονται στο Παρίσι αυξήθηκαν κατά 20% σε σχέση με τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020.
Οι χρυσοί Ολυμπιονίκες θα λάβουν 6 εκατομμύρια δολάρια Χονγκ Κονγκ (768.000 δολάρια), ανακοίνωσε στις αρχές Ιουλίου ο επικεφαλής γραμματέας διοίκησης του Χονγκ Κονγκ, Chan Kwok-ki. Οι ασημένιοι και οι χάλκινοι νικητές θα κερδίσουν 3 εκατ. δολάρια Χονγκ Κονγκ και 1,5 εκατ. δολάρια Χονγκ Κονγκ, αντίστοιχα.
Η Σιγκαπούρη δίνει στους Ολυμπιονίκες 1 εκατομμύριο δολάρια Σιγκαπούρης (745.300 δολάρια) για το χρυσό μετάλλιο, 500.000 SG$ για το αργυρό και 250.000 SG$ για το χάλκινο. Η πόλη-κράτος έχει διανείμει το κορυφαίο χρηματικό μπόνους μόνο σε έναν αθλητή, τον Joseph Schooling, ο οποίος νίκησε τον Μάικλ Φελπς στα 100 μέτρα πεταλούδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016 και κέρδισε το χρυσό μετάλλιο.
Εξαψήφια ποσά στους χρυσούς Ολυμπιονίκες προσφέρουν επίσης το Ισραήλ, η Μαλαισία, το Καζακστάν και η Ινδονησία. Το Ισραήλ φέρεται να προσφέρει ένα εκατομμύριο ισραηλινά σέκελ (270.537 δολάρια) για ένα χρυσό μετάλλιο, σημειώνοντας άλμα 50% σε σχέση με αυτό που προσφέρθηκε για τους Αγώνες του Τόκιο.
Η διοργανώτρια χώρα Γαλλία φέρεται επίσης να έχει αυξήσει τα χρηματικά της κίνητρα. Οι χρυσοί Ολυμπιονίκες πρόκειται να λάβουν 80.000 ευρώ (86.528 δολάρια) – 15.000 ευρώ περισσότερα από αυτά που προσέφερε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.
Κάποιες χώρες μάλιστα επεκτείνουν τις ανταμοιβές και σε αθλητές που δεν καταφέρνουν να ανέβουν στο βάθρο. Για παράδειγμα, όπως αναφέρει το CNBC, το Ίδρυμα Αθλητικής Βοήθειας της Γερμανίας μοιράζει χρηματικά βραβεία μέχρι και την όγδοη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι χρυσοί διακριθέντες λαμβάνουν το ποσό των 20.000 ευρώ.
Οι Ολυμπιονίκες της Ινδίας λαμβάνουν χρηματικές αμοιβές τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τον εθνικό αθλητικό οργανισμό της, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Η κυβέρνηση δίνει στους χρυσούς Ολυμπιονίκες 7,5 εκατομμύρια ρουπίες (90.000 δολάρια), ενώ η Ινδική Ολυμπιακή Ένωση προσφέρει ξεχωριστά 10 εκατομμύρια ρουπίες.
Αυτοκίνητα, αγελάδες και διαμερίσματα
Οι ανταμοιβές όμως δεν περιλαμβάνουν όμως μόνο μεγάλα χρηματικά ποσά, αφού ορισμένοι αθλητές για ένα μετάλλιο λαμβάνουν διαμερίσματα και αυτοκίνητα, τόσο από κυβερνήσεις όσο και από ιδιωτικές εταιρείες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ολυμπιονίκες του Καζακστάν μπορούν να κερδίσουν 250.000 δολάρια για χρυσό μετάλλιο, 150.000 δολάρια για αργυρό και 75.000 δολάρια για χάλκινο. Το κράτος μοιράζει επίσης διαμερίσματα στους διακριθέντες.
Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το Εθνικό Συμβούλιο Αθλητισμού της Μαλαισίας προσφέρει αμοιβή 1 εκατομμύριο ρινγκίτ (215.563 δολάρια) για τους χρυσούς Ολυμπιονίκες, ενώ οι ασημένιοι Ολυμπιονίκες αναμένεται να λάβουν 300.000 ρινγκίτ και οι χάλκινοι Ολυμπιονίκες θα ανταμειφθούν με 100.000 ρινγκίτ. Ορισμένες ιδιωτικές εταιρείες στη Μαλαισία φέρεται να προσέφεραν και άλλα κίνητρα, όπως πολυτελή διαμερίσματα με υπηρεσίες ή πρόσθετα μετρητά.
Σε όλους τους αθλητές που θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν μια θέση στο βάθρο θα δοθεί επίσης ένα “αυτοκίνητο ξένης κατασκευής”, σύμφωνα με δημοσίευμα τοπικών μέσων ενημέρωσης για τις παρατηρήσεις της υπουργού Νεολαίας και Αθλητισμού της Μαλαισίας, Χάνα Γιο.
Κερδίστε μετάλλιο και βγάλτε σύνταξη
Στους Νοτιοκορεάτες διακριθέντες δίνονται ακόμα και συντάξεις εκτός από το χρηματικό έπαθλο.
Πέρα από το ποσό των 63 εκατομμυρίων κορεατικών γουόν (43.288 δολάρια), τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι στους χρυσούς Ολυμπιονίκες της Νότιας Κορέας δίνεται επίσης η δυνατότητα επιλογής μεταξύ μιας ισόβιας μηνιαίας σύνταξης ενός εκατομμυρίου γουόν ή ενός εφάπαξ ποσού 67,2 εκατομμυρίων γουόν.
Αντίστοιχα, Ένας αργυρός Ολυμπιονίκης κερδίζει 35 εκατομμύρια γουόν και ένας χάλκινος Ολυμπιονίκης 25 εκατομμύρια γουόν.
Ορισμένοι αθλητές θα μπορούσαν επίσης να λάβουν και άλλα δώρα, όπως δωρεάν ποτά και μεταφορικά μέσα.
Η εταιρεία δημόσιων συγκοινωνιών του Χονγκ Κονγκ MTR Corp. θα δώσει δωρεάν ισόβια εισιτήρια στους διακριθέντες της πόλης, σύμφωνα με δημοσιεύματα των τοπικών μέσων ενημέρωσης.
Εκτός από 200.000 πολωνικά ζλότυ (50.374 δολάρια) από την Πολωνική Ολυμπιακή Επιτροπή, η Klaudia Zwolińska φέρεται επίσης να είναι έτοιμη να λάβει έναν πίνακα ζωγραφικής, ένα κουπόνι διακοπών, μια υποτροφία και ένα διαμάντι για τη διεκδίκηση του ασημένιου μεταλλίου στο σλάλομ κανόε καγιάκ γυναικών Κ1.
Ισόβια δωρεάν φαγητό, τσάι και αγελάδες
Από τα πλέον ιδιόρρυθμα προνόμια στους Ολυμπιονίκες δίνει η Μαλαισία, καθώς μία τοπική αλυσίδα υποσχέθηκε ότι οι αθλητές που θα εκπροσωπούσαν τη χώρα στους Αγώνες του Τόκιο θα έπαιρναν δωρεάν φαγητό και teh tarik για όλη τους τη ζωή, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Το teh tarik είναι ένα ζεστό ρόφημα τσαγιού με γάλα που είναι δημοφιλές σε όλη τη Νοτιοανατολική Ασία.
Η Γιαπωνέζα παίκτρια επιτραπέζιας αντισφαίρισης Kasumi Ishikawa έλαβε δώρο 100 σακούλες ρύζι μετά την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στους Αγώνες του Τόκιο.
Στις Ινδονήσιες χρυσές αθλήτριες του μπάντμιντον Apriyani Rahayu και Greysia Polii κληροδοτήθηκαν πέντε αγελάδες, ένα εστιατόριο και ένα νέο σπίτι.
Οι αθλητές από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Νορβηγία και μια χούφτα άλλες χώρες δεν λαμβάνουν κανένα άμεσο χρηματικό μπόνους για την τοποθέτηση στο βάθρο.
Τι κερδίζουν οι Έλληνες αθλητές που κατακτούν μετάλλια
Το ελληνικό κράτος χορηγεί ένα από τα υψηλότερα πριμ παγκοσμίως σε όσους κατακτούν μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες, μαζί με μία σειρά από προνόμια για τη μέγιστη διάκριση που μπορεί να πετύχει ένας αθλητής.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το SPORT 24, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού προσφέρει 90.000 ευρώ σε όποιον κατακτήσει χρυσό μετάλλιο (ουδείς το έχει καταφέρει μέχρι στιγμής στη Γαλλία), 60.000 ευρώ σε όποιον κατακτήσει ασημένιο (Απόστολος Χρήστου στα 200 μέτρα ύπτιο) και 50.000 ευρώ σε όποιον κατακτήσει χάλκινο (Θεόδωρος Τσελίδης στα 90 κιλά τζούντο, Παπακωνσταντίνου – Γκαϊδατζής στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών, Κοντού – Φίτσιου στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών, Λευτέρης Πετρούνιας στους κρίκους).
Από εκεί και πέρα, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή έχει εγκρίνει ένα ποσό 200.000 ευρώ, το οποίο θα μοιραστεί στις ομοσπονδίες των αθλημάτων που έφεραν μετάλλια στη χώρα και εκείνες θα το διαχειριστούν όπως κρίνουν σωστό.
Δεν υπολογίζονται ποσά από χορηγίες που μπορεί να έχει κάθε αθλητής (η Δώρα Γκουντούρα πήρε από δικό της σπόνσορα πριμ κατάκτησης μεταλλίου μετά από τον αποκλεισμό της στα προημιτελικά της ξιφασκίας).
Από εκεί και πέρα, μετάλλιο σημαίνει επίσης διορισμός στον δημόσιο τομέα, απονομή της ιδιότητας του εφέδρου εν ενεργεία αξιωματικού βαθμού Ανθυπολοχαγού, απευθείας εισαγωγή σε οποιαδήποτε σχολή ή τμήμα ΑΕΙ και απευθείας εισαγωγή σε Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής στον Αθλητισμό (ΣΕΦΑΑ).